Šogad «Durbes dārzniecībā» uz 8. martu uzziedināts tūkstošiem tulpju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šogad "Durbes dārzniecībā" uz 8. martu uzziedinātas tūkstošiem tulpju, un sezonā kopā ar Valentīna dienu būs uzziedināti 20 000 puķu. Pēdējās dienās vēl negaidīti atgriezusies ziema un atkal nācies cītīgāk kurināt siltumnīcas, taču tieši tulpes jau trešo gadu ir viens no peļņas avotiem dārzniecībai un ļauj ātrāk uzsākt aktīvu sezonu.

Šogad «Durbes dārzniecībā» uz 8. martu uzziedinātas tūkstošiem tulpju
00:00 / 04:19
Lejuplādēt

"Durbes dārzniecības" siltumnīcā, kurā saimnieko Jānis Putra, jau gandrīz visas tulpes nogrieztas, lai jau 8. martā tās nonāktu sieviešu rokās. Palikušas vēl mazāk izplaukušās, ko iztirgos vēlāk, stāstīja puķkopis. Šogad nācies rēķināties ar cenu kāpumu. Vidēji tulpes cena šogad ir viens eiro, bet sīpolu cenas no 0,25 līdz 0,30 centiem.

"Pieauga cena arī tulpju sīpoliem, kurināšanas izmaksas, kas nākušas klāt pie visa, un uznāca vēl vēsāki laika apstākļi. Sākām sezonu ar tulpēm, tad jau paralēli nāca klāt arī visas pārējās puķes. Tad vismaz ir mazliet vieglāk. Ja sākas tulpes, tad tas ir starts pārējām puķēm. Šodien tieši tā kulminācija – izstādīšana, tulpju griešana un fasēšana. Jāved prom puķes uz Liepāju, kas ir lieltirgotājiem jāsakrāmē, lai arī pircējiem būtu uz vietas. Darīt ir, ko," teica Putra.

Putras eksperimenti – audzēt tulpes – turpinās jau trešo gadu. Arī šogad nācies secināt, ka visas tulpes audzēt siltumnīcās nevarēs. Ne velti, jautājot, kāda solās būt šī sezona, uzņēmējs sacīja – "interesanta".

"Šogad ir 20 000 tulpes, apmēram 30 šķirnes – puse no tām pildītas un puse klasiskās. Ir arī retākas "Triumph" grupas tulpes, kas izskatās gandrīz kā lilijas ziedi.

Trīs gadu laikā, kopš es sāku audzēt, esmu izmēģinājis 50 šķirnes – tik daudz pēdējo reizi, jo ļoti grūti audzēt, piemēram, garākas un īsākas, pildītās ir izteikti īsākas. Pircējs grib klasisku garo tulpi. Vairāk nākamgad audzēsim klasiskās tulpes un nedaudz pildītās, kas ir pārbaudītas. Man patīk tumšās pildītās, ir vēl viena tumšāka, kas saucas "Black Beauty", nav gluži melna, bet tumši violeta. Nu jau kulminācija iet uz beigām, viss ir nogriezts un salikts pagrabā. Te vēl var redzēt maigi dzelteno un tādu ar sarkanu liesmiņu – dzeltena apakša, bet augša sarkana," izrādīja ziedu audzētājs.

Šogad līdzās izmaksu sadārdzinājumam tulpju audzētājiem bijuši vēl audzēšanas izaicinājumi, ko ietekmēja, piemēram, laika apstākļi un saules trūkums.   

Gan Latvijā, gan Holandē ziņots par tulpju slimību gadījumiem, ko varējis veicināt saules trūkums.

"Katrai tulpei ir savas īpatnības, katrai savi knifi. Man tas nebija tik izteikti, bet tie, kuri audzēja hidroponikā, tiem bija lapām kaut kas līdzīgs slimībai. Baltijā bija par maz saules, bet telpā pārāk liels mitrums, kas veidoja lapām bojājumus. Vairāk tieši tiem, kuri audzē hidroponikā. Nākamgad arī es vairāk stādīšu hidroponikā [ūdenī], vieglāk transportēt tulpes, vieglāk prognozēt, kad uzziedēs, process savā ziņā ir vieglāks," teica Putra.

Tulpju izvēle katru gadu nebūt nav viegls process, jo Holandē tiek piedāvātas līdz pat 500 dažādas šķirnes. Putra novērojis, ka tulpes atšķiras no tā, ko var redzēt katalogā. Audzējot siltumnīcas apstākļos, tās izskatās citādi, taču, kad tulpi iestāda dabiskos apstākļos – laukā, tā iegūst oriģinālo izskatu.

Latvijā visiecienātākās ir baltās un sarkanās tulpes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti