«Šodienas jautājums»: Intervija ar Eiropas Centrālās bankas prezidenti Kristīnu Lagardu (angļu valodā)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Mums vēl ir krietns ceļš ejams, lai šo sasniegtu," tā par mērķi inflāciju eirozonā vidējā termiņā mazināt līdz 2% līmenim intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidente Kristīna Lagarda. 

Par interviju ar ECB vadītāju

Intervija ar ECB vadītāju Kristīnu Lagardu patlaban pieejama tikai angļu valodā, bet tuvākajās dienās tā būs pieejama arī ar subtitriem latviešu valodā.

Jautāta par ECB plāniem turpmāk paaugstināt bāzes procentlikmi inflācijas bremzēšanai, ECB vadītāja sacīja, ka eirozonas centrālā banka vēlas tādu procentu likmi, kas ļaus sasniegt vidēja termiņa mērķi – inflāciju 2% apmērā. Ceļā uz šo mērķi tostarp tiks vērtētas norises ekonomikā.

 

"Otrkārt, skatīsimies uz jau pieņemtajiem risinājumiem. Treškārt, mēs skatīsimies uz laika atšķirību, kas ir starp pieņemtajiem lēmumiem un sagaidāmajiem rezultātiem. Mums vēl ir krietns ceļš ejams, lai šo sasniegtu," viņa sacīja, atzīstot, ka nākamais bāzes procentlikmes paaugstinājums varētu sekot jau decembrī, kad plānota ECB sēde.

Pēc Lagardas teiktā, inflācija eirozonā patlaban ir pārāk augsta – tā ir vidēji 10%, bet, piemēram, atsevišķās valstīs kā Latvija un Igaunija inflācija pārsniedz 20% līmeni.

KONTEKSTS:

ECB šā gada jūlijā nolēma palielināt bāzes procentlikmi, tādējādi īstenojot pirmo paaugstinājumu pēdējos 11 gados. Banka norādīja, ka procentu likmju palielināšana palīdzēs cīnīties ar augsto inflāciju, jo mazināsies pieprasījums pēc kredītiem. Oktobrī sekoja trešais ECB paziņojums par likmju paaugstināšanu un tagad bāzes likme sasniegusi 2%  – tas ir augstākais līmenis kopš 2009. gada.

Jāpiebilst, ka līdzīgi rīkojas arī ASV – to Federālo rezervju sistēma šonedēļ paaugstināja bāzes procentlikmes mērķrādītāju par 0,75 procentpunktiem – līdz 3,75–4%. Tas ir augstākais bāzes procentlikmes līmenis ASV 15 gadu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti