Panorāma

Neizdodas gāzt "Olainfarm" padomi

Panorāma

Glābj kapličas un vāc informāciju

No Rīgas brīvostas piedzen 1,35 miljonus eiro

Rīgas brīvosta meklēs vainīgo zaudētajā 1,35 miljonu eiro piedziņas lietā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgas brīvostas pārvaldes valde ceturtdien nolēma atlīdzināt uzņēmumam “PKL Flote” radītos zaudējumus par konkurences kropļošanu velkoņu tirgū. Tiesa lēmusi, ka brīvostai uzņēmumam jāsamaksā 1,35 miljoni eiro. Brīvostas pārvaldniekam valde uzdevusi izvērtēt, vai naudu varētu piedzīt no kādas konkrētas brīvostas amatpersonas, kuras dēļ zaudējumi radušies.    

Konkurences padome jau 2009. gadā sodīja Rīgas brīvostas pārvaldi par velkoņu pakalpojumu tirgus kropļošanu ostā. Brīvosta no velkoņu biznesa izspieda uzņēmumu “PKL Flote”, lai kuģus apkalpotu pašas pārvaldes velkoņi. Balstoties uz Konkurences padomes lēmumu, “PKL Flote” radušos zaudējumus no brīvostas piedzina ar civilprasību.

Uzņēmumam labvēlīgais spriedums par 1,35 miljonu eiro piedziņu stājās spēkā pagājušajā nedēļā. Konkurences uzraugi uzsver – šī ir pirmā reize, kad par konkurences pārkāpumiem publiskai personai  jāatlīdzina zaudējumi cietušajiem.  

"Kā rāda šī lieta, piedzītie zaudējumi var būt būtiski lielāki par uzliktajiem naudas sodiem. Tas ir vērtējams pozitīvi arī no tā viedokļa, ka šādā gadījumā tiek atturēti potenciālie pārkāpēji no šo pārkāpumu izdarīšanas," teica Konkurences padomes pārstāvis Māris Spička.

Brīvostas valde ceturtdien nolēma zaudējumus atlīdzināt, vienlaikus pārvaldniekam Ansim Zeltītim uzdots meklēt vainīgos, kuru dēļ konkurences pārkāpumi radušies.

Ilggadējais brīvostas valdes priekšsēdētājs, Rīgas vicemērs Andris Ameriks (“Gods kalpot Rīgai”) savu vainu noliedz, jo valde nelemjot, kā velkoņi jāizmanto.

Uz jautājumu, vai tiks vērtēta iepriekšējā pārvaldnieka Leonīda Loginova atbildība, Ameriks skaidri neatbild.  

“Negribētu teikt, kura persona – pārvaldnieks, ostas kapteinis, kapteiņa dienesta dispečeri vai kāds cits, kurš ir šajā gadījumā ticis iesaistīts. Sagaidīsim mūsu jaunā pārvaldnieka un juridiskā dienesta, kuri visi ir jauni cilvēki un nav saistīti ar iepriekšējo periodu, viedokli, kā mums ir iespējams šobrīd civiltiesiskā kārtībā mēģināt risināt šos jautājumus,” sacīja Ameriks.

Rīgas brīvostas velkoņi apkalpoja privātos kuģus līdz 2016. gadam. Konkurences padome līdz tam brīvostu par konkurences pārkāpumiem bija sodījusi četras reizes.

“PKL Flote” sola piedzīt radušos zaudējumus par katru no šiem gadījumiem.

“Mēs noteikti turpināsim divas esošās tiesvedības pret Rīgas brīvostu, gan arī celsim jaunas prasības. Kopumā mēs esam gandarīti par šo tiesas lēmumu, jo uzņēmējs var sevi aizstāvēt pret patvaļību un nelikumībām tiesas ceļā,” pauda “PKL Flote” vadītājs Sergejs Odincovs.

Odincovs neatklāja, cik naudas kopumā uzņēmums no brīvostas vēlas piedzīt, taču summa pārsniedzot vairākus miljonus eiro.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti