Rīgā sāk iekasēt tūrisma nodevu; viesnīcas un ceļotāji pauž izpratni par jaunievedumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No šī gada Rīgā ieviesta tā sauktā tūrisma nodeva, proti, tūristu mītnēm par viesu izmitināšanu jāmaksā viens eiro par katra ciemiņa nakšņošanas dienu. Ja viesis uzturas ilgāk, kopējā nodevas summa no viena cilvēka nepārsniedz desmit eiro. Lai gan viesnīcas vēl apgūst jauno sistēmu, tomēr visās pauda izpratni par jaunās nodevas ieviešanu.

Rīgā sāk iekasēt tūrisma nodevu; viesnīcas un ceļotāji pauž izpratni par jaunievedumu
00:00 / 02:15
Lejuplādēt

Apmeklējot vairākas Rīgas viesnīcas, var novērot, ka tās veiksmīgi uzsākušas savu darbu un raiti apkalpo tūristus, jau savos darba pienākumos iekļaujot tūrisma nodevas iekasēšanu. Uzrunājot viesnīcu pārstāvjus, visi pauda izpratni par jaunās nodevas ieviešanu. Lai gan viesnīcu darbinieki vēl apgūst, kādos gadījumos un kā pareizi nodeva ir jāiekasē, tomēr process ritot raiti.

"Riga Islande Hotel" vadītājs Andris Kalniņš gan atzina, ka viesnīcas personālam tas ir papildu slogs un paies laiks, līdz pieradīs pie nodevas sistēmas. "Personīgi es biju par to, ka šāda tūrisma nodeva ir vajadzīga mūsu pilsētai, jo tā nauda tiks novirzīta tūrisma objektu infrastruktūras uzlabošanai, attīstīšanai, tā kā diezgan pozitīvi. Vienīgi diemžēl tas, ka diezgan haotiski sanāk, jo ir ļoti lielas neskaidrības, kam tās piemērojas, kam nepiemērojas, bet neredzu nekādas lielas problēmas tajā visā pasākumā," sacīja Kalniņš.

Arī Latvijas Radio uzrunātie tūristi pauda atbalstu nodevas ieviešanu. Tāda ir daudzās valstīs, turklāt summa ir ļoti niecīga.

"Es neesmu pret to. Turklāt Covid-19 pandēmija finansiāli ļoti iegrieza."

"Jā, ja šo naudu izmanto, lai uzturētu valsti un tās tūrismu, tad es varu to saprast." 

"Man šķiet, ka man bija jāmaksā 8 eiro, kas ir ļoti maz. Tūrisma nodeva ir jāmaksā ļoti daudzās valstīs, tāpēc tas nav nekas neparasts."

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste pauda, ka tehniski visas problēmas tiks atrisinātas un sistēma veiksmīgi darbosies. Pašlaik gan ir sarežģījumi ar trešajām pusēm, proti, tiešsaistes ceļojumu aģentūrām.

"Mūsu likumdošanā nav ierakstīts, ka šīs nodevas nevar aplikt ar komisijas maksu. Rezultātā mums šobrīd veidojas situācija, visticamāk, to darīs visas "online" ceļojuma aģentūras – tātad šī nodeva tiks aplikta ar komisijas maksu, līdz ar to tas pakalpojumu sadārdzinās," skaidroja asociācijas izpilddirektore.

Graikste gan norādīja, ka ceturtdien, 5. janvārī, tiek plānota tikšanās ar Rīgas domes priekšsēdētāju, lai kopīgi atrastu risinājumu problēmai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti