Rīta Panorāma

Strīdi par Krievijas mākslinieku dalību Szigetas festivālā

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar bijušo Latvijas Bankas prezidentu Einaru Repši

Repše: Pie augstās inflācijas vainojama centrālo banku neizdarība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pie augstās inflācijas Latvijā un pasaulē vainīgas centrālās bankas, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra bijušais Latvijas Bankas prezidents Einars Repše.

Viņš uzsvēra, ka Eiropas Centrālā banka un ASV centrālā banka ir izgāzušās. Centrālās bankas dažādās valstīs ir institūcijas, kuru uzdevums ir valstī pārvaldīt naudas emisiju un īstenot monetāro politiku. Latvijā to dara Latvijas Banka.

Bijušais Latvijas Bankas vadītājs skaidroja, ka pašreizējais inflācijas rādītājs 21,5% ir bīstami tuvu hiperinflācijai, kas būtu 26% gadā. Viņš pauda cerību, ka Latvijā līdz hiperinflācijai nenonāks, tomēr uzsvēra – ir nepiedodami, ka inflācija ir tik liela un cilvēki zaudē savas pensijas un iekrājumus.

Pēc Repšes teiktā, centrālās bankas nedrīkstēja "tik cītīgi drukāt naudu", lai tiktu galā ar dažādām krīzēm. Centrālajām bankām būtu jāuztur kontrole pār naudu, kas ir apgrozībā, bet tas nav noticis. "Centrālās bankas šo ir galīgi izgāzušas. Inflācija visā pasaulē ir tikai un vienīgi naudas drukāšanas parādība. Tas ir tikai monetārs fenomens. Apgalvojumi, ka mums ir citi iemesli, kāpēc pašlaik cenas ir tā pieaugušas, ir aplami. Ja vidējais cenu līmenis ceļas, tad naudas ir sadrukāts par daudz," stāstīja Repše.

Tāpat arī, runājot par valdības iespējām mazināt inflāciju, Repše skaidroja, ka valdību uzdevums nav mazināt inflāciju. Viņš norādīja, ka valdībai ir jāveicina ekonomika un ražošana. Valdība var, piemēram, samazināt nodokļus, bet tas jādara ar mērķi veicināt ekonomikas attīstību, nevis mazināt inflācijas smagumu.

KONTEKSTS:

2022. gada jūlijā, salīdzinot ar pērnā gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 21,5%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Šāds rādītājs ir augstākais, kas ir fiksēts CSP datos par patēriņa cenu pārmaiņām Latvijā kopš 1998. gada

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti