Reirs kategoriski nepiekrīt ekonomikas ministres vārdiem, ka valsts varēja iztikt bez eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (“Vienotība”) kategoriski nepiekrīt   ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS)  LTV raidījumā “Viens pret vienu” paustajam, ka Latvija varēja arī iztikt bez eiro ieviešanas. 

Reirs paziņojumā medijiem īpaši uzsver, ka “ģeopolitisko notikumu kontekstā Latvijas iestāšanās eirozonā ir bijis politiski tālredzīgs solis valsts drošības garantam un Latvijas neatkarības stiprināšanai”.

“Eiropas Savienības vienotā valūta ir mazinājusi Krievijas ekonomisko sankciju ietekmi uz mūsu ekonomiku, kas vienlaikus ir nepārprotams signāls mūsu austrumu kaimiņam par Latvijas finanšu un politisko stabilitāti,” uzsvēra ministrs.

Reirs arī atgādina, ka eiro ir devis atbalstu Latvijas ekonomikai  “tādos aspektos kā valūtu konvertācijas izmaksas, valūtas risku samazināšanās, ārējās tirdzniecības un eksporta veicināšanā”.

“Taču jo īpaši būtiskākie eiro ieviešanas ieguvumi šobrīd saistās ar papildus drošību Latvijas iedzīvotājiem - gan ar novērstajiem lata devalvācijas draudiem, gan, pats būtiskākais, - eiro ieviešana ir padziļinājusi Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā, mazinot ārēju apdraudējumu riskus. Eiro ir bijis spēcīgs buferis arī pret Krievijas ekonomiskajām sankcijām, kas ir ne mazāk nozīmīgs faktors šī brīža ģeopolitiskajā situācijā un ekonomiskās stabilitātes nodrošināšanā," norādīja finanšu ministrs Jānis Reirs.

Finanšu ministrija atgādina, ka 2014. gada 1.janvārī Latvija sekmīgi nomainīja nacionālo valūtu latu pret eiro. Eiro ieviešana Latvijā neapšaubāmi bija vēsturisks notikums, kura būtiskākie pozitīvie rezultāti ir neatgriezeniski novērstais nacionālās valūtas devalvācijas risks, valsts kredītreitingu pieaugums un papildus drošība, kad ģeopolitiskā situācija reģionā ir saasinājusies līdz reāla kara draudiem.

Eirobarometra aptaujas dati liecina, ka atbalsts eiro kā Eiropas vienotajai valūtai Latvijā pēdējā pusotra gada laikā ir pieaudzis par 31 procentpunktu. 2013. gada pavasarī eiro pozitīvi vērtēja tikai 43% Latvijas iedzīvotāju, bet 2014. gada beigās eiro atbalstītāju skaits bija sasniedzis jau 74%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti