Piegādes uzņēmumi darba apjomam bija gatavi un lielāko daļu sūtījumu nogādāja līdz Ziemassvētkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai gan darbīgākais laiks sūtījuma pārvadātājiem ir aiz muguras, Latvijas Radio aptaujātie uzņēmumi atzinuši, ka nekas vēl nav beidzies. Kā ierasts, daudz darba būs līdz pat janvāra beigām, jo drīz sāksies atlaižu laiks un tad atkal cilvēki iepirksies ar jaunu sparu. 

Piegādes uzņēmumi darba apjomam bija gatavi un lielāko daļu sūtījumu nogādāja līdz Ziemassvētkiem
00:00 / 03:48
Lejuplādēt

Visi Latvijas Radio aptaujātie sūtījumu nodrošinātāji atzinuši, ka darba Ziemassvētku periodā bijis daudz, tomēr tie bija gatavi, piesaistīja papildu darbaspēku, strādāja vairāk un lielāko daļu sūtījumu nogādāja līdz adresātiem. “Omniva Latvija” vadītāja Beāte Krauze-Čebotare norādīja, ka šogad darba bijis vismaz par 30% vairāk nekā gadu iepriekš.

“Šogad mēs pamanījām, ka cilvēki jau savlaicīgi sagādā Ziemassvētku dāvanas, un pēdējās dienās pirms svētkiem mums vairs nebija tik liela steiga, kā tas bija citus gadus. Mēs mūsu klientiem jau savlaicīgi pateicām, ka visas Ziemassvētku dāvanas, ja tās vēlas saņemt uz svētkiem, mums piegādei ir jānodod līdz 17. decembrim. Tad mēs varēsim garantēt to, ka viss tiks piegādāts. Jāsaka, ka visu, kas tika nodots līdz 17. decembrim, mēs esam piegādājuši, un esam izdarījuši vēl daudz vairāk, un arī tās preces un sūtījumi, kas tika nodoti pēc 20. decembra, mēs piegādājām līdz Ziemassvētkiem,” pastāstīja Krauze-Čebotare.

“Omniva Latvija” vadītāja sacīja, ka šogad sūtījuma apjoma ziņā uzņēmums piedzīvojis divus Ziemassvētkus, jo gandrīz tikpat daudz darba bija martā, kad Latvijā par katru bērnu izmaksāja 500 eiro pabalstu. 

Par darba trūkumu visa gada garumā un jo īpaši svētku periodā nesūrojas arī sūtījumu pārvadātājs SIA «DPD Latvija». Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Grants norādīja, ka šogad kopumā paku skaits, salīdzinot ar 2020. gadu, pieaudzis par 67%.

“Šogad un tieši decembrī mēs jutāmies daudz labāk nekā pirmajā pandēmijas laikā – aprīlī, maijā, kad paku apjoma pieaugums bija negaidītāks. Bet, protams, mēs mācību bijām guvuši un bijām savlaicīgi sagatavojušies – gan papildu kurjerus un termināļa darbiniekus piesaistījuši, veikuši infrastruktūras uzlabojumus. Līdz ar to piegādes kvalitāte bija daudz augstāka nekā pirmajā pandēmijas laikā. Es paskatījos, ka mums 92% pakas tiek piegādātas nākošās dienas laikā. Vienlaikus jāskatās, kā attīstīsies situācija. Vecajā Eiropā it īpaši parādās jauni liegumi saistībā ar vīrusa jaunā paveida izplatību, ir jauni lokdauni. Protams, ka šāds fons var ietekmēt pakas piegādāšanu,” atzīmēja Grants.

Bet šobrīd sūtījumi uz Eiropu tiek nogādāti, kā plānots. Grants arī sacīja, ka sūtījumu pārvadātājiem papildu spriedzi Latvijā rada sniegotie laika apstākļi.

Savukārt “Latvijas pastā” šogad papildu darba spriedzi radīja jaunie noteikumi, kas attiecas uz sūtījumiem no trešajām valstīm, kas tiek aplikti ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) jau no pirmā centa, līdz ar to jāveic papildu procedūras. 

“Latvijas pasta” valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns atzina: “Absolūto vairākumu mēs piegādājām, un daudzi to dara laicīgi, un mēs visu decembri jau piegādājam. Bet ir tādas pakas, kas ar kavēšanos ierodas. Tagad, piemēram, laika apstākļu dēļ, kad tiek ierobežota arī satiksme daudzās Eiropas lidostās. Tas, protams, arī ietekmē. Ceru, ka cilvēki sāks pierast pie šīm jaunajām muitas procedūrām. Un, runājot par trešo valstu interneta platformām, cilvēkiem vajag skatīties to, vai tās ir reģistrējušās Eiropas Savienībā un var iekasēt nodokļus pirkuma brīdī. Ja tas tā ir, tad faktiski sūtījumus var saņemt bez aizķeršanās.”

Latvijas Radio aptaujātie sūtījumu nodrošinātāji stāstīja, ka šīs dažas dienas līdz gadu mijai var ievilkt elpu, bet jau līdz ar janvāra sākumu sūtījumu apjoms pieaugs ar jaunu sparu, jo sāksies izpārdošanu laiks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti