Eiro fokusā

20% no Atveseļošanas plāna līdzekļiem Latvija plāno atvēlēt digitālajai transformācijai

Eiro fokusā

Palielinās to cilvēku skaits, kas pēc darba ārvalstīs atgriežas Latvijā

Pieaug pieprasījums pēc valsts atbalsta daudzbērnu ģimenēm mājokļa iegādei

Pieaug pieprasījums pēc valsts atbalsta daudzbērnu ģimenēm mājokļa iegādei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Daudzbērnu ģimenēm mājokļa iegādei vai būvniecībai ir pieejama valsts atbalsta programma "Balsts". Ģimenēm iespējams saņemt 8000–12000 eiro lielu subsīdiju, lai samazinātu pirmās iemaksas apmēru mājokļa iegādei vai būvniecībai. Atbalsta programma ir jauna, tā ģimenēm kļuva pieejama aizvadītā gada nogalē.

Lai daudzbērnu ģimene varētu iegādāties sev mājokli vai sākt tās būvniecību un vēlas ņemt bankā kredītu, tagad ir pieejama valsts subsīdija, kas var pilnībā vai daļēji aizstāt pirmo iemaksu. Šis ir atbalsts, kas nav jāatmaksā.

"Lai saņemtu subsīdiju, sākotnēji ir jāpiesakās bankā aizdevuma saņemšanai. Banka izvērtē kredītspēju un, izvērtējot aizdevuma saņemšanas nosacījumus, jau iekļauj "Balsts" subsīdiju plānoto apjomu darījumā. Tālāk bankas pozitīva lēmuma rezultātā banka iesniedz subsīdijas pieteikumu "Altum"," stāstīja "Altum" Privātpersonas garantijas daļas vadītājs Andris Veismanis.

Atbalstu var saņemt tās daudzbērnu ģimenes, kuru vidējie ienākumi uz vienu mājsaimniecības locekli nepārsniedz 17 000 eiro gadā, kā arī subsīdijas saņēmējam nevar būt īpašumā cita dzīvojamā telpa.

“Runājot par iemesliem, kur mēs nevaram nofinansēt, protams, ja mājsaimniecības ienākumi nav pietiekami, lai maksātu kredītu un turpinātu normāli dzīvot. (..) Otra lieta, kur "Balsts" palīdz, ģimenēm, kur ir trīs un četri bērni, uzkrāt ir grūti, ir ļoti daudz dažādu vajadzību. Mums ir iespēja nofinansēt šīs ģimenes ar mazāku līdzdalību. Ja parasti vidēji līdzdalība mājokļa pirkumā ir 15–20%, tad "Balsta" gadījumā mēs redzam, ka tie ir 5–7%. Ir atsevišķi gadījumi, kad tā līdzdalība ir pavisam simboliska," stāstīja "SEB bankas" valdes loceklis Arnis Škapars.

Lai gan sākotnēji, kā norādīja Škapars, domājuši, ka par atbalsta programmu interese nebūs liela, tad šobrīd izskatās, ka situācija ir gluži pretēja.

Arī "Swedbank" Hipotekārās jomas vadītājs Latvijā Normunds Dūcis apstiprināja, ka atbalsta programma "Balsts" kļūst arvien pieprasītāka, turklāt tieši reģionos.

"Mums ir tāds pozitīvs pārsteigums, pirmie dati liecina, ka visvairāk šo "Balsts" programmu izmanto ārpus Rīgas un Pierīgas reģioni. (..) Teiktu, ka lauvas tiesu aizņem tieši attālāki rajoni – ir gan Dobele, gan Saldus, gan Liepāja, gan Daugavpils un citi attālāki reģioni," klāstīja Dūcis.

Kopumā "Altum" ir saņēmis 98 pieteikumus, no kuriem subsīdija ir piešķirta 84 gandrīz 700 000 eiro apmērā.

Astoņi no pieteikumiem nav atbilduši nosacījumiem, lai saņemtu subsīdiju. Iemesli atteikumam: ienākumi ir pārsnieguši programmā noteikto vai ir piederējis cits īpašums.

"Altum" Privātpersonas garantijas daļas vadītājs Veismanis, vērtējot programmas darbību, secināja: "Kopumā, kopš programma uzsāka darboties decembra sākumā, tas ir gana daudz. Bankas piešķīrušas aizdevumus, piesaistot valsts subsīdiju, kopā vairāk nekā 6,3 miljonu eiro apmērā, un vidējā aizdevuma summa ir 75 000 eiro. Kopumā darījumi, iesaistot valsts subsīdijas, ir 7,8 miljonu eiro apmērā."

Teju puse no subsīdijām piešķirta Rīgā un Pierīgā. Skatot reģionus, visvairāk ir Kurzemē, proti, – 12  Zemgalē – 9, Vidzemē – 7 un Latgalē – 3.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti