Pērnā gada otrajā pusē pieprasījums pēc nebanku kredītiem atgriezies pirmspandēmijas līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pagājušā gada otrajā pusē Latvijas iedzīvotāju pieprasījums pēc nebanku kredītiem atgriezies pirmspandēmijas līmenī un aizņēmumu summas kļūst aizvien lielākas.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs apkopojis datus par nebanku patērētāju kreditēšanas tirgus situāciju, un tie rāda interesantu tendenci – ja Covid-19 krīzes ietekmē 2021. gads jaunu aizdevumu izsniegšanā iesākās piesardzīgi, tad turpmākajos mēnešos patērētāju nebanku kreditēšanas tirgus ne tikai nostabilizējās, bet daudzos kredītu veidos bija vērojams būtisks kāpums.

Sanita Gertmane: Pērnā gada otrajā pusē pieprasījums pēc nebanku kredītiem atgriezies pirms pandēmijas līmenī
00:00 / 00:34
Lejuplādēt

Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve Sanita Gertmane stāsta, ka pērn samazinājies kreditētāju skaits, jo tika ievesta samērā augsta licences maksa, tomēr pieprasījums pēc kredītiem bija ar augšupejošu tendenci.

"Ja skatāmies uz kreditēšana tirgu, uz cilvēku apetīti ņemt kredītus, tad 2021. gada otrajā pusē tā ir atgriezusies tajā līmenī, kāda tā bija pirms Covid-19. Ja atceramies, 2020. gadā un arī 2021. gada sākumā patērētāji bija ļoti piesardzīgi, un arī kreditētāji ļoti piesardzīgi vērtēja un izsniedza kredītus. Vērojams, ka arī kredītu summas kļūst aizvien lielākas," norāda Gertmane.

Raugoties uz energoresursu cenu kāpumu, PTAC direktore Baiba Vītoliņa pauda bažas, ka cilvēki varētu mēģināt ņemt ātros kredītus, lai segtu ikdienas tēriņu pieaugumu, tādējādi riskējot nokļūt jaunā kredītu jūgā.

"Politikas veidotājiem par to jādomā, lai palīdzētu cilvēkiem tikt galā ar komunāliem maksājumiem neņemot kredītus. Kredīts jau tikai palielina preces vai pakalpojuma izmaksas, jo papildus tam jums būs jāsamaksā arī procenti. Šobrīd gan kredītu kvalitāte nebanku sektorā ir stabila. Gandrīz 92% maksājumu tiek veikti bez kavējumiem, kas ir pēdējo 9 gadu labākais rādītājs," norādīja Vītoliņ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti