Pērn Latvijā uzietas 1063 viltotas naudas zīmes – par 6% mazāk nekā pirms gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

2019. gadā kopējais Latvijā apgrozībā atklāto naudas viltojumu skaits samazinājās par 6%  – no 1130 atklātām viltotām naudas zīmēm 2018. gadā līdz 1063 zīmēm 2019. gadā, liecina jaunākā Eiropas Centrālās bankas (ECB) statistika par naudas drošības situāciju eirozonā.

Naudas viltojumu nodarītie finanšu zaudējumi samazinājušies par 22% – no 54 300 eiro 2018. gadā līdz 42 5 00 eiro 2019. gadā, informēja Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Aleksandrs Antiņš.

Latvijā 2019. gadā apgrozībā atklātas 356 viltotas monētas un 707 viltotas banknotes. Starp izplatītākajiem viltojumiem ir 50 eiro un 20 eiro banknotes (ap 77% no viltoto banknošu skaita), starp monētām populārākās 2 eiro monētas – 98% no viltoto monētu skaita.  

Latvija līdztekus pārējām Baltijas valstīm, Somiju, Kipru un Slovākiju ir starp tām eirozonas valstīm, kurās ir vismazākais viltojumu skaits, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, atzīmēja Antiņš.

Jaunākais ECB pārskats liecina, ka eirozonā kopumā 2019. gadā konstatēti 559 000 viltotu banknošu. Salīdzinājumam: 2018. gadā konstatēti 563 000 viltotu banknošu. Arī eirozonā kopumā visbiežāk viltotās banknotes bija ar 50 un 20 eiro nominālu (attiecīgi 36,5% un 34,2% no banknošu viltojumu skaita).

2019. gada otrajā pusgadā eirozonā no apgrozības tika izņemti aptuveni 308 000 viltotu eiro banknošu – par 22,7% vairāk nekā 2019. gada 1. pusgadā un par 17,6% vairāk nekā 2018. gada 2. pusgadā, liecina ECB paziņojums.

Antiņš norādīja, ka iespēja saņemt viltotu banknoti ir ļoti maza. Viltojumu skaits joprojām ir ļoti neliels salīdzinājumā ar apgrozībā esošo īsto banknošu skaitu. Pašlaik apgrozībā ir vairāk nekā 24 miljardi eiro banknošu, kuru kopējā vērtība ir gandrīz 1,3 triljoni eiro.  

Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs atzīmēja, ka gan eiro monētas, gan banknotes ir labi aizsargātas pret viltošanu, tomēr tas nenozīmē, ka cilvēki var zaudēt modrību.

Iedzīvotāji un uzņēmēji aicināti iepazīt naudas zīmju dizainu un drošības pazīmes. Viltojumu kvalitāte pārsvarā ir zema. Aizdomu gadījumā naudas zīmes var nodot īstuma pārbaudei Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K.Valdemāra ielā 1B.

Latvijas Bankā darbojas vienotais naudas pārbaudes centrs. Iepriekš naudas viltojumu pārbaudes veiktas gan Latvijas Bankā, gan policijas struktūrās, bet tagad visa aizdomīgā nauda nonāk Latvijas Bankas naudas laboratorijā, kur tiek veiktas visas eiro un citu valūtu banknošu un monētu ar viltojumu pazīmēm pārbaudes.

"Šajā laikā ir izdevies būtiski samazināt naudas pārbaudes laiku, un pašlaik esam starp vadošajām Eiropas valstīm pēc savlaicīguma, kādā tiek pārbaudītas iedzīvotāju un naudas apstrādes uzņēmumu iesniegtās aizdomīgās naudas zīmes. Pašlaik iesniegtās viltotās naudas zīmes Latvijas Bankas naudas laboratorijā tiek pārbaudītas mazāk nekā nedēļas laikā," piebilda Antiņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti