Panorāma

Nepamatots NMPD izsaukums būs dārgāks

Panorāma

EK izvērtē nacionālo budžetu plānus

Izraudzīts jauns elektrovilcienu piegādātājs

«Pasažieru vilciens» jaunos elektrovilcienus pirks no Spānijas «Talgo»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

AS "Pasažieru vilciens" jaunos elektrovilcienus pirks no Spānijas ražotāja "Patentes Talgo S. L." ("Talgo"), kura piedāvājums atzīts par saimnieciski izdevīgāko vilcienu ekspluatācijas laikā jeb 35 gados. Par to pēc četru konkursā saņemto piedāvājumu izvērtēšanas trešdien, 21. novembrī, paziņoja "Pasažieru vilciena" vadība.

ĪSUMĀ:

  • Līgumcena 32 jaunu elektrovilcienu ražošanai un to uzturēšanai – 225,3 miljoni eiro.
  • Jaunos elektrovilcienus paredzēts piegādāt pakāpeniski  no 2020. līdz 2023. gadam.
  • Pēc iegādes vilcieni noslogotākajos laikos kursēs biežāk  ik pēc 15-20 minūtēm.
  • Jaunie elektrovilcieni kursēs Aizkraukles, Tukuma, Skultes un Jelgavas virzienā.
  • "Škoda vagonka" pārsteigts par konkursa rezultātu; apsver iespēju vērsties Iepirkumu uzraudzības birojā.

Jauni vilcieni no 2020. gada

"Talgo" kopējā piedāvātā līgumcena 32 jaunu elektrovilcienu ražošanai un to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegādei ir 225 303 262,32 eiro. Līgumcenā ietilpst vilcienu, to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegāde, rezerves daļu fonda piegāde pirmajiem pieciem gadiem, kā arī personāla apmācība.

Iepirkuma procesā paredzēts, ka "Pasažieru vilciena" 32 jaunie elektrovilcieni tiks piegādāti pakāpeniski, sākot no 2020. gada beigām līdz 2023. gadam.

Kopumā "Pasažieru vilciena" iepriekš izsludinātajā elektrovilcienu iepirkumā pieteicās kopumā četri pretendenti - Spānijas "Talgo", Šveices kompānijas "Stadler" Polijas meitasuzņēmums, Spānijas kompānija "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A." (CAF) un Čehijas uzņēmums "Škoda vagonka a.s.".

„Pasažieru vilciena” vadītājs Rodžers Jānis Grigulis: Par vilcienu iegādes konkursu
00:00 / 00:27
Lejuplādēt

Pretendentu iesniegtie piedāvājumi vērtēti, ņemot vērā vilcienu paredzamās ekspluatācijas izmaksas ilgtermiņā visā vilcienu ekspluatācijas laikā jeb 35 gados. Lai noteiktu saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, iepirkuma procesā ņemts vērā ne tikai vilcienu ražošanas un piegādes grafiks, bet arī to ikdienas uzturēšanas, tehniskās apkopes, rezerves daļu, enerģijas patēriņa un citas izmaksas uz vienu pasažiera sēdvietas vienību, norāda "Pasažieru vilciens".

“Talgo” piedāvājums esot bijis visizdevīgākais pēc visiem kritērijiem. “Pasažieru vilciena” pārstāvji arī uzsver, ka kopējā līgumcena ir krietni zemāka nekā Ministru kabineta atvēlētie 259 miljoni eiro vilcienu iepirkumam. Daļu summas iecerēts izmantot arī jauna depo būvniecībai. 

Noslogotākajos maršrutos kursēs biežāk

"Pasažieru vilciena" vadītājs Rodžers Jānis Grigulis uzsver: "Šodien mums ir tiešām svarīga diena, jo ir noslēdzies posms, kurā ir veikts apjomīgs, sarežģīts un svarīgs darbs trīs gadu garumā.

Finanšu piedāvājumu izvērtēšana bija izšķirošā iepirkuma fāze, pēc kuras esam nonākuši līdz gala lēmumam un esam noskaidrojuši, ar kādiem elektrovilcieniem mēs Latvijā brauksim nākamos 35 gadus." 

Kompānijā atzīmē, ka  jauno elektrovilcienu iegāde ievērojami mainīs "Pasažieru vilciena" iespējas pasažieru apkalpošanā un uzlabos servisa kvalitāti. Būtiskākie uzlabojumi pasažieriem salīdzinājumā ar pašlaik lietošanā esošajiem vilcieniem būs viena līmeņa iekāpšana vilcienos un viena līmeņa grīdas visā vilciena salonā. Tāpat jaunajos elektrovilcienos būs pieejama klimata kontrole, mūsdienu prasībām atbilstošas labierīcības – katrā vilcienā būs divas tualetes, kas pieejamas arī pasažieriem ar īpašām vajadzībām.

Vilcieni būs aprīkoti ar video un audio informēšanas, kā arī biļešu pašvalidācijas iekārtām. Šiem elektrovilcieniem būs ievērojami platākas durvis, lai nodrošinātu ātru pasažieru apmaiņu, kas nozīmē arī īsāku vilcienu stāvēšanas laiku pieturvietās. Ir paredzēta arī tāda papildu ērtība pasažieriem kā iespēja brauciena laikā uzlādēt savas viedierīces.

Pēc jauno elektrovilcienu iegādes "Pasažieru vilciens" varēs ieviest intervāla grafikus visos vilcienu maršrutos, proti,

noslogotākajos laikos – darba dienu rītos un vakaros – vilcieni kursēs ik pēc 15 līdz 20 minūtēm.  Paredzēts, ka jaunie elektrovilcieni kursēs Aizkraukles, Tukuma, Skultes un Jelgavas virzienā.

Nemierā ar konkursa rezultātu

Pārsteigts par konkursa rezultātu ir viens no tā dalībniekiem – "Škoda vagonka a.s.".

"Tādējādi, pretēji "Pasažieru vilciena" apgalvotajam, Latvija par pasažieru vilcieniem samaksās kopumā par 10 miljoniem eiro vairāk.

"Škoda vagonka", iesniedzot piedāvājumu "Pasažieru vilciena" izsludinātajā konkursā par piepilsētas pasažieru elektrovilcienu piegādi, izteica finansiāli visizdevīgāko piedāvājumu," paziņojumā medijiem norāda kompānijas pārstāvji.

"Notika piemērojamās metodikas maiņas un vairākas aprēķinu korekcijas, uz kurām tik ļoti uzstāja AS "Pasažieru vilciens" un kur vairākos gadījumos mēs piekāpāmies, lai gan uzskatījām, ka tas nepamatoti sadārdzina mūsu piedāvājumu."

 "Škoda vagonka a.s." norāda, ka cer saņemt no "Pasažieru vilciena" pilnus oficiālos rezultātus, kur būs redzami visi tie kritēriji, kas iekļauti konkursa rezultātu vērtēšanā. Uzņēmums vēlas analizēt rezultātus, pēc kā sniegs detalizētu viedokli. 

"Jau šobrīd varam teikt, ka noteikti iestāsimies par to, ka mūsu piedāvājums bija visizdevīgākais Latvijai, un tāpēc ļoti nopietni apsvērsim vēršanos Iepirkumu uzraudzības birojā,

apstrīdot šodien paziņotos rezultātus," teikts uzņēmuma paziņojumā.

Konkursa rezultātus 10 darba dienu laikā no to paziņošanas brīža var pārsūdzēt.

Lētākas biļetes nesola

Ņemot vērā iespējamās pārsūdzības, Grigulis nevarēja prognozēt, kad varētu tikt parakstīts līgums par jauno elektrovilcienu iegādi.

“Pasažieru vilciena” pārstāvji gan pārliecināti, ka atšķirībā no iepriekšējiem konkursiem, šis noslēgsies veiksmīgi. Kaut vai tādēļ, ka uzņēmumam vairs nav kur atkāpties, jo ritošais sastāvs ir dramatiski novecojis.

Jaunākie “Pasažieru vilciena” rīcībā esošie sastāvi kalpo jau 30 gadus, un to nomaiņu gaida ne tikai pasažieri, bet arī darbinieki.

“Runājot par jaunajiem vilcieniem, tas nozīmē ne tikai pasažieru ērtības, bet arī to, ka mūsu darbinieki strādās jaunās darba vietās atbilstoši Eiropas Savienības prasībām un varēs nodrošināt kustības drošību,” norādīja Latvijas Dzelzceļnieku arodbiedrības pārstāvis Vladimirs Novikovs.

Braucienu izmaksas ar jaunajiem vilcieniem varētu samazināties, jo tie būšot ekonomiskāki ekspluatācijā.

“Izmaksas ir aprēķināts, ka samazināsies. Kāpēc? Paskatieties apkārt! Pašreiz, lai uzturētu šādu vilcienu, viņu nepieciešams visu laiku atjaunot,” skaidroja Grigulis.

Tomēr lētākas biļetes pārvadātājs pasažieriem nesola, jo elektrības un darbaspēka izmaksas turpināšot aug.

KONTEKSTS:

Aizejošā valdība novembra sākumā atbalstīja, ka līdz 2024. gadam "Pasažieru vilciens" elektrovilcienu iepirkumos varēs tērēt līdz 259 miljoniem eiro no valsts budžeta līdzekļiem. Naudu "Pasažieru vilciens" saņems no Valsts kases vairāku gadu laikā.

Šis ir trešais mēģinājums nopirkt jaunus vilcienus. Pirmajā iepirkumā piedalījās CAF un "Stadler", par uzvarētāju tika pasludināts CAF, taču "Stadler" ierosinātās tiesvedības rezultātā konkursa rezultāts tika atcelts. Otrajā iepirkumā piedalījās "Hyundai Rotem" un "Stadler". Labākās cenas piedāvājumu iesniedza "Hyundai", taču tika izslēgts no konkursa tehnisku iemeslu dēļ, savukārt toreizējais satiksmes ministrs Anrijs Matīss paziņoja, ka vilcienu iegādei no "Stadler" nav finansējuma, un "Pasažieru vilciens" līgumu nenoslēdza.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti