OECD samazina Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi līdz 1,9%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) trešdien publicētajā pasaules ekonomikas apskatā prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) 2016.gadā palielināsies par 1,9%. Savās iepriekšējās prognozēs OECD Latvijai 2016.gadam bija prognozējusi 3,1% izaugsmi.

Pēc OECD prognozēm, 2017.gadā Latvijas ekonomikas izaugsme paātrināsies līdz 3,5%, bet inflācija 2016.gadā būs negatīva - 0,5% apmērā, savukārt 2017.gadā pieaugs līdz 1,9%. No Baltijas valstīm šogad visstraujākā ekonomikas izaugsme tiek prognozēta Lietuvai - par 2,8%, kamēr Igaunijas IKP palielināsies par 1,8%. Savukārt 2017.gadā Latvijas ekonomika būs straujāk augošā Baltijā, tai sekos Lietuva ar 3,4% izaugsmi, bet Igaunijas ekonomika augs par 3%.

Savukārt bezdarbs, pēc OECD aplēsēm, saruks no 10% šogad līdz 9,5% nākamgad.

Apskatā par ekonomisko situāciju Latvijā OECD norāda, ka valsts ekonomika atgūsies no pagaidu vājuma, ko tā piedzīvoja 2015.gada ceturtajā ceturksnī un 2016.gada pirmajā ceturksnī, kas bija saistīts ar Eiropas Savienības fondu perioda beigšanos un kraso pasliktinājumu ekonomiskajās attiecībās ar Krieviju. Ievērojamais algu pieaugums nodrošina spēcīgu mājsaimniecību patēriņa pieaugumu. Nenoteiktība ārējā vidē kavē investīcijas, taču situācija pakāpeniski uzlabosies, tiklīdz spēcīgāka eirozonas izaugsme uzlabos situāciju eksporta tirgos.

OECD prognozē, ka Eiropas Centrālās bankas realizētā stimulējošā monetārā politika atvieglos investīciju atjaunošanos, kas ir būtiski, lai Latvija turpinātu konverģenci uz Ziemeļvalstu augstāko ienākumu līmeni. Organizācija norāda, ka fiskālā politika ir uz pareizā ceļa, lai sasniegtu savus mērķus. Savukārt strukturālajā politikā par prioritātēm ir jāizvirza pasākumi, kas palielina produktivitāti un uzlabo sociālo iekļautību.

OECD uzsver, ka izšķiroša loma konverģences procesā būs produktivitātei. Ir nepieciešams uzlabot biznesa vidi un profesionālās izglītības sistēmu, nodrošinot absolventiem izmantojamas un starptautiski konkurētspējīgas prasmes. Savukārt nodokļu iekasēšanas uzlabošana paplašinās fiskālo telpu, lai veiktu izaugsmi veicinošas strukturālās reformas un samazinātu nodokļus zemo algu saņēmējiem.

OECD trešdien samazināja pasaules ekonomikas kopējās izaugsmes prognozi šim gadam līdz 3%, salīdzinot ar iepriekš lēsto 3,6% kāpumu. Nākamajam gadam organizācija prognozē pieaugumu 3,3% apmērā.

Kā LETA jau ziņoja, ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un OECD ģenerālsekretārs Anhels Gurija ceturtdien Parīzē parakstīja līgumu par Latvijas pievienošanos OECD.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti