Dienas ziņas

Slēdz skolu bērniem ar īpašām vajadzībām

Dienas ziņas

Ukrainai ziedo saimniecības apvidus auto

No inkubatora cālēna par eksportējošu uzņēmumu

No biznesa inkubatora līdz eksportam uz vairāk nekā 20 valstīm. Latvijas gumijas paklāju ražotāja «Rubrig» stāsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas uzņēmums "Rubrig", kurš savu darbību gumijas paklāju ražošanā sāka 2016. gadā ar biznesa inkubatora palīdzību, nu atvēris jaunu ražošanas līniju un savu produktu eksportē uz vairāk nekā 20 valstīm. 

Uzņēmuma piedāvāto gumijas paklāju galvenā īpašība – paklāji ļoti labi absorbē triecienus. Tāpēc sākotnēji produktu ražoja bērnu rotaļlaukumiem. 

Idejai bija daudz skeptiķu, atminējās uzņēmuma vadītājs Dainis Bonda: "Patiesībā neviens mūs nekur negaida. Tikai ar savu pārliecību, savu entuziasmu, ar piedalīšanos izstādēs un šo attiecību kopšanu mēs esam nonākuši tur, kur esam, kad esam atvēruši jaunu līniju."

Latvijas uzņēmuma “Rubrig” ražotne, 2022.gada augusts.
Latvijas uzņēmuma “Rubrig” ražotne, 2022.gada augusts.

Izejmateriāls tiek iegūts gan no pilnīgi jaunas gumijas, gan vecām riepām, kuras tiek sasmalcinātas un to granulas iebērtas karstās flīzēm līdzīgās formās. Uzņēmumā norādīja, ka pagaidām arī pārstrādāto riepu granulas tiek importētas, jo Latvijā nav uzņēmuma, kas vecās riepas pārstrādātu granulās. Tomēr daļa Latvijas riepu nonākot karstajās formās.

Bonda sacīja: "Pastarpināti es domāju, ka nonāk. Cik es zinu, daudzas riepas no Latvijas tiek aizsūtītas un maltuvēm Polijā, no kurienes mēs šad tad ņemam granulas."

Tagad šādus paklājus var bieži redzēt gan bērnu rotaļu laukumos, gan sporta zālēs. Liela piekrišana produktam ir ārpus Latvijas. 80% no saražotā tiek eksportēts. 

Lai gan nu jau uzņēmums ir liels, tikai pirms sešiem gadiem tas darbību sāka ar Latvijas Investīciju un attīstību aģentūras (LIAA) biznesa inkubatora palīdzību. LIAA Siguldas biznesa inkubatora vadītāja Gundega Vanaga-Janberga atzina, ka uzņēmuma vīzija bijusi skaidra, galvenokārt bijis nepieciešams finansējums startam.

"Kopumā inkubators ir, lai palīdzētu jaunajiem uzņēmumiem augt. Gan tiem, kuriem nav pieredzes, gan tiem, kuriem ir pieredze. "Rubrig" pie mums atnāca kā jauns uzņēmums pašā startā, tas audzis ļoti strauji. Bet mēs jau varējām redzēt, ka viņiem bija pieredze. Skaidrs mērķis, skaidrs biznesa plāns. Un bija skaidri saprotami soļi, kādus veikt. Šis uzņēmums iestājās inkubācijā 2017. gada jūlijā ar 17 000 [eiro] apgrozījumu. Un 2021. gada jūlijā, kad beidzās inkubācijas līguma četri gadi, – tas bija sasniedzis jau vairāk nekā pusotra miljona apgrozījumu," pastāstīja Vanaga-Janberga.

Taču izaicinājumi uzņēmējdarbībā nekad nebeidzas. Tagad tiek meklēti veidi, kā samazināt elektrības patēriņu. Ikmēneša rēķini strauji auguši un kluvis grūtāk konkurēt ar līdzīga produkta ražotājiem Polijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti