Nemiro aicina Konkurences padomi vērtēt Rīgas vērienīgo atkritumu apsaimniekošanas iepirkumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (“ KPV LV”) aicina Konkurences padomi izvērtēt, vai darījumi, kas ir īstenoti saistībā ar Rīgas pašvaldības publiskās-privātās partnerības konkursu, ir atbilstoši Konkurences likuma normām un nepieciešamības gadījumā īstenot savas pilnvaras attiecībā uz šādu darījumu izskatīšanu, informēja ministra padomniece Beate Jonite.

Atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotājs SIA "Getliņi EKO" ir noslēdzis 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis "CREB Rīga.

Projekta izpildes laiks ir 20 gadi no līguma spēkā stāšanās dienas. Projekta mērķis ir attīstīt Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, ir plānota atkritumu dalītās vākšanas infrastruktūras izveide, kas ietver sadzīves atkritumu savākšanu, transportēšanu un sagatavošanu pārstrādei.

“Pastāv aizdomas, ka šāda 20 gadu darījuma rezultātā varētu ciest brīvā konkurence atkritumu apsaimniekošanā, jo pašvaldības aizvien vairāk dibina savas kapitālsabiedrības, kurām uztic šādus pakalpojumus. Tādā veidā privātajiem uzņēmējiem samazinās darba lauks, un ir bažas, ka Rīgas iedzīvotājiem šāda darījuma rezultātā varētu rasties cenu pieaugums un pakalpojuma kvalitātes kritums,” pauda Ralfs Nemiro.

KONTEKSTS:

2018. gada jūlija beigās "Getliņi EKO" izsludināja konkursu, lai atrastu privāto partneri Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanai publiskai-privātai partnerībai. Projekta izpildes laikā, kas ir 20 gadi no līguma spēkā stāšanās dienas, plānotais finansējums investīcijās ir 686,3 miljoni eiro.

Konkurences padome jau iepriekš iebilda pret tik liela tirgus dalībnieka izveidi ar 20 gadu garantētiem ienākumiem.  Padome jau divus gadus sarakstījās ar Rīgas domi, jo uzskata, ka lielāko atkritumu kompāniju strādāšana “uz vienu roku” draud pārvērsties monopolā, kas no tirgus “izēdīs” citus dalībniekus, bet drīz vien diktēs augstākus tarifus.  

Rīga līdz šim noraidījusi Konkurences padomes bažas, ignorējot aicinājumu, piemēram, atkritumu saimniecību nodot vismaz divās atsevišķās rokas – Daugavas kreisajā un labajā krastā.

Tāpēc konkurences sargi solīja likt lietā līdz šim vēl neizmantotu rīku – lai gan divas atkritumu kompānijas apvienojušās pilnsabiedrībā tikai konkrētam iepirkumam, šis gadījums tiks pārbaudīts kā tipiska uzņēmēju apvienošanās situācija.

Padome vērtēs šo darījumu; tagad gan vēl nevar pateikt, kāds būs rezultāts, bet, vērtējot apvienošanās vai sadarbības vienošanos, ir trīs varianti – atļaut, atļaut ar saistošiem noteikumiem vai aizliegt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti