Nelielu satraukumu radījuši Saeimas laikus neizskatītie preses izdevējiem svarīgie likuma grozījumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Saeimā skata preses izdevējiem svarīgus likuma grozījumus, kas paredz preses piegādātājam radītos zaudējumus segt no valsts budžeta. Tas bija plānots jau pagājušās nedēļas sēdē, bet tā tika pārtraukta. Tas radījis nelielu satraukumu izdevējiem, jo savstarpēji noslēgtajos līgumos paredzēts, ka lēmums par dotācijām bija jāpieņem līdz vakardienai.

Šodien Saeimā skata preses izdevējiem svarīgus likuma grozījumus
00:00 / 03:50
Lejuplādēt

Oktobrī sākas ikgadējā preses abonēšanas kampaņa Latvijas Pastā. Šogad satraukumu preses izdevējiem radījuši Saeimā “iestrēguši” grozījumi Pasta likumā. Tie paredz pagarināt līdzšinējo piegādes pakalpojuma nodrošināšanas kārtību vēl uz vienu gadu.

Ministru kabinets 17. jūlijā izdeva rīkojumu, kur lūdza šos grozījumus sagatavot Satiksmes un Kultūras ministrijai. Tās savu darbu veikušas laikus.

“Mēs, zinot šo rīkojumu projektu, strādājām pirms tā oficiālas apstiprināšanas un iesniedzām likumprojektu kabinetā 24. jūlijā. Mēs lūdzām šo likumprojektu atzīt par steidzamu, ko kabinets atbalstīja un Saeima arī atbalstīja. Tātad tas tiks pieņemts divos lasījumos. Bija plānots uz pagājušās ceturtdienas sēdi, bet kādēļ sēde tika pārtraukta neizskatot, tas ir droši vien jautājums citiem,” sacīja Satiksmes ministrijas Sakaru departamenta direktora vietniece Dace Bankoviča.

Pagājušajā nedēļā Saeimas sēde tika pārtraukta tieši pirms šī likumprojekta izskatīšanas. Tāpēc tas būs pirmais skatāmais jautājums sēdē 1. oktobrī. Pagarinot līdzšinējo piegādes pakalpojumu nodrošināšanas kārtību, valsts turpinās segt piegādātājam radītos zaudējumus par pakalpojuma sniegšanu.

“Tas tiek pagarināts vēl uz vienu gadu. Nemainītā veidā, kāds tas ir bijis iepriekšējos gadus. Tur ir konkrēta summa, ko izdevējs maksā par vienību un svara kilogramu, ko piegādātājs piegādā. Tā ir apmēram viena trešdaļa no faktiskajām piegādes izmaksām. Divas trešdaļas šobrīd gulstas uz valsts budžeta pleciem,” pastāstīja Bankoviča.

Nākamajā gadā esošajā kārtībā varētu tikt veiktas izmaiņas, un rezultātā piegādes pakalpojums varētu sadārdzināties gan izdevējiem, gan valstij. Grozījumi, par ko šodien lems valstsvīri, ir ļoti svarīgi preses izdevējiem.

“Mūsuprāt, nekādām dižām kolīzijām nevajadzētu būt. Ar valdības vadītājiem un ministriju vadītājiem ir bijušas sarunas un ir gūta informācija, ka viss notiks un nevajadzētu būt nekādām problēmām. Nedaudz ir nervozitāte par to, ka līgumā nosaukts 30. datums, bet lēmums tiks pieņemts tikai pirmajā datumā, kā mēs ļoti ceram. Tur varētu būt kāda juridiska nianse,” sacīja Latvijas Preses izdevēju asociācijas priekšsēdētāja vietnieks Guntars Līcis.

Līcis norādīja, ka lasītājiem par šo nav jāsatraucas – prese arī nākamgad tiks piegādāta līdz viņu namdurvīm. Līgumā starp pastu un preses izdevējiem noteikts, ka 30. septembris ir pēdējā diena, kad var pieņemt lēmumu par dotācijas piešķiršanu. Tomēr uztraukumam neesot pamata, stāsta Latvijas Pastā. Jauni līgumi nebūs jāslēdz. “Šobrīd ir izveidojusies tehniska problēma saistībā ar preses izdevējiem, bet esam ar viņiem visu laiku kontaktā un esam vienojušies, ka mēs gaidīsim līdz rītdienai un neko tas mūsu darbā neietekmēs. Abonēšanas kampaņa sākas 1. oktobrī. Latvijas Pastā varēs abonēt 693 dažādus preses izdevumus – gan laikrakstus, gan žurnālus. Tādus, kas izdoti gan Latvijā, gan ārvalstīs,” pastāstīja Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

Grozījumus Pasta likumā Saeimā skatīs ceturtdien, 1. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti