Nākamgad plāno ieviest energoefektivitātes nodevu uzņēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Līdz ar nākamā gada aprīli lielajiem elektroenerģijas patērētājiem, kuriem nav iespējams radīt apstākļus efektīvai energoresursu izmantošanai, iecerēts piemērot energoefektivitātes nodevu.  Šādu ieceri konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstījusi Saeima.

Lai gan energoefektivitātes nodeva jau bija paredzēta Energoefektivitātes likumā, tomēr to nepieciešams iekļaut likumā par nodokļiem un nodevām, lai iecere varētu stāties spēkā. Plānots, ka jaunā nodeva tiks ieviesta no 2017.gada 1.aprīļa.

Nodevas likme tiek aprēķināta 6,30 eiro apmērā par katru patērēto megavatstundu, kas ir 7% no “Eurostat” publicētās 2015.gada vidējās elektroenerģijas cenas rūpniecībā, norādīts likumprojekta anotācijā.

Šīs nodevas maksātājs būs komersants, kura elektroenerģijas patēriņš pārsniedz 500 megavatstundas gadā un kuram nav iespējams radīt apstākļus – ieviest energoauditu, papildināt esošu vides pārvaldības sistēmu vai ieviest energopārvaldības sistēmu – efektīvai energoresursu izmantošanai un ietaupīt energoresursus. 

Kā norāda Ekonomikas ministrija, jaunās nodevas mērķis ir veicināt energoefektivitāti un nodrošināt energopārvaldības sistēmas ieviešanas kontroli. 

Turklāt iecerēts, ka 2017.gadā šī nodeva ļaus papildināt valsts budžetu ar 553 tūkstošiem eiro, 2018.gadā – ar 2,5 miljoniem eiro, bet 2019.gadā – ar 1,4 miljoniem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti