Nākamajos trīs gados Latvija ar aptuveni 6,2 miljoniem eiro turpinās cīnīties ar «netīro naudu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 2023. līdz 2025. gadam Latvija ar aptuveni 6,2 miljoniem eiro plāno turpināt stiprināt spējas cīnīties ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, veicinot sabiedrisko drošību, ekonomiskās vides konkurētspēju un uzticību Latvijas jurisdikcijai. To paredz 13. decembrī valdībā apstiprinātais pasākumu plāns noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanai 2023.–2025. gadam.

Finanšu darījumu darba grupas (FATF) eksperti atzinuši, ka Latvija ir izveidojusi stipru un noturīgu finanšu noziegumu novēršanas sistēmu un netiks iekļauta tā dēvētajā "pelēkajā sarakstā".

Lai gan izvirzītais mērķis – sakārtot finanšu noziegumu novēršanas sistēmu un nodrošināt Latvijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas sistēmas atbilstību starptautiskajām prasībām ir sasniegts, iesāktais darbs ir jāturpina, tajā skaitā attiecībā uz FATF ekspertu sniegtajām rekomendācijām un turpmāk veicamajām darbībām dažādos rīcības virzienos, atzīmēja Iekšlietu ministrijā (IeM). Vienlaikus īpaši uzsvērts, ka Latvijai jāpievērš pastiprināta uzmanība un resursi vietējās korupcijas apkarošanai un novēršanai. 

Saskaņā ar plānu paredzēts izstrādāt priekšlikumus attālināta uzraudzības procesa uzlabošanai/ieviešanai Valsts ieņēmumu dienestā (VID), pārskatīt VID un Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) darbinieku skaitu, resursus un nodarbināto atlīdzību, lai nodrošinātu, ka iestādes spēj pārvaldīt identificētos riskus.

Lai stiprinātu Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) kapacitāti stratēģiskās un operacionālās analīzes jomā, no 2023. gada izveidos 10 pastāvīgas amata vietas, nepalielinot Iekšlietu ministrijai noteikto kopējo amata vietu skaitu.

Tāpat FID iegādāsies virtuālo aktīvu izmeklēšanas programmatūru, lai spētu efektīvi izsekot noziedzīgas naudas plūsmas virtuālajā vidē, kā arī atbalstītu tiesībsargājošās iestādes saistībā ar virtuālo aktīvu darījumu izsekošanu. 

Lai veicinātu tiesībsargājošo iestāžu sadarbību un inovatīvu tehnoloģiju izmantošanu finanšu noziegumu izlūkošanai un novēršanai, FID 2022. gada 30. martā atklāja Baltijā pirmo finanšu izlūkošanas un naudas atmazgāšanas novēršanas jeb AML inovāciju centru. Tā galvenā funkcija ir kalpot par platformu drošai un operatīvai sadarbībai starp dažādām Latvijas un ārvalstu tiesībsargājošajām institūcijām un datu centriem, izmantojot mūsdienīgas un inovatīvas tehnoloģijas informācijas apmaiņai un datu analīzei, kā arī veicināt zinātniskus pētījumus finanšu un ekonomisko noziegumu novēršanas jomā. AML inovāciju centrs paaugstinās izmeklēšanas un noziegumu apkarošanas efektivitāti.

Tāpat līdz nākamā gada beigām plānots nodrošināt Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra modernizāciju, pilnveidojot uz risku novērtējumu balstītu pieeju attiecībā uz patieso labuma guvēju informācijas pārbaudi reģistrācijas procesā.
Saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2021. gada pārskata datiem kopumā Latvijas finanšu sektorā ir ievērojami samazinājies noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) riska līmenis būtiskākajos segmentos – kredītiestādēs un maksājumu iestādēs. 

Plāns ir veidots, ņemot vērā 2020. gada nogalē pabeigtā Nacionālā NILLTPF risku novērtēšanas ziņojuma par 2017.–2019. gadu secinājumus. Gatavojot plānu, ir ņemts vērā, ka Krievijas kara pret Ukrainu izraisītais straujais un apjomīgais sankciju pieaugums Latvijai ir radījis publiskajam un privātajam sektoram apjomīgus resursus prasošus uzdevumus šo sankciju izpildes nodrošināšanā.

Plāna īstenošanā no valsts budžeta līdzekļiem papildus 2023. gadā būs vajadzīgi 2 424 059 eiro, tai skaitā IeM (FID) 448 478 eiro; 2024. gadā – 1 919 406 eiro, tajā skaitā IeM (FID) – 995 644 eiro un 2025. gadam un turpmāk katru gadu 1 900 566, tajā skaitā IeM (FID) – 995 644 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti