Panorāma

Jaunajam šahistam Miķelim Vingrim bronza pasaules čempionātā

Panorāma

Likteņdārzā top kalns un ēka

Meklēs risinājumus, lai neuzķertos uz pirmčekiem

Meklēs risinājumus, lai neuzķertos uz pirmčekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirmčekus, ko parasti pirms rēķina apmaksas dod klientiem, piemēram, kafejnīcās un restorānos, varētu atcelt vai arī padarīt vizuāli atšķirīgus, lai cilvēki tos nejauktu ar īstajiem čekiem. Šādu risinājumu piedāvā finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība), jo pirmčeki nereti tiek izmantoti, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Valsts ieņēmumu dienests (VID) jau rīt to apspriedīs ar nozares dalībniekiem.

Par to, ka pirmčeku izsniegšana īsto čeku vietā joprojām ir aktuāla, praksē pārliecinājās LTV raidījuma „Aizliegtais paņēmiens” žurnālisti. Krogā "Queen’s Pub" viņi uzdevās par angliski runājošiem tūristiem. Tur arī novērots, ka stundas laikā kasē izsists tikai viens čeks, kamēr printeris, no kura drukāti pirmčeki, darbināts vismaz piecas reizes. Arī žurnālisti saņēma čeku no printera, kad samaksāja noteikto summu, gaidīja  īsto čeku, taču saņēma vēl vienu pirmčeku. Līdzīga aina tajā pašā krogā atkārtojusies pēc nedēļas un arī "Pētera Alus brūzī.” Par notikušo raidījums ziņoja Valsts ieņēmumu dienestam, kurš sāka pārbaudes.

Pirmčeku lomu intervijā skaidro kāds VID darbinieks-kases aparātu eksperts. Viņš norāda, ka bieži pirmčeki netiek vispār noslēgti, tos atceļ un neviens par tiem tā arī neuzzina. Un arī maksājot ar karti.

„Jo šajā gadījumā transakcija var aiziet uz kādu kontu; parasti cilvēki saka, ka banku transakcija ir ļoti droša, bet ir tāda lieta, ka banku terminālim var piesaistīt vairākus kontus. Vienu deklarē VID, otru nedeklarē, viņš, pieņemsim, ies uz Honkungu. Un šis transakcijas veids diemžēl ir tāds, ka plastikāta nauda var būt neuzskaitīta,” saka VID darbinieks, kases aparātu speciālists.

Daļēji šo problēmu risināšot arī jaunā kases aparātu reforma. Līdz ar tās spēkā stāšanos, kas paredzēts 1.jūlijā, kases aparātos būs jābūt fiksētiem arī pirmčekiem, un, ja to skaita starpība ar īstajiem čekiem būs ievērojama, tas jau būs trauksmes zvans, ka kaut kas nav kārtībā. Tomēr tiekot apsvērti arī citi risinājumi.

„Piemēram, vai nu atsakoties no pirmčeku izsišanas vispār, vai arī šo dokumentu, kuru cilvēks saņem pirms īsta čeka izsišanas papildinātu ar kādu īpašu izceltu tekstu, lai redzētu, ka tas nav fiskāli saistošs čeks un ka joprojām klientam būtu aicinājums tomēr paprasīt īsto čeku, par ko tiek samaksāts nodoklis,” norāda finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

Latvijas Tirgotāju asociācijā gan mudina domāt arī par to, kāpēc uzņēmēji cenšas šādi izvairīties no nodokļiem un kāda ir nodokļu politika. Par pirmčeku atcelšanu asociāzijas vadītājs Henriks Danusēvičs ir skeptisks, jo tā pēc būtības ir informācija klientam, ko viņš ir pasūtījis un vai pirms maksāšanas nav kādu pretenziju.

Pēc Danusēviča teiktā, īstos čekus no pirmčekiem esot viegli atšķirt. Atšķirība tiešām ir, taču ievērojama vien tad, ja speciāli pēta – parasti pirmčekos ir ierakstīts – "no fiskal". Vai ar to pietiek vai nepietiek? Nozares pārstāvji pirmdien tiksies ar Valsts ieņēmumu dienesta atbildīgajām amatpersonām, lai šo jautājumu pārrunātu un mēģinātu vienoties, kā rīkoties tālāk un cik būtiskas izmaiņas ieviest. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti