Matīss: Loginova neizdarības dēļ Rīgas brīvosta var zaudēt pat pusi kravu apjoma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova nespēja nodrošināt Krievu salas projekta īstenošanas gaitu noteiktajos termiņos var apdraudēt šī projekta realizāciju un ilgtermiņā brīvosta var zaudēt pat pusi no pašreizējā kravu apjoma. Tā otrdien žurnālistiem norādīja satiksmes ministrs Anrijs Matīss ("Vienotība"). Satiksmes ministrija ir apņēmības pilna panākt Loginova atlaišanu.  

 Skaidrojot iemeslus, Matīss norādīja, ka šovasar valsts un pašvaldību pārstāvošie valdes locekļi pieņēma lēmumu, saskaņā ar kuru ostas pārvaldniekam bija jānodrošina ES Kohēzijas fonda līdzfinansētais Krievu salas projekts ar potenciālajiem nomniekiem, proti, divām stividorkompānijām.

Tomēr noteiktajā termiņā tas nav izdarīts, līdz ar to patlaban apdraudēta projekta īstenošana, kas ilgtermiņā no 2017.gada Rīgas brīvostai varot nozīmēt - zaudēt aptuveni pusi no pašreizējā kravu apjoma.

"Jautājumu skatīt ir ļoti, ļoti liela jēga, jo jautājums principā ir par to, vai mēs pazaudējam šo projektu, šo simt miljonu projektu Rīgas ostā - Krievu salas projektu, vai nepazaudējam. Valde pieņems atbildīgu lēmumu, ņemot vērā to, ka šos mērķus, datumus un termiņus, kad darbi ir veicami, lai nezaudētu finansējumu, vienbalsīgi apstiprināja arī pašvaldības pārstāvji, es domāju, šajā gadījumā šis lēmums tiks pieņems solidāri. Līgumi nav parakstīti, 30. datumā bija jāparaksta līgumi ar stividoriem. Šie līgumi nav parakstīti," sacīja ministrs.

Matīss uzsver, ka, nespējot nodrošināt līgumu noslēgšanu ar diviem ostā strādājošajiem stividoriem - "STREK" un "Rīgas Centrālais termināls", ostas pārvaldnieks nav izpildījis valdes doto uzdevumu, par kuru balsojuši arī galvaspilsētas domes deleģētie valdes locekļi. Turklāt šīs bezdarbības dēļ osta jau 2017.gadā varot zaudēt teju pusi kravu.

"Nav noslēgts neviens līgums par Krievu salas izmantošanu. Līdz ar to 2016. gada beigās - 2017. gada sākuma [kravas] pazudīs no Rīgas centra, un tā ir puse no Rīgas brīvostas apgrozījuma. Ja mēs esam gatavi zaudēt pusi no ostas apgrozījuma, tāpēc, ka nav noslēgti līgumi par kravu apkalpošanu un nav noslēgti līgumi par termināļu izbūvi Krievu salā, tad, protams, tā ir ļoti būtiska izšķiršanās arī valdes pusē. Ja valde uzskata, ka Rīgas brīvostai nav vajadzīga puse no kopējā kravu apgrozījuma, tad var balsot arī pēc sirdsapziņas,” norādīja Matīss.

„Ja nebūs stividori pārvākušies uz jauno infrastruktūru Krievu salā, tas nozīmēs apmēram pusi arī no pagrozījuma, ja mēs vērtējam apgrozījumu, tad 2017. gadā būs kritums par aptuveni 50%, un jāņem vērā, ka stividoru infrastruktūru nevar izbūvēt vienas dienas laikā, tur ir nepieciešams izbūvēt iekraušanas iespējas, uzglabāšanas, transportierus, lentas, krānus un pārējās lietas un to nevar izdarīt īsā laikā,” pauda Matīss. 

Tikmēr Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks, kuram pieder izšķirošā balss, satiksmes ministra apņēmību panākt Loginova atbrīvošanu sauc par priekšvēlēšanu kampaņas sastāvdaļu. Pašvaldību pārstāvošie valdes locekļi līdz šim neesot dzirdējuši gana pamatotus argumentus, kādēļ Loginovs būtu atlaižams.

"Trīs nedēļas atpakaļ mēs ar ministru Matīsa kungu bijām Krievu salā konkrēti uz vietas, plecu pie pleca stāvējām, šajā laikā Matīsa kungs nekādas pretenzijas neizvirzīja. Līdz ar to rīt valdes sēdē noteikti tiks minēti argumenti. Līdz šim ir saņemti tikai uz vienas lapaspuses  argumenti, ka Loginovs netiek galā. Nu, rīt vērtēsim…" sacīja Ameriks. 

Visi līdzšinējie centieni gāzt ilggadējo brīvostas pārbaldnieku beigušies ar neveiksmi, jo puse valdes locekļu – četri Rīgas domes deputāti – konsekventi balsojuši pret. 

Jau ziņots, ka šonedēļ Rīgas brīvostā valsts ieceltie valdes locekļi lūguši sasaukt ārkārtas valdes sēdi un lemt par Loginova atbrīvošanu no pārvaldnieka amata. Rīgas brīvostas valdē ir astoņi valdes locekļi, no kuriem četrus ieceļ valsts un vēl četrus - pašvaldība.

Pērn martā Rīgas brīvostas valde ārkārtas sēdē balsoja par Loginova atbrīvošanu, lēmums bija noraidošs, jo pašvaldību pārstāvji bija pret. Brīvostas valdes sēdēs lēmumi tiek pieņemti, ja par tiem nobalso vismaz pieci valdes locekļi.

Vairākas nedēļas pirms balsošanas Valsts kontrole paziņoja, ka nolēmusi vērsties prokuratūrā, jo Rīgas brīvostā veiktajā revīzijā konstatēts, ka ostas pārvaldes darbība nav bijusi atbilstoša labas pārvaldības principiem un tiesību aktu prasībām, tādēļ pieļauti nelikumīgi un nelietderīgi finanšu līdzekļu tēriņi un nav gūti ieņēmumi, kas pienākas. Prokuratūra lietu nodeva policijai, kas notikušo kriminālprocesa ietvaros izmeklē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti