Dienas ziņas

Kāpēc pašvaldības uztur pārstāvniecības Rīgā?

Dienas ziņas

Brīdina par bīstamu draudzību internetā

Mārupes iedzīvotāji satraukti par rēķiniem

Mārupē plānots no marta par 68,9% palielināt siltumenerģijas tarifu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pašlaik Mārupē siltumenerģijas gala tarifs ir 75,35 eiro par megavatstundu (MWh). Tostarp ražošanas tarifs ir 64,53 eiro par MWh, pārvades un sadales tarifs 8,34 eiro par MWh, tirdzniecības tarifs 0,37 eiro par MWh un akcīzes nodokļa komponente ir 2,11 eiro par MWh. 

Paredzēts, ka no 1. marta ražošanas tarifs pieaugs par 74,1% līdz 112,35 eiro par MWh, bet pārvades un sadales tarifs pieaugs par 49,4% – līdz 12,46 eiro par MWh. Tirdzniecības tarifs un akcīzes nodokļa komponente saglabāsies nemainīgi. 

Paredzēts, ka siltumenerģijas gala tarifs būs 127,29 eiro par MWh, kas ir par 68,9% vairāk nekā pašreiz.

Pašvaldības uzņēmums ''Mārupes komunālie pakalpojumi'' centralizēto apkuri nodrošina 27 daudzdzīvokļu mājām – Tīraines, Skultes un Mārupes ciemos.

Mārupes novada iedzīvotāji ir sašutuši: 

Rēķins liels un patēriņš arī liels, jo dažādi katli un tas, ka mājās iekšā ir ļoti daudz tehniku dažādu. Mēs gaidām par savu māju, ko mēs saņemsim šajā mēnesī, ko tālāk darīt. 

Pagaidām 80 eiro, pagājušajā mēnesī, bet mēs nezinām, cik būs par šo mēnesi. Visa nauda aizies, lai apmaksātu dzīvokli un paēst nopirkt. Medikamentus un visu pārējo diez vai es varēšu atļauties. 

Diemžēl pati Saeima grib iznīcināt mūs visus. 

Dabas gāzes cenas kāpums atspoguļosies arī pašvaldībā esošo privātmāju iedzīvotāju rēķinos. 

Mārupes iedzīvotājs, mūziķis Guntars Račs sacīja: “Es lietoju gāzi apkurei un arī siltā ūdens nodrošināšanai. Man ir tā saucamais izlīdzinātais maksājums, un es pagaidām īsti vēl neesmu aptvēris, ko tas man īsti maksās, jo acīmredzot pēc tā izlīdzinātā nāks kaut kāds pārrēķins, tad būs ziepes. Bet šobrīd es esmu samazinājis patēriņu. Mēs cenšamies tērēt mazāk un pelnīt vairāk, ja tā pavisam provizoriski izsakās.” 

Mūziķa mājās siltumenerģija tiek taupīta telpās, kurās ģimene uzturas retāk, kā arī ūdens sildierīces netiek ekspluatētas maksimālā režīmā. “Taupīgi jādzīvo. Neko jau gudrāku nepateikšu. Taupīgi, taupīgi. Būsim taupīgi, būsim izpalīdzīgi viens otram, ja ir kāds… Man ir sētā aizkavējusies tāda malkas čupa, es pusi jau atdevu kaimiņam. Lai tik kurina nost,” sacīja mūziķis.

Mārupes domē norādīja, ka situācija nav viegla, šobrīd vienīgā cerība ir uz valsti, kas daļu rēķinu kompensēs.

Mārupes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence (Latvijas Reģionu apvienība) atzīmēja: “Ja nebūtu šīs valsts kompensācijas, tad būtu traģiski, tiešām traģiski. Es šobrīd domāju, ka vidējais līmenis varēs izdzīvot. Tie, kam pienāksies šie pabalsti, tiem būs jānāk uz Sociālo dienestu, nu, neko darīt. Palīdzēsim, cik varēsim, palīdzēsim, protams.”

Mārupes pašvaldības vadītājs sola – tie cilvēki, kuriem ir centrālā apkure no trīs novadā esošajām katlu mājām, rēķinos būtisku cenu kāpumu nepamanīšot. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti