Eiro fokusā

Augot Uzbekistānas ekonomikai un pirktspējai, mūsu uzņēmēji bruģē eksporta ceļus

Eiro fokusā

Pārtikas jaunuzņēmumiem pieejams Eiropas inovāciju un tehnoloģiju atbalsta iniciatīva

Ludzā uzsāk bezglutēna produktu ražošanu

Ludzā uzsāk bezglutēna produktu ražošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijā ir pieejami speciāli ražoti bezglutēna produkti, ko lielākoties ražo ārvalstu rūpnīcas, kurās tehnoloģija nodrošina šīs diētiskās pārtikas pilnīgu drošumu celiakijas pacientiem. Taču arī Latvijā uzņēmumi pamazām uzsāk šīs produkcijas ražošanu. Tā jaunu līniju bezglutēna produktu ražošanai atvērusi SIA "Ludzas maiznīca", kas saražoto plāno tirgot Rīgā un Latgalē.

Uzņēmums "Ludzas maiznīca", kur strādā 110 cilvēki, maizes un konditorejas izstrādājumu tirgū ir 30 gadus, un, kā atklāja uzņēmuma valdes loceklis  Jevgeņijs Lukašenoks, ne tikai domas par uzņēmuma nākotni, bet arī pandēmijas gadi un pēdējais energoresursu cenu kāpums ir licis meklēt jaunas darbības nišas. Viena no tām – bezglutēna produkcijas līnijas izveidošana.

"Tikai vienu dienu nedēļā darbinieki strādā pie bezglutēna produkcijas ražošanas, jo viņiem ir jāievēro stingras prasības, viņi nevar būt pat tajā pašā apģērbā, kurā strādāja, piemēram, pie produkcijas ražošanas no kviešiem," stāstīja Lukašenoks.

Viņš uzsvēra, ka gandrīz visas izejvielas ir Latgalē audzētas, tāpēc, lai arī bezglutēna produkcijas ražošana tirgū aizņem pavisam nelielu nišu, tomēr tā ir papildu iespēja graudkopjiem, pākšaugu audzētājiem realizēt savu produkciju.

"Pie mums Latgalē viss ir, izņemot rīsus, tāpēc visas izejvielas ir no mūsu zemnieku saimniecībām. Mēs gribam ražot veselīgus, cilvēka organismam nekaitīgus produktus, jo šodien tieši Latgalē šis tirgus var būt ļoti nozīmīgs," teica uzņēmuma valdes loceklis.

To, ka Latvijā ar celiakiju slimie cilvēki pārtikā lieto lielākoties ārzemēs ražoto speciālo pārtiku, apliecināja arī biedrības "Dzīve bez glutēna" valdes locekle Solvita Koroņevska.

"Jāatzīst, ka liels pārsvars gan veikalos, gan interneta veikalos ir ārvalstu produkcijai. Latvijā ir tikai daži uzņēmumi, kuri nodrošina bezglutēna produktus veikalos.

Kā piemēru varu minēt "Dabas Dimantu" kūkas. Pērn liels pārsteigums un prieks bija par "Liepkalnu  maiznīcas" jaunumiem. Viņi ieviesa jaunus produktus – gan maizi, gan cepumus. Tāpat arī uzņēmums "Balticovo" ir sācis ražot olu proteīna saldējumu bez glutēna," stāstīja Koroņevska.

Uzņēmums "Ludzas maiznīca" saražotos bezglutēna produktus, kā arī Latgalē ražotos bioloģiskos produktus plāno realizēt ne tikai Latgalē, bet arī divos veikalos Rīgā, izveidojot tur  bioloģisko produktu pārdošanas platformu.

"Mūsu mērķis – saņemt pa tiešo no piegādātāja kvalitatīvu, veselīgu produktu. Man tagad kabinetā atrodas medus no Rundēniem. Saimnieks dod sludinājumus internetā. Mēs viņam piedāvājām, ka varam paņemt visu viņa medu – ap 40 tonnām medus, jo mēs zinām, ka viņa medus ir sertificēts, to ir pārbaudījis Pārtikas un veterinārais dienests, tas ir izgājis pārbaudes un kvalitāte ir garantēta. Tas ir tieši bioloģiskais medus," klāstīja Lukašenoks.

Latvijas Maiznieku biedrības vadītājs Kārlis Zemešs uzsvēra, ka pandēmijas laiks un arī nesenais energoresursu cenu kāpums tāpat kā citiem ražotājiem arī maizniekiem ir radījis daudz problēmu, tāpēc bezglutēna produkcijas ražošana, ko uzsākusi "Ludzas maiznīca", varētu būt viena no izdzīvošanas un varbūt arī attīstības iespējām.

"Es domāju, ka šobrīd maiznieki katrs meklē kādu iespēju izdzīvot šajos laikos un nodrošināt darbu savam uzņēmumam, parūpēties par saviem darbiniekiem.

Tas ir apsveicami, ka ir šādi uzņēmīgi uzņēmumi. Domāju, ka viņi ir veikuši tirgus izpēti un tas nav tāds neapdomīgs solis," vērtēja Latvijas Maiznieku biedrības vadītājs.

SIA "Ludzas maiznīca" galvenais darbības veids ir konditorejas un kulinārijas izstrādājumu ražošana un pārdošana. Jaunās bezglutēna produkcijas ražošanas līnijas ierīkošana uzņēmumam izmaksājusi 30 tūkstošus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti