Līvānos par ūdeni un kanalizāciju jāmaksā teju par 27% vairāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar 1. septembri Līvānos ūdenssaimniecības tarifi pieauguši par 26,8%. SIA "Līvānu dzīvokļu un komunālajā saimniecībā", kas pieder Līvānu novada domei, skaidro, ka tarifa izmaiņas veiktas sakarā ar vairāku gadu garumā veiktajiem ūdenssaimniecības pārbūves un renovācijas darbiem. Aptaujātie līvānieši, lai arī atzīst, ka ūdens kvalitāte pilsētā ir ievērojami uzlabojusies, tomēr jaunos rēķinus par septembri gaida ar bažām.

No šī gada septembra par ūdenssaimniecības pakalpojumiem Līvānu pilsētā jāmaksā 2,41 eiro par kubikmetru līdzšinējo 1,9 eiro vietā. Tas ir par 26,8% vairāk nekā agrāk.

Līvānos daudzdzīvokļu māju rajonā sastaptie pilsētnieki par tarifa pieaugumu ir informēti un atklāj, ka turpmāk nāksies mācīties taupīt ūdeni.

Līvānos par ūdeni un kanalizāciju jāmaksā teju par 27% vairāk
00:00 / 04:33
Lejuplādēt

““Līvānu Vēstīs” bija rakstīts, ka ūdens būs dārgāks. Ko mēs varam darīt? Vienkārši maksāsim un cauri. Ja mēs nemaksāsim, tad būs jāiet no dzīvokļa projām,'' vietējā iedzīvotāja Albīna pagaidām par to, cik būs jāmaksā pēc jaunā tarifa, vēl nezina, taču parādi daudzdzīvokļu mājā, kas tāpat jau esot lieli, viņasprāt, pieaugs.

“Mēs esam divatā piereģistrēti. Dēls ar mani, tiesa, nedzīvo. Man sanāk maksāt par kanalizāciju un ar ūdeni pa 7-8 eiro mēnesī,” viņa stāsta, tajā pašā laikā pensionāre atzīst, ka ūdens kvalitāte pilsētā pēdējos gados ir uzlabojusies. “Ūdens ir garšīgs, kas ir tas ir. Mazgājot arī veļa tīra. Kādreiz ūdens bija ar rūsu un bija jādomā, kad to balto veļu mazgāt. Tagad par to nav jādomā.”

“Man ir pusotras istabas dzīvoklis. Mums nav skaitītāja, maksāsim par 10 eiro vairāk. Par ūdeni un kanalizāciju mums trim cilvēkiem bija jāmaksā apmēram 32 eiro,” stāsta vēl kāda Līvānu iedzīvotāja.

SIA "Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība" ekonomiste Ināra Kalvāne uzsver, ka

uzņēmums pēdējos gados ir veicis vērienīgus ūdenssaimniecības atjaunošanas un izbūves darbus un tas arī bijis par iemeslu tarifa celšanai.

“Kanalizācijas izbūvi finansēja Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi. Savukārt ūdensapgādes inženiertīklus būvējām par pašu līdzekļiem, un līdz ar to ir šis tarifa pieaugums, bet rezultāts, uz ko tiecāmies, ir tā vērts,” saka Ināra Kalvāne un domā, ka tarifa pieaugums varētu mainīt iedzīvotāju ūdens lietošanas paradumus. “Tarifa pieaugums ir 26%, bet realitātē ir tāda, ka tas ir 51 cents par kubikmetru. Ņemot vērā šo statistiku, ko mēs analizējām un veicām, vidēji viens iedzīvotājs patērē no diviem līdz trim kubikmetriem ūdens mēnesī. Tas nozīmē, ka šis sadārdzinājums kopā ar PVN varētu būt līdz diviem eiro uz vienu cilvēku. Protams, ir iedzīvotāji, kuriem tā ir ļoti būtiska summa, ir iedzīvotāji, kuri tērē daudz vairāk ūdens un ģimenes ir lielākas. Tiem šis pieaugums būs lielāks. Taču ir visas iespējas šo ūdens patēriņu kontrolēt, regulēt, taupīt, un tas arī ir mūsu pašu rokās.”

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāvis Aigars Mežals atklāj – Līvānos 2017. gadā ir sākta Kohēzijas fonda līdzfinansētā ūdenssaimniecības attīstības projekta īstenošana, kur kopējās projekta izmaksas veido gandrīz 4 miljonus eiro, no kuriem 600 000 eiro sedz komersants no saviem līdzekļiem.

“Līvāni šī gada aprīlī iesniedza savu tarifa projektu, un tarifa izvērtēšanas laikā mēs viņiem vairākkārt pieprasījām informāciju. Maijā un jūnijā komersants iesniedz vēl papildu informāciju par to, kādas ir izmaksas. Šinī gadījumā mēs esam izvērtējuši tarifa projektu, un Līvānos ir tas gadījums, kad ir ļoti liels komersanta pašieguldījums ūdenssaimniecības uzturēšanā un atjaunošanā. Ir jāsaprot – ja mēs šobrīd neuzturam ilgtermiņā kalpojošu infrastruktūru, tā vienkārši iet bojā. Eiropa vairs nelīdzfinansē ūdenssaimniecību attīstību tādā apjomā kā līdz šim. Tāpēc iznāk tā, ka, uzlabojot infrastruktūru, būtiski ceļas tarifs.”

Regulatora noteiktajās teritorijās pašlaik Līvāni ar jaunpieņemto ūdens apsaimniekošanas tarifu 2,41 eiro par kubikmetru atrodas tabulas viducī. Piemēram, Ludzā kopējais tarifs ir 2,74 eiro, Krāslavā – 2,30 eiro, Daugavpils novadā – 2,34, Ilūkstes novadā – 2,41 eiro par kubikmetru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti