Lietuvieši neapmierināti ar «RB Rail» darbību; Rubesa pārmet termiņu neievērošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lietuvas valsts dzelzceļa kompānija "Lietuvos geležinkeliai" ir parakstījusi „Rail Baltica” projekta finansēšanas un īstenošanas modeļa līgumu vēlu piektdienas vakarā, publicējot interviju ar Lietuvas uzņēmuma ģenerāldirektoru Stasu Dailidku, ziņo Rus.lsm.lv.

Dailidka par to pavēstīja, reaģējot uz Eiropas Savienības (ES) Transporta un mobilitātes ģenerāldirektorāta apņemšanos izvērtēt pašreizējo Lietuvas projekta aktivitāšu un finansējuma atlikšanas, samazināšanas, atgūšanas vai izbeigšanas iespējas.

Dailidka skaidroja, ka Lietuvas puses kavēšanos radījusi „RB Rail” un tās vadītājas Baibas Rubesas nespēja laikus sagatavot un piegādāt attiecīgos dokumentus  parakstīšanai.

„Pret mums pretenziju nav. Jūs skatieties pie sevis. Ievediet kārtību,” norādīja Dailidka.

Šodien Lietuvas dzelzceļa kompānija "Lietuvos geležinkeliai" apliecinājumu par līguma parakstīšanu saņēma "Rail Baltica" īstenotāja akciju sabiedrības "RB Rail" valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa. Viņa arī norādīja, ka pirmdien sazināsies  ar Eiropas savienības Transporta ģenerāldirektorātu, lai noskaidrotu tālākos soļus attiecībā uz paziņojumu par līdzfinansējuma pārskatīšanu projekta Lietuvas aktivitātēm.

Baiba Rubesa
00:00 / 01:06
Lejuplādēt

Rubesa uzsvēra, ka līgums visām deviņām projekta realizācijā iesaistītajām institūcijām no trim Baltijas valstīm bija jāparaksta vēl līdz 30.septembrim. Lietuvas dzelzceļa kompānija bija vienīgā, kas to nebija izdarījusi.

Taču tagad visas deviņas līgumslēdzējas puses – "RB Rail AS", Igaunijas Republikas Ekonomikas un komunikāciju lietu ministrija, Latvijas Republikas Satiksmes ministrija, Lietuvas Republikas Transporta un komunikācijas ministrija, "Rail Baltic Estonia OU", Igaunijas Tehniskais regulators, SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas", "Rail Baltica Statyba UAB", "Lietuvos Geležinkeliai AB" – ir parakstījušas dokumentu, noslēdzot formālo līguma apstiprināšanas procesu. 

Līdz ar līguma parakstīšanu "RB Rail AS" valde uzsāk darbu pie nepieciešamo mehānismu izstrādes, lai ieviestu līgumā noteiktos principus. Tas ir īpaši būtiski, lai varētu iekļauties projektā noteiktajā īstermiņa un vidēja termiņa laika grafikā. 

Līgums definē "RB Rail AS", nacionālo ieviesējorganizāciju un valstu ministriju lomas iepirkumu organizēšanā. Detalizēta katras "Rail Baltica" projekta iepirkumu organizēšanā iesaistītās puses loma tika skaidrota 5. oktobra preses konferencē, kuru iespējams noskatīties šeit.

Eiropas sliežu platuma projekts "Rail Baltica" ir līdz šim vērienīgākais transporta infrastruktūras projekts ziemeļaustrumu Eiropā. Tas paredz Eiropas sliežu platuma ātrgaitas dzelzceļa izbūvi, savienojot vienotā dzelzceļa transporta tīklā Tallinu, Rīgu, Kauņu, Varšavu un Berlīni. "Rail Baltica" dzelzceļa tīklam jākļūst par izšķirošo posmu Baltijas jūras Ziemeļu transporta koridorā, nodrošinot reģiona ciešāku ekonomisko un administratīvo sadarbību ar pārējām Eiropas valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti