Panorāma

Eksperti: Kariņa vēstījums saprotamāks sabiedrībai

Panorāma

Pašiem mācīties kā mācīt citus

Lietuvas eksports uz Ķīnu buksē, valdība piešķir atbalstu

Lietuvas eksports uz Ķīnu attiecību saspīlējuma dēļ buksē; valdība piešķir atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lietuvas valdība piešķirs vairākus miljonus eiro uzņēmumiem, kuri saskārušies ar grūtībām eksportēt savas preces uz Ķīnu. Lietuvai veidojot ciešākas attiecības ar Taivānu, ko Pekina uzskata par daļu savas teritorijas, Ķīna uz laiku izdzēsa Lietuvu no savām muitas sistēmām. Uzņēmumi ziņo, ka tiem joprojām ir sarežģīti deklarēt savas preces Ķīnā.

Decembra sākumā Lietuvas eksportētāji uz Ķīnu ziņoja, ka valsts ostās tiek bloķētas viņu preces, jo Lietuva izdzēsta no muitas deklarēšanas sistēmas. Pāris nedēļas vēlāk Lietuva sistēmā gan atgriezusies. Kaut Lietuva norāda, ka Ķīna tai ir tālu no nozīmīgākā partnera, pasaules otrā lielākā ekonomika neslēpj, ka ir neapmierināta par Viļņas politiku attiecībā uz Taivānu.

Lietuvas finanšu ministre Gintare Skaiste norādīja: "No visa Lietuvas eksporta – eksports uz Ķīnu veido tikai vienu procentu, tāpēc tiešai ietekmei uz Lietuvas ekonomiku nevajadzētu būt lielai. Precīzi aprēķināt pašreizējo situāciju var būt grūti, jo uzņēmumi nelabprāt dalās ar informāciju, un situācija ir diezgan dinamiska un mainīga. Lietuva te ir, te nav un izdzēsta no Ķīnas muitas sistēmas datu bāzes.

Lietuvas valdības šonedēļ nolēma piešķirt sešus miljonus eiro uzņēmumiem, kuri cietuši Ķīnas izdarītā spiediena dēļ – konkurētspējas uzlabošanai un tirgu dažādošanai.

Lietuvas ekonomikas ministre Aušrine Armonaite pauda:

"Pasākums tiek īstenots, lai stātos pretim Ķīnas ekonomiskajai agresijai, no kuras cieš Lietuvas uzņēmumi."

Lietuva arī lūgusi Eiropas Komisijai apstiprināt 130 miljonu eiro paketi apgrozījuma aizdevumiem. Uzņēmumi varētu saņemt līdz pieciem miljoniem eiro, bet kredīts būtu jāatdod 12 mēnešu laikā. Tomēr daļa uzņēmēju tajā neredz jēgu.

Kokmateriālu eksporta uzņēmuma "Spruso" direktors Vlads Laurinaits izteicās: "Man dos aizdevumu – nu un kas? Kāpēc man tas būtu vajadzīgs, ja man vairs nav partneru? Kur es to izmantotu? Kad ir apgrozījums, kad ir ražošana, tirdzniecība, tad to var izmantot. Bet kad viss apstājas, kur tad var izmantot to atviegloto kredītu?"

Ķīnas vēstniecībā Viļņā vēstnieks atsaukts atpakaļ uz Pekinu – augstākā ranga diplomāts tagad ir pilnvarotais lietvedis. Viņš nesen, tiekoties arī vietējiem žurnālistiem, izteicies, ka Lietuvas precēm tagad vajadzētu bez problēmām iziet Ķīnas muitu, taču piebilda, ka Lietuvas kompānijas esot zaudējušas uzticību Ķīnas partneru acīs.

Lietuva pēdējā laikā regulāri tiek pieminēta Ķīnas Ārlietu ministrijas preses konferencēs, un parasti tonis ir visai skarbs.

Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Džao Lidzjaņs teica: "Lietuva zaudē savu uzticību un nostājas pretējā pusē taisnībai, un tam nebūs labs gals. Daži cilvēki un spēki Lietuvā uzstāj uz sadarbību ar Taivānas separātistiem un neatlaidīgi iet nepareizo ceļu. Viņu rīcība tiks aizslaucīta vēstures mēslainē."

Rodoties problēmām ar pasaules otro lielāko ekonomiku, Lietuvas ražotāji tikmēr cer atrast jaunu tirgu Taivānā. Piemēram, Taivāna tagad piešķīrusi licences atsevišķu graudaugu importam no Lietuvas.

KONTEKSTS:

Taivāna 2021. gadā Lietuvā oficiāli atklājusi pārstāvniecības biroju un tā nosaukumā iekļauts Taivānas vārds. Tas izraisījis Ķīnas neapmierinātību un nosodījumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti