Dienas ziņas

Kuldīgā atklāts "Europe Direct" centrs

Dienas ziņas

Kādas potes jāatkārto pieaugušajiem?

Pirmoreiz izveido kursu darbam ar mākslīgo intelektu

Liepājā izveidots kurss darbam ar mākslīgo intelektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Attīstoties tehnoloģijām un arvien vairāk cilvēkiem pandēmijas dēļ strādājot no mājām, pieaug pieprasījums pēc informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistiem. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka ik gadu studijas IT jomā pabeidz aptuveni 700 cilvēku. Taču ar šo skaitu nepietiek, dažus uzņēmumus arī neapmierinot apgūtās prasmes. Lai kaut nedaudz risinātu šīs problēmas, Liepājas tehnoloģiju klasteris izveidojis valstī bezmaksas mācību kursu – Mākslīgā intelekta talantu programma.

Ekonomikas ministrija (EM) informē – lai gan ir pieaudzis gan IT darba piedāvājumu skaits un atalgojums, tāpat Covid-19 pandēmijas laikā ir krietni palielinājusies arī nepieciešamība pēc šiem speciālistiem.

Prognozes rāda, ka līdz 2027. gadam iztrūkums būs 2000 darbinieku, līdz 2030. gadam – 3500 speciālistu.

"Mēs zaudējam uz konkurētspēju. Vai nu tā ir zemāka produktivitāte, mums nav speciālistu, kas zina procesus un spēj tos attīstīt, vai nu izmaksu konkurētspējā, kur mums cilvēku faktorā jāiegulda krietni lielāki līdzekļi, līdz ar to mēs nespējam tik optimāli iet tirgū ar savu pakalpojumu vai produkciju," skaidroja EM Analītikas dienesta vecākais ekonomists Normunds Ozols.

Liepājas tehnoloģiju klasteris, kas apvieno Liepājas uzņēmumus, organizācijas un ekspertus, šoruden par saviem līdzekļiem radīja Mākslīgā intelekta talantu programmu, lai sagatavotu viņiem nepieciešamos speciālistus, kuru jau trūkst darba tirgū. Ņemot vērā, ka nu jau gandrīz 80% mobilo aplikāciju izstrādē un uzturēšanā vairāk vai mazāk tiek izmantots mākslīgais intelekts, aktualizējusies tieši šo speciālistu nepieciešamība.

"Tās ir arī vienas no visaugstāk apmaksātajām algām, ļoti progresīvs, tehnoloģiski pieblīvēts virziens, kurā doties, un to nav viegli apgūt.

Tāpēc ir vajadzīgs šis atbalsta tīkls, pielāgota programma, kas ļautu ātri sagatavot speciālistus. Mums ir uzsvars programmā – visi praktiskie darbi; to, ko viņi realizēs, mēs mēģināsim pielāgot reāliem izaicinājumiem Liepājas pilsētā," skaidroja Mākslīgā intelekta talantu programmas vadītāja Agate Ambulte.

Kopumā programmā piedalās 14 talantīgi 18–23 gadus veci Latvijas jaunieši ar izcilām sekmēm mācībās, no kuriem lielākā daļa jau studē universitātēs. Deviņu mēnešu garumā viņi tiks sagatavoti darbam ar mākslīgo intelektu, daudz dziļāk apgūstot "C++" un "Python" programmēšanas valodas.

Paši programmas dalībnieki stāstīja, ka viņi piedalīties kursā vēlējās tieši praktisko prasmju apgūšanas dēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti