Lielai daļai iedzīvotāju pieaugs rēķini par atkritumu apsaimniekošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jau nākamgad lielai daļai Latvijas iedzīvotāju pieaugs rēķini par atkritumu apsaimniekošanu. Pakalpojuma tarifs pieaugs, jo būtiski pieaugs maksa par atkritumu apglabāšanu "Getliņi EKO" poligonā, kur nonāk atkritumi no vairāk nekā 20 pašvaldībām. "Getliņu" jauno tarifu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprināja pirms nedēļas. Tā izvērtēšana ilga aptuveni gadu.

Sigulda, Ogre, Olaine, Mārupe – tās ir tikai dažas no pašvaldībām, kuru iedzīvotāji jau saņēmuši vai tuvākajā laikā saņems ziņu par to, ka no nākamā gada atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumi kļūs dārgāki. Cenu pieauguma iemesls – no nākamā gada 1.janvāra spēkā stāsies jaunie "Geltiņi EKO" atkritumu apglabāšanas tarifi.

"Getliņu" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns stāsta, ka SPRK apstiprinātais tarifs pieaudzis vairāku iemeslu dēļ. Būtiskākie esot trīs. "Tas ir dabas resursu nodoklis, kurš aug. Šogad tas ir 35, nākamgad 42,5, bet 2020.gadā 50 eiro par tonnu, ko noglabājam."

Tomēr nodokļa pieaugums ir tikai viens no iemesliem, kādēļ atkritumu apglabāšana "Getliņos" turpmāk maksās dārgāk.

"Otrs jautājums ir izmaksu pieaugums "Getliņu" ikdienas darbā. Piemēram, mums diezgan stingras prasības tika izvirzītas saistībā ar notekūdeņu attīrīšanu un notekūdeņiem. Līdz ar to, mums bija izdevīgāk, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, kad mēs paši attīrījām notekūdeņus, bet ir tādas pozīcijas kā smagie metāli, ko mēs nevaram paši… Attiecīgi mēs esam izveidojuši pieslēgumu pie "Rīgas ūdens" un tagad visus infiltrātus nododam "Rīgas ūdenim". Tas ir salīdzinoši dārgāk," klāsta Stirāns.

Ik gadu Getliņu poligonā nonāk aptuveni 285 tūkstoši tonnu nesašķirotu atkritumu. Pēc Stirāna teiktā, lai nodrošinātu vietu to apglabāšanai, poligons ir jāpaplašina.

"Mēs esam gandrīz pilni. Lai izveidotu jaunas šūnas jeb vietu, kur deponēt atkritumus, mums ir jāpārsijā vecais kalns un jāizveido vieta jauniem atkritumiem."

Jānis Aizbalts
00:00 / 00:56
Lejuplādēt
Atkritumu apsaimniekošanas kompānijas "Eco Baltia vide" direktors Jānis Aizbalts stāsta, ka atkritumu apglabāšanas tarifa pieaugums neizbēgami nozīmē, ka dārgāk maksās arī atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu galalietotāji – uzņēmumi un mājsaimniecības.

 

"Eco Baltia vide" lēš, ka atkritumu apsaimniekošanas maksas pieaugums var sasniegt pat trīs eiro par kubikmetru.

"Tas procentuālais pieaugums ir atkarīgs no tā, vai tas ir Rīgas klients, kur ir brīvais režīms atkritumu apsaimniekošanu, vai arī tas ir novads. Novados ir bijis iepirkums un atbilstoši tā nosacījumiem, notiks arī cenu celšana no 1. janvāra. Katrā novadā tas ir pa savam, katrā novadā tas pieaugums atšķirsies," saka Aizbalts.

Lauvastiesa jeb vairāk nekā 97% "Geltiņi EKO" kapitāldaļu pieder Rīgas pašvaldībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti