Eiro fokusā

Elektroauto kļūst populārāki, bet to infrastruktūra ir jāpilnveido

Eiro fokusā

Presei sarukuši pārdošanas apjomi mazumtirdzniecībā, nedaudz pieaug abonentu skaits

Lidojumu skaits no Rīgas lidostas šobrīd ir 10% no pirmskrīzes līmeņa

Lidostā «Rīga» lidojumu skaits – 10% no pirmskrīzes līmeņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Aprīlī pasažieru apgrozījums Rīgas lidostā pieauga 18 reizes, salīdzinot ar gadu iepriekš. Tomēr tas ir tikai 9% no pasažieru apgrozījuma 2019. gada aprīlī, kad tika apkalpoti 646 000 pasažieru. Tā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Lai gan šobrīd no Rīgas var aizlidot uz 52 galapunktiem un atsākušies arī čarterreisi, tomēr lidojumu skaits ir 10% no pirmskrīzes līmeņa.

Šonedēļ tika pārtraukti lidojumi uz Baltkrieviju. Lidostas Rīga Aviācijas pakalpojumu un biznesa attīstības departamenta direktore Liene Freivalde stāstīja, ka līdz ar to aviopārvadājumus turpmāk nodrošinās deviņas kompānijas.

"Uz Minsku "AirBaltic" lidoja 2 reizes nedēļā, "Belavia" – 3 reizes nedēļā. Arī kravu pārvadājumi gāja tranzītā uz Minsku caur mums un mēs lēšam, ka zaudējumi mēnesī varētu būt ap 20 000 eiro. Līdz ar to šobrīd pārvadājumus nodrošina 9 pārvadātāji. Lielākais ir "AirBaltic", tad ir "Finnair", "Ryanair", poļu pārvadātājs "LOT", "Lufthansa", "Turkish Airlines", "Aeroflot", "Wizz Air" un "Uzbekistan Airways". Tad vēl ir čarterkompānijas, kas veic lidojumus sadarbībā ar tūroperatoriem un lido uz Antāliju, Grieķiju. Čarterlidojumi ir maz, vidēji nedēļā 4 lidojumi," sacīja Freivalde.

"AirBaltic" pārstāvis Didzis Rudmanis stāstīja, ka maijā, pārskatot lidojumu grafiku un palielinot reisu skaitu uz vairāk nekā 70 galamērķiem, darbā pieņemta daļa no pandēmijas dēļ atlaistajiem 700 darbiniekiem.

"Krīzes iespaidā uzņēmums diemžēl bija spiests atlaist gandrīz 700 darbiniekus. Šobrīd AirBaltic ir atgriezušies 73 darbinieki, tie būtu apmēram 10%.

Pašlaik esam uzsākuši pirmo pārdošanas kampaņu kopš pandēmijas sākuma un līdzšinējie rezultāti ir pārsnieguši pat mūsu cerības un ir salīdzināmi ar kampaņām 2019. gadā, kas liecina par pasažieru interesi. Īpaši pieprasīti ir lidojumi uz Vidusjūras reģionu – Spānija, Grieķija, Itālija. Pašlaik pasažieru skaits "AirBaltic" reisos pamazām pieaug un šobrīd vidējais sēdvietu piepildījums ir pārsniedzis 40%. Sagaidām, ka turpmākajos mēnešos tas turpinās pieaugt," teica Rudmanis.

Latvijas tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente Inga Kavaca stāstīja – ja pirms pandēmijas ar čarterreisiem lidoja apmēram 100 000 iedzīvotāji gadā, šobrīd ceļo 10%.

Ja reisu piepildījums ir ap 40%, tūroperatoriem organizēt čarterreisus nav ekonomiski izdevīgi, bet svarīgi ir tos atsākt.

"Noteikti ekonomiski tas nav izdevīgi. Bet, ja neatsāksies nekas, tad ir jāatlaiž visi darbinieki. Bet tajā pašā laikā jādomā par nākotni – tas tomēr ir process, kuram vajadzīgi vismaz 2 mēneši, lai sagatavotos. Es domāju, ka noteikti palīdzētu elektroniskie apliecinājumi, kas varētu būt ES ieviesti, palīdzētu arī, ja galamērķa valstīs tiktu pārskatīti ierobežojumus. Kas mūs kā nozari uztrauc vēl vairāk – ka ieceļošana Latvijā ir aizliegta," teica Kavaca.

Kavaca uzsvēra arī – šobrīd tas, ka cilvēks ir vakcinējies, nenozīmē, ka var ceļot, neuzrādot negatīvu Covid-19 testu. Ceļotājiem jāņem vērā, ka katrā valstī ir savi noteikumi un tie mainās.

"Vakcinēšanās nebūt ne katrā zemē, uz kuru brauc, dod visus atvieglojumus ceļojuma ierobežojumiem. Ir valstis, kur to ņem vērā, un ir valstis, kur ņem vērā tikai negatīvu Covid-19 testu. Gadās, ka vakcinētie nevar atgriezties Latvijā, jo viņus neielaiž lidmašīnā tāpēc, ka nav uztaisīts Covid-19 tests," stāstīja Latvijas tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente.

Lidostas Rīga Aviācijas pakalpojumu un biznesa attīstības departamenta direktore Freivalde sacīja, ka vasarā lidojumus no Rīgas plāno uzsākt vēl vairākas aviokompānijas.

""AirBaltic" plāno vairākus jaunus galamērķus atvērt, arī "Wizz Air", "Ryanair" uz rudens sezonu plāno, tāpat "British Airways" no jūlija atsāks lidojumus uz Londonas Hītrovas lidostu. Tā kā aviokompāniju aktivitāte ir gana augsta un arī cilvēku vēlme ceļot ir. Es domāju, cerība ir, ka pasažieru vairāk varētu būt vasarā, jo tas ir saistīt gan ar zaļajiem sertifikātiem, gan ar lielāku vakcinēto cilvēku skaitu gan pie mums, gan Eiropā, gan pasaulē," teica lidostas pārstāve.

Gatavojoties Eiropas Savienības (ES) zaļā sertifikāta ieviešanai, Satiksmes ministrija jau sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos. Tie nosaka, ka pilnībā vakcinētas personas varēs ceļot uz ES, EEZ, Apvienoto Karalisti, Šveici un trešajām valstīm, uzrādot vienīgi apliecinājumu par vakcīnas saņemšanu. Sagatavotie grozījumi paredz atcelt arī nebūtisku ceļojumu aizliegumu uz Latviju. Grozījumi vēl jāapstiprina valdībai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti