Dienas ziņas

Ludzas ģimnāzijas audzēkņi – trešie makulatūras vākšanā

Dienas ziņas

Šogad cirkulē A tipa gripas vīruss

Lībiešu krastā atvērs mājas kafejnīcas

Lībiešu krastā vasarā atvērs mājas kafejnīcas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dundagas novadā vasarā plānots atvērt mājas kafejnīcas. Viensētu saimnieki viesus cienās ar dažādiem ēdieniem un iepazīstinās ar lībiešu tradīcijām. Jau tagad notiek apmācība semināros, lai vasarā darbu sāktu veiksmīgi.  

Lai izceltu un daudzinātu lībisko identitāti, tiek veidots jauns tūrisma produkts – mājas kafejnīcas. Šāda akcija Latvijā notiek pirmo reizi. Projektā ir iesaistīti četri nelieli etnisko kultūru reģioni – Setoma reģions un Kihnu sala Igaunijā, Lībiešu krasts un Suitu zeme Latvijā.

Igaunijā mājas kafejnīcas jau veiksmīgi darbojušās iepriekš, un Latvijā idejas tiks realizētas, balstoties uz viņu pieredzi.

“Atver savas saimniecības un aicina pie sevis ciemos, demonstrējot savas prasmes, savu stāstu, paši sevi, savus cilvēkus. Tādējādi parādot sevi gan pasaulei, gan arī nopelnot,” idejas būtību skaidroja projekta brīvprātīgā Iveta Bekmane-Avota.

Saimniecībām būs iespēja divas dienas pamēģināt, kā darbojas kafejnīcas un, iespējams, nākotnē to turpināt kā biznesu.

Semināra dalībnieki apgalvoja, ka tūristiem Lībiešu krastā trūkst iespēju paēst, un skaidro, ka tas tāpēc, ka nav izdevīgi piedāvāt ēdināšanas pakalpojumus tikai vasarā.

Tā kā šāda akcija notiks pirmo reizi, projekts saņēmis pozitīvu atbalstu no Valsts ieņēmumu dienesta un Pārtikas un veterinārā dienesta, atļaujot to veikt bez saimnieciskās darbības reģistrācijas.

“Divu mēnešu dēļ atvērt kafejnīcu vēl nav iznācis. Divas dienas varam apsolīties, it sevišķi, ja ir pretimnākšana no visām pārbaudošām instancēm, jo tas nav viegls darbs,” atzina brīvdienu mājas “Pītagi” saimniece Signe Dišlere.

Mājas kafejnīcām esot jābūt kā svētkiem pašiem sev, iesaistot ģimeni, radus un draugus. Kafejnīcu iesaka dekorēt ar pieejamiem resursiem, kas saglabājušies pūra lādēs vai pažobelēs. Ļoti svarīgs ir saimniecības stāsts, piemēram, ēdiens gatavots no vietējiem produktiem, izvēlēti lībiešu ēdieni vai no paaudzes paaudzē mantotas receptes. To visu mācīja pirmajā seminārā.

“Ja tas aizies, ja tas tiešām uzņems apgriezienus, tad tas var turpināties daudzus gadus, tieši tā, kā tas notiek Igaunijā. Es domāju, ka tā ir izaugsme cilvēkiem, iemācīties sevi pasniegt,” pauda pasākumu dekorētāja Kristīne Mateviča.

Mājas kafejnīcas Lībiešu krastā darbosies divas dienas jūnija sākumā, savukārt suiti Alsungā viesus uzņems augusta beigās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti