Rīta Panorāma

Intervija ar Ilvi Pētersonu

Rīta Panorāma

Intervija ar Kristapu Grasi

Siltumnīcās raža ievākta visu ziemu

Latvijas siltumnīcās raža ievākta visu ziemu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kamēr mazdārziņu un lauku iedzīvotāji  vēl tikai gatavojas stādīt gurķus un tomātus, lielajās Latvijas siltumnīcās raža ienākusies jau visas ziemas sezonas laikā.

"Getliņi EKO" agronoms Guntars Strauts stāsta, ka uzņēmumā patiesībā sezona iet jau uz otro pusi. Pēdējos tomātus novāks jūlijā, pēc tam stādīs visu no jauna.

"Mēs atšķiramies ar to, ka mums ir iespēja izaudzēt ziemas apstākļos. Mēs arī to darām, nav jākonkurē ar citām siltumnīcām, citiem privātiem audzētājiem. Tā ir tāda niša, kas nav Latvijas tirgū apgūta," teica Strauts.

Visa produkcija, kas nedēļā ir ap 15 tonnām, tiekot pārdota bez problēmām, neskatoties uz tomātu visai augsto cenu lielveikalos. Getliņos tiek audzētas arī iekarināmās podu puķes un nākotnē tiek plānots attīstīt arī gurķu audzēšanu. Siltumnīcās arī eksperimentē ar apgaismojumu.

"Tas ir nākotnes apgaismojums, LED apgaismojums. Radīts ar gaismas viļņiem, kas iedarbojas tieši uz lapas virsmas fotosintēzi," piebilda Guntars Strauts. "Praktiski visa gaisma 100% tiek augā absorbēta un izmatota fotosintēzē cukura ražošanai. Atkarībā no šķirnes, ražas pieaugums ir līdz 25%."

Tikmēr Mārupes siltumnīcās tomāti vēl tikai gatavojas. Pēdējo gadu laikā siltumnīcas piedzīvojušas vērienīgu rekonstrukciju.

"Tomātiem mums nav mākslīgā apgaismojuma. Tomāti aug ar saulīti, un pirmie būs aprīļa sākumā, aprīļa vidū būs visos tirdzniecības veikalos," stāsta SIA "Mārupes siltumnīcas" ražošanas daļas vadītāja Maruta Kravale

Toties gurķi tur ziedējuši un auguši visu ziemu, par ko pircēji jau pārliecinājušies veikalu plauktos.

"Šobrīd mums aug gurķi. Mums ir jaunais projekts - no pagājušā gada audzējam cauru gadu gurķus zem lampām.

Līdz šim bija tā, ka nevarējām ziemas periodā audzēt gurķus, jo pietrūka apgaismojuma, diena ir par īsu ziemā. Tāpēc vajadzīgas lampiņas. Mēs šo projektu realizējām, un šeit mēs viņu varam redzēt," saka Kravale.

Elektrības un apkures izmaksas šādam projektam esot milzīgas, bet pircēji ļoti vēlas iegādāties vietējo produkciju, tādēļ arī ir piedāvājums. Veikalos jau nopērkami arī dažādu vietējo audzētāju zaļumi – loki, dilles, salāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti