Latvijas «PrivatBank» klientiem neesot jābīstas no mātes bankas nacionalizācijas Ukrainā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ukrainas parlamenta iespējamais lēmums nacionalizēt Igoram Kolomoiskim piederošo ”PrivatBank” nozīmētu īpašnieka maiņu arī Latvijas ”PrivatBank”, kas ir devītā lielākā banka Latvijā. Finanšu un kapitāla tirgus komisijā gan mierina, ka Latvijas klientiem par to nebūtu jāuztraucas.

Dņepropetrovskas gubernatoram Igoram Kolomoiskim piederošā ”PrivatBank” ir pārstāvēta arī Latvijā – tai pieder mazliet vairāk par pusi akciju Latvijā reģistrētajā ”PrivatBank”. Vēl 28,4 % bankas akciju pieder privātpersonām, bet pārējās kapitāldaļas – juridiskajām personām, kas reģistrētas Kiprā, Belizā un Bermudās. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Uzraudzības departamenta direktore Jeļena Ļebedeva ir pārliecināta, ka vairāk nekā 37 tūkstošiem Latvijas ”PrivatBank” klientu nav iemesla būt satrauktiem par Ukrainas parlamentā iesniegto likumprojektu, kas paredz Kolomoiskim piederošās Ukrainas ”PrivatBank” nacionalizāciju.

”Nav nekāda pamata satraukumam attiecībā uz tiem procesiem, kas notiek Ukrainā. Es teiktu tā, ka ir ļoti strikti jānodala akcionāra darbības un piederošās bankas darbība. Un, šajā gadījumā - jā, Ukrainā ir ļoti sarežģīta situācija, tur notiek visādi procesi, tajā skaitā arī laikam akcionāra īpašumu pārdalīšana vai pārdošana. Un mēs nezinām, ja, pieņemsim tā arī notiks, ka banka tiks nacionalizēta, tad mūsu Latvijas ”PrivatBank” tas nozīmē tikai to, ka mainās akcionārs. Latvijas ”PrivatBank” nav Ukrainas bankas filiāle, tā ir atsevišķa, patstāvīga banka, kas strādā atbilstoši Eiropas likumiem un līdz ar to šeit var būt runa tikai par akcionāru maiņas procesu. Līdz ar to, kad mēs saņemsim dokumentus, mēs izskatīsim, kas ir par jauno akcionāru,” skaidro Ļebedeva.

Atbilstoši Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotajiem datiem, laika posmā no 2013. gada 31. decembra līdz 2014. gada 31. decembrim Latvijā strādājošās ”PrivatBank” aktīvu apjoms sarucis par 20,3 procentiem. Ar vēl lielāku aktīvu apjoma samazināšanos pērn saskārusies tikai ” Meridian Trade Bank”, kas pagājušā gada sākumā vēl tika dēvēta par ”SMP Bank” un kuras kontrolpakete piederēja Krievijas bankai ”Serevnij Morskoj Putj”. Tās līdzīpašnieki – Arkādijs un Boriss Rotenbergi ir iekļauti ASV sankciju sarakstā. Ļebedeva uzsver, ka „PrivatBank” gadījumā aktīvu apjoma samazināšanās esot skaidrojama ar bankas stratēģiju:

”Mēs pastāvīgi analizējam ne tikai šīs bankas, bet visu Latvijā esošo banku finanšu datus. Mēs zinām par tendencēm šajā bankā, un es varu teikt, ka šīs tendences atbilst bankas stratēģijai un līdz ar to pamata satraukumam nav un visi tur notiekošie procesi mums ir skaidri.”

Saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, pēc aktīvu apjoma ”PrivatBank” ir devītā lielākā komercbanka Latvijā. Šai bankai ir kopumā 16 filiāles un norēķinu grupas. Pagājušajā gadā ”PrivatBank” Latvijā nopelnījusi vairāk nekā 6 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti