Pusdiena

LR korespondente Annija Petrova par grozījumiem elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā

Pusdiena

Facebook dibinātāja solījumi nepārliecina Eiropas Parlamenta deputātus

Latvijas Bankas padome var palikt nepilnā sastāvā

Latvijas Bankas padome var palikt nepilnā sastāvā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vairākām Saeimas frakcijām vēl trešdien, 23.maijā, jāizšķiras, vai atbalstīt Edvarda Kušnera atkārotu apstiprināšanu Latvijas Bankas padomes locekļa amatā. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pagājušajā nedēļā nolēma nerekomendēt Kušneru atkārtotai apstiprināšanai centrālās bankas padomē, tomēr „Vienotības” un Nacionālās apvienības frakcijas vēl plāno lemt par savu nostāju ceturtdienas sēdē paredzētajā balsojumā.

ĪSUMĀ: 

  • Centrālā banka virzīja Kušneru atkārtotai apstiprināšanai, Budžeta komisija viņu neatbalstīja.
  • Iebildumu iemesls – pirms 12 gadiem darbs gan bankā, gan kādā Delavērā reģistrētā uzņēmumā.
  • ZZS balsos pret Kušneru, “Vienotība” un Nacionālā apvienība lems trešdien.
  • Par Kušneru Saeima balsos ceturtdien.

Laikā, kad Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam liegts pildīt amata pienākumus, pastāv liela iespēja, ka drīzumā arī centrālās bankas padome vairs nestrādās pilnā sastāvā.

Ceturtdien, 24.maijā, Saeimai jālemj par Edvarda Kušnera atkārtotu apstiprināšanu Latvijas Bankas padomes locekļa amatā, taču visai ticams, ka viņš negūs Saeimas vairākuma atbalstu.

Par formālo iemeslu, kādēļ Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pagājušajā nedēļā nolēma nerekomendēt Kušneru atkārtotai apstiprināšanai, tiek minēti notikumi divpadsmit gadus senā pagātnē.

Toreiz, strādājot Latvijas Bankas Juridiskajā pārvaldē, Kušners kādu laiku darbojies arī kā kāda Delavērā reģistrēta uzņēmuma pilnvarnieks.

Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (Zaļo un Zemnieku savienība), kurš pagājušajā nedēļā notikušajā komisijas sēdē balsoja pret Kušnera atkārtotu apstiprināšanu, pieļauj, ka Latvijas Bankas prezidenta pienākumu izpildītāja Zoja Razmusa nav pietiekami izvērtējusi reputācijas riskus.

 „Praktiski viņa darīja to, ko viņa varēja darīt – esošu padomes locekli virzīja uz atkārtotu apstiprināšanu, nevērtējot, vai bankas vadības struktūrās nav kāds cilvēks, kurš būtu vairāk piemērots, ņemot vērā kaut vai tos reputācijas riskus, kas izskanēja attiecībā uz Kušnera kungu. Ja būtu pilnvērtīgs Latvijas Bankas prezidents, es pieļauju, ka viņš varbūt būtu veicis plašāku izvērtēšanu jau bankas iekšienē,” pauda Vucāns.

Zaļo un Zemnieku savienība jau paziņojusi, ka neatbalstīs Kušnera kandidatūru. „Vienotība” un Nacionālā apvienība vēl lems.

No atbildīgās komisijas balsojuma izriet, ka Nacionālās apvienības deputātu domas dalās – Aleksandrs Kiršteins pagājušajā nedēļā balsoja pret Kušnera pārapstiprināšanu, savukārt Imants Parādnieks – par. Parādnieks arvien uzskata Kušneru par atbilstošu kandidātu.

 „Kušnera kungs ir trāpījies šajā situācijā kā vienīgais, kuram ir beidzies pilnvaru termiņš. Es novērtēju viņu kā profesionālu un zinošu cilvēku,” sacīja Parādnieks.

“Budžeta komisijā bija saņemti dokumenti par it kā neatbilstošu darbību. Es tos izskatīju un neatradu tur neko tādu, kas viņam liegtu kandidēt uz bankas padomes locekļa amatu,” pauda Parādnieks.

Viņš vēl piebilda: „Latvijas Bankas prezidenta vietnieci drīzāk vajadzētu mainīt nekā Kušneru.”

Neapstiprināšanas gadījumā Kušners būs otrais Latvijas Bankas virzītais padomes locekļa amata kandidāts, kam neizdodas iegūt Saeimas vairākuma atbalstu.

2010. gadā Saeimas vairākums noraidīja pašreizējā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēža Pētera Putniņa kandidatūru Latvijas Bankas padomei, kas ir centrālās bankas augstākā lēmējinstitūcija.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti