Rīta Panorāma

Intervija ar veselības ministru Gunti Belēviču un Valdi Keri

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar "No sirds Latvijai" līderi Ingunu Sudrabu

Kā atpazīt viltotas eiro banknotes?

Latvijas Bankas eksperts palīdz atšķirt eiro viltojumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pagājis gandrīz gads, kopš Latvijā ir ieviesta vienotā Eiropas valūta. 2014.gada pirmajos 10 mēnešos Valsts policija konstatējusi apmēram 750 viltotas eiro banknotes un 270 monētas par kopējo summu 42 000 eiro. 

Lai gan viltojumu skaits ir salīdzinoši neliels, policija ir izplatījusi brīdinājumu, ka blēži arvien biežāk viltoto naudu cenšas iesmērēt tirgotājiem mazajos veikaliņos.

Ir vairākas atšķirības starp viltotu un īstu banknoti. Ja tuvāk aplūko banknotei pa vidu esošo drošības joslu, tad vienā gadījumā tā ir spīdīga, bet otrā - praktiski nav saskatāma. Savukārt ūdens zīme neviltotajai banknotei ir skaidra, bet viltotajai, lai gan tāda arī ir iestrādāta, tomēr tā  ir izplūdusi. Šīs ir tikai dažas no pazīmēm, kā cilvēki var atšķirt viltotas eiro naudas zīmes.

"Ja mēs paņemsim viltotu naudas zīmi rokās, pataustīsim, sajutīsim, ka papīrs ir ne tāds. Lieta tāda, ka banknotes tiek gatavotas no papīra, kurš pamatā ir no kokvilnas, bet, ja paskatās viltojumus, šis papīrs nav tik vienkārši pieejams un rezultātā izmanto parastu komercpapīru, kas pēc taustes ir gludāks," Latvijas Televīzijai pastāstīja Latvijas Bankas (LB) naudas drošības eksperts Aleksandrs Antiņš.

Bieži vien viltotajām naudas zīmēm, ja tās patausta, nebūs jūtams drukas reljefs uz uzrakstiem. Uzmanība arī jāpievērš tam, vai banknotes nominālvērtības cipars maina toni, ja banknote tiek grozīta.

"Es ieteiktu iedzīvotājiem iepazīt naudu, kuru mēs ikdienā lietojam, ko mēs varbūt paņemam, paskatāmies, iebāžam kabatā, norēķināmies, bet nepievēršam uzmanību. Tajā brīdī, kad mēs pievēršam uzmanību šīm lietām, tad viltojumu atpazīt ir gaužām vienkārši," rosina Antiņš.

Visbiežāk tiek viltotas 20 un 50 eiro banknotes. Viltojumus no oriģināla bieži vien var atpazīt arī pēc tā, ka tajos visi attēli ir nedaudz izplūduši, tāda sajūta, ka uz banknoti skatītos bez brillēm – bildēm nav asuma. Viltotas tiek arī monētas, pat tās, kuras rotā Latvijas ģerbonis vai Milda.

"Ir parādījušies tādi viltojumi, bet jāsaka uzreiz – kvalitāte ir gaužām bēdīga. Tie ir no mīkstā metāla, viltojumus var saliekt ar rokām, atstāj marķējumu uz papīra un atdalās monētas centrs, jo tas ir izgatavots no follija, kuru ļoti viegli ar nagu var dabūt nost. Ja redzat kaut ko ļoti aizdomīgu, tad acīmredzami tas ir viltojums," viltojumus palīdz atklāt LB pārstāvis Aleksandrs Antiņš.

Lai izvairītos no viltojumiem, visdrošāk naudu ir izņemt bankomātos, jo šīs iekārtas atpazīst neīstās banknotes. Arī lielajos veikalos naudas zīmes tiek pārbaudītas. Savukārt, iepērkoties mazākos veikaliņos, vai, piemēram, pārdodot automašīnu, jāpaļaujas uz paša iemaņām viltojumu atpazīšanā, lai beigās nerastos zaudējumi, jo banka šādu naudu pret īstu nekad nemainīs.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti