Panorāma

Rekords – 95 jaunas audžuģimenes

Panorāma

Ziemassvētkos jāieklausās bitēs

Latvijas gaisma Lapzemē

Latvijā ražotās lampas izgaismo Ziemassvētku vecīša mītni Lapzemē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lapzemes galvaspilsēta Rovaniemi ir oficiāla Ziemassvētku vecīša mītnes vieta, uz kuru ik gadu dodas arī simtiem tūkstošu tūristu. Un izrādās, ka Ziemassvētku vecīša mājvietas burvību palīdz uzturēt uzņēmums SIA "Vizulo" no Latvijas. Lai Lapzeme izskatītos košāka un spilgtāka, ielas izgaismo īpašas LED lampas, kas ražotas Iecavā.

Kamēr Rovaniemi notiek rosība, lai laicīgi iepriecinātu bērnus no visas pasaules, Latvijas rūķi gatavo dāvanas nevienam citam kā pašam Ziemassvētku vecītim. Viss iesākas Iecavā. “Tur mums notiek gaismekļu montāžas process – mēs samontējam un klientiem sūtam jau gatavus gaismekļus,” stāsta ražošanas vadītāja Andra Zvirbule.

Daļa no Rovaniemi ir izgaismota tieši ar Latvijā ražotām LED lampām. Kompānijai ir piešķirtas vairākas atzinības un sertifikāti.

“Mēs sākam ražot 2013.gada rudenī un šobrīd jau četrus gadus ražojam gaismekļus. Viens no mūsu interesantākajiem objektiem ir Rovaniemi. Tā ir pilsētiņa, kur dzīvo Santa Klauss, un esam izgaismojuši tur daudzas ielas,” lepojas uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Zeltiņš.

LTV ielūkojās ražošanas procesā un noskaidroja, kā lampas nonāk Lapzemē. “Sākums mums ir šeit, kad plates tiek padotas uz drukāšanas iekārtu. Var redzēt – iekārtā speciāls trafarets tiek izmantots. Attiecīgi uz katru produktu mums ir savi trafareti. Un tālāk jau plate tiek montēta uz iekārtas,” stāsta uzņēmuma tehniskais vadītājs Edgars Tihomirovs.

Tālāk šī LED diodu plate tiek nodota speciālistiem, kuri iemontē to korpusā. “Mēs varam redzēt, kā tiek liktas lēcas, kas ir viena no svarīgākajām lietām tieši gaismas izkliedē. Katram projektam ir sava lēca, bet ir svarīgi saprast, kāda ir ielu klase, kur atradīsies gaismeklis, cik augtā stabā,” stāsta Zvirbule.

Lai pārliecinātos, ka gaismekļi izturēs bargos ziemeļu laika apstākļus, veic dažādu testēšanu. “Man aiz muguras notiek gaismekļu gala pārbaude, kur katrs gaismeklis tiek pārbaudīts, vai visi komponenti atbilst tam, kādas ir bijušas prasības, vai ir kļūdas vai nav kļūdas, un vai viss ir vislabākajā kārtībā. Un pēc tam gaismeklis tiek iepakots, nomarķēts un aizsūtīts uz noliktavu,” stāsta montāžas ceha vadītājs Elvis Holsts.

Pēc visiem uzstādīšanas un testēšanas darbiem lampas tiek sūtītas uz Helsinkiem. “Es paskatījos, ka Rovaniemi ir Ziemassvētku vecīša pilsētiņa, un tā mēs kopīgi padomājām, ka mēs viņiem varētu izveidot nedaudz labāku cenu, nekā mēs iepriekš bijām strādājuši, lai tas projekts tik tiešām notiktos, un tas arī labi īstenojās,” atklāj uzņēmuma eksporta menedžeris Ingus Priedītis.

Latvijā ražotās LED lampas tiek atvestas uz loģistikas centru, kas atrodas Somijas pilsētā Rovaniemi, un tālāk jau paši somi atbild par to uzstādīšanu darbiem. “Latvijā ražotais lampu dizains un kvalitāte ir ļoti augstā līmenī. Izmantojot šo apgaismojumu, mūsu pilsēta būtiski ieekonomē izmaksas - pat līdz četrām reizēm. LED apgaismojums ir mūsu nākotne,” saka “Rexel” mārketinga vadītājs Marko Pentinens.

Rovaniemi ir vistālākā pilsēta uz ziemeļiem, kur ir uzstādītās Latvijas lampas, kas izgaismo ceļu simtiem tūkstošu tūristiem no visas pasaules, kuri dodas pie Ziemassvētku vecīša.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti