Latgalē daļa pašvaldību piemēros paaugstināto NĪN par nepabeigtām mājām, daļa – nogaidīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pašvaldības no šā gada 1. oktobra ir tiesīgas piemērot paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi par individuālajām dzīvojamām mājām, kuru būvniecība sākta pirms 2014. gada 1. oktobra, bet noteiktajā termiņā – astoņu gadu laikā, proti, līdz šā gada oktobrim tās nav nodotas ekspluatācijā. Daļa Latgales pašvaldību paaugstināto 3% NĪN nodokļa likmi grasās piemērot, bet daļa to pagaidām neplāno darīt un arī vēl nevar pateikt, kad to varētu darīt.

ĪSUMĀ:

  • Preiļu un Līvānu novadā rēķinus ar paaugstināto NĪN likmi par laikus nepabeigtiem būvobjektiem plāno piestādīt drīz.
  • Balvu novadā paaugstināto NĪN likmi piemēros no nākamā gada 1. janvāra, Ludzas novadā – no 2024. gada 1. janvāra.
  • Krāslavas novadā izstrādā noteikumus paaugstinātās NĪN likmes piemērošanai. Izmaiņas NĪN piemērošanā plānotas nākamajā gadā.
  • Daugavpilī, Rēzeknē, Rēzeknes novadā un Augšdaugavas novadā paaugstināto NĪN likmi nepiemēros; nav skaidrs, kad tas varētu notikt.
  • Līvānu, Krāslavas un Ludzas novados paaugstinātu NĪN likmi nolemts piemērot arī par graustiem un nekoptu lauksaimniecības zemi.

Preiļu novads

Preiļu novadā saistošie noteikumi stājušies spēkā 2021. gada 23. oktobrī. Tas nozīmē, ka iedzīvotājiem jau tagad jārēķinās ar paaugstinātas NĪN likmes piemērošanu par laikus nepabeigtiem būvobjektiem. Paaugstināto NĪN likmi var piemērot un NĪN pārrēķinu veikt, sākot ar nākamo mēnesi pēc informācijas saņemšanas.

Preiļu novada būvvaldes vadītājs Aivars Klismets skaidroja, ka tiks apzināti visi pirms 2014. gada 1. oktobra sāktie un nepabeigtie būvobjekti, tāpēc īpašniekiem jārēķinās, ka dome pavisam drīz piestādīs rēķinu.

No šī maksājuma var izvairīties vien tad, ja būve beidzot tiks nodota ekspluatācijā, uzsvēra Preiļu novada būvvaldes vadītājs.

Rēzeknes novads un pilsēta

Rēzeknes novada un pilsētas pašvaldības, kā arī Augšdaugavas novada pašvaldībā norādīja, ka pašlaik netiek plānots pieņemt saistošos noteikumus. Tas nozīmē, ka paaugstinātās NĪN likmes piemērošana tiek atlikta uz nenoteiktu laiku.

Arī Rēzeknes valstspilsētas domes Komunikācijas un ārējās sadarbības nodaļas vadītāja Nataļja Jupatova norādīja, ka pašvaldība nav pieņēmusi saistošos noteikumus par paaugstināta NĪN piemērošanu maksimālā būvdarbu ilguma termiņa pārsniegšanas gadījumos. Tātad paaugstinātā NĪN likmes piemērošana tuvākajā laikā netiek plānota.

Rēzeknes pilsētas pašvaldība norādīja, ka ir informējusi iedzīvotājus par ēku nodošanas ekspluatācijā galējo termiņu un savlaicīgas būvju nenodošanas sekām interneta vietnē "rezekne.lv" un pašvaldības izdevumā "Rēzeknes Vēstnesis".

Augšdaugavas novads

"Mēs šobrīd saistošos noteikumus negrozām, un 2023. gads paliks tāds, kāds ir šobrīd. Varētu būt runa tikai par 2024. gadu, ja uzskatīsim, ka to vajag," skaidroja Augšdaugavas novada Finanšu pārvaldes vadītāja Irēna Timšāne.

Augšdaugavas novada būvvaldes būvinspektors Arvils Pundurs atzina, ka vairāki simti būvju īpašnieku nav atnākuši uz būvvaldi, lai nodotu savas ēkas ekspluatācijā.

"Izkristalizējas kādi 30–40%, kas nav uzsākuši būvēt vai nav nodevuši ēkas ekspluatācijā. Jaunā likumdošana liks pārdomāt un sakārtot šo lietu vai apturēt būvniecību, to pagarināt un tad jau saņemties un arī pabeigt," norādīja Pundurs.

Viņš norādīja, ka būves nodošana ekspluatācijā nav lēts prieks, jārēķinās ar vismaz 1000 eiro un vairāk, atkarībā no ēkas lieluma.

"Pašvaldības nodeva – pieņemšana ekspluatācijā, apsekošana fiziskai personai ir 45 eiro, plus nāk inventarizācijas lietas pasūtīšana, kas ir visdārgākais, un atsevišķas izziņas uz nodošanu par elektrību, dūmvada stāvokli," klāstīja pašvaldības būvvaldes pārstāvis.

Daugavpils

Lai esošajā ekonomiskajā situācijā neradītu iedzīvotājiem papildu finansiālo slogu, Daugavpils pilsētas pašvaldībā 2023. budžeta gadā netiks piemērota paaugstinātā NĪN likme par ekspluatācijā nenodotajiem objektiem, kuru būvniecība sākta pirms 2014. gada 1. oktobra un kas bija jāpabeidz līdz šā gada oktobrim.

"Daugavpilī ir ap 2000 šādu ēku, kas nav nodotas ekspluatācijā. Iemesli ir dažādi – kāds iesāk būvniecību un nepaspēj pabeigt dēļ ierobežotiem finansiālajiem līdzekļiem, kādam tie ir ģimenes apstākļi, un rezultātā daudzas būves nav formāli nokārtotas, tās varbūt ir faktiski pabeigtas, bet līdz mums cilvēki nav atnākuši," apliecināja Daugavpils pilsētas domes Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta vadītāja Santa Pupiņa.

To izdarīt arī nav tik vienkārši, jo tieši šobrīd vērojamas garas rindas Valsts zemes dienestā, kur iedzīvotāji steidz sakārtot savu īpašumu lietas, atzina Pupiņa.

"Valsts zemes dienestā ir ļoti daudz iesniegumu par kadastrālās uzmērīšanas veikšanu, Valsts zemes dienests nemaz viena vai divu mēnešu laikā nevar šobrīd uzmērīt šīs būves. Jo apjoms ir ļoti liels šī likuma normu dēļ."

Balvu novads

Balvu novada pašvaldības izpilddirektore Daina Tutiņa informēja, ka Balvu novada dome ir apstiprinājusi saistošos noteikumus, kas paredz piemērot paaugstināto NĪN 3% apmērā ēkām, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums. Tie stāsies spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Latgalē daļa pašvaldību piemēros paaugstināto NĪN par nepabeigtām ēkām, daļa – nogaidīs
00:00 / 05:13
Lejuplādēt

Līvānu novads

Līvānu novadā klāstīja, ka pašvaldība jau kopš 2016. gada piemēro paaugstināto NĪN likmi būvobjektiem, kam attiecīgajā laikā beidzās būvniecības termiņš. "Bet lielākajai daļai mēs piemērojam tagad, kad beidzas tas maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš.

Šobrīd esam sastādījuši aktu, un pie mums ir ap 100 objekti, kas ir apliekami ar paaugstināto nodokļu likmi," atzīmēja Līvānu novada domes būvvaldes vadītāja Diāna Rjaboškapova.

Pārsvarā tās ir privātmājas, un visbiežāk tajās veikta pārbūve un, ceļot nodokli, kā uzsvēra Līvānu būvvaldes vadītāja, iedzīvotāji tiek stimulēti savus īpašumus juridiski sakārtot.

"Motivēt šos cilvēkus nodot būves ekspluatācijā, jo ir zināma kategorija cilvēku, kas ļaunprātīgi nenodod šīs būves un jau ilgstoši velk garumā. Tām būvēm, kam jau ir noteikta kadastrālā vērtībā, tad jau šī summa salīdzinoši liela sanāk," piebilda Rjaboškapova.

Dome šogad aktualizējusi 2016. gadā pieņemtos saistošos noteikumus, paredzot NĪN piemērošanu arī novada nesakoptajiem īpašumiem un aizaugušajām teritorijām. Tādu objektu īpašniekiem rēķins tiks piestādīts no nākamā gada 1. janvāra.

"Izmaiņas skars tos īpašniekus, kuru teritorijā atrodas grausti, tos, kuriem nav pagarināta būvatļauja, kuriem ir beidzies ēkas būvniecības termiņš, un nekoptai lauksaimniecības zemei," stāstīja  Līvānu novada domes Nekustamo īpašumu un vides pārvaldības nodaļas galvenā ekonomiste Līga Ancāne.

Ludzas novads

Par augstākas likmes piemērošanu ēkām, kurām pārsniegts būvdarbu ilgums, īpašniekus jau brīdinājusi Ludzas novada dome, te NĪN likme – 3% no būves kadastrālās vērtības –  tiks piemērota no 2024. gada 1. janvāra. Tas ir solis pretī iedzīvotājiem, stāstīja domes juridiskās nodaļas vadītāja Kristīne Nikolajeva.

"Protams, ka var uzlikt tos saistošos noteikumus, ka tie stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī, bet reāli mēs saprotam, ka iedzīvotāji šos saistošos noteikumu nevarēs izpildīt. Deputāti lēma par labu iedzīvotājiem, ka 2023. gadā būvvalde veiks informatīvo darbu, informēs, ka ar 2024. gada 1. janvāri šī paaugstinātā likme tiks ieviesta, un pa šo gadu cilvēki varēs veikt darbības, lai sakārtotu savus īpašumus, lai nebūtu šī paaugstinātā likme.

Jo mērķis jau nav sodīšanas efekts, bet lai nekustamie īpašumi tiktu sakārtoti, nodokļi tiktu iekasēti," skaidroja Nikolajeva.

Krāslavas novads

Līdzīgi kā Līvānu novadā, arī Krāslavas pašvaldība paaugstinātu NĪN likmi piemēro nesakoptajām teritorijām un graustiem. Krāslavas novadā pašlaik tiek izstrādāti pašvaldības saistošie noteikumi, lai paaugstināto NĪN likmi nākamgad varētu piemērot arī ekspluatācijā laikus nenodotajām būvēm, informēja pašvaldībā.

LSM.lv noskaidroja, ka ar NĪN paaugstināto 3% likmi Līvānu, Krāslavas un Ludzas novados tiks apliktas arī nekoptas lauksaimniecībā izmantojamas zemes. Šādas izmaiņas noteiktas, jo aizaugušās teritorijas ne tikai rada nepievilcīgu vidi, bet arī ir ugunsnedrošas. 

Pašvaldības aicina iedzīvotājus sakārtot savus īpašumus, jo nesakoptiem, nepievilcīgiem un vidi degradējošiem objektiem nākotnē tiek plānots piemērot paaugstināto nodokļa likmi.

Jāatzīmē, ka pašvaldības Latvijā jau vairākus gadus ir tiesīgas piemērot paaugstinātu NĪN likmi par nekoptām lauksaimniecības  zemēm.

KONTEKSTS:

Iepriekš Būvniecības likumā noteikts, ka tās dzīvojamās mājas, saimniecības un vēl cita veida ēkas, kuru būvniecība sākta pirms 2014. gada 1. oktobra un kurām nebija norādīts maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš, ir jānodot ekspluatācijā astoņu gadu laikā, proti, līdz 2022. gada 1. oktobrim. Ja tas netiks izdarīts, pašvaldības var piemērot paaugstinātu NĪN likmi 3% apmērā no zemes vai ēkas kadastrālās vērtības.

Šāda prasība noteikta, lai veicinātu īpašumu sakārtošanu un novērstu situācijas, kad ekspluatācijā nenodotās ēkas īpašnieki jau izmanto. Ekonomikas ministrija vienlaikus uzsvēra – pašvaldībām ir tiesības, nevis pienākums celt NĪN laikā nepabeigtām ēkām. Līdz ar to viss atkarīgs no katras pašvaldības deputātiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti