Dienas ziņas

Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums

Dienas ziņas

Bauskas pansionātu nodos LSK

Krustpils novadā atklāj finiera rūpnīcu

Krustpils novadā finiera ražotnes izveidē investē 10 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Krustpils novadā darbu sākusi kokapstrādes rūpnīca. Ražotnes atvēršana ir nozīmīgs notikums reģionā gan no ekonomiskā, gan sociālā aspekta. Pateicoties jaunajām darba iespējām, vairāki emigrācijā esošie Latvijas iedzīvotāji ir atgriezušies dzimtenē.

Finiera ražotne “AmberBirch” uzbūvēta vietā, kur agrāk atradās armijas lidlauks. Izvēlēts tieši Krustpils novads, jo tur ir daudz mežu un tuvumā ir kvalitatīvu izejvielu piegādātāji. Rūpnīcas izveidē investēti 10 miljoni eiro, un tas ir viens no lielākajiem investīciju projektiem Zemgales plānošanas reģionā. Ar mūsdienīgām tehnoloģijām aprīkotajās telpās tiek pārstrādāta bērza koksne un ražots tehniskais finieris. Šobrīd ražošana notiek testa režīmā, bet tad, kad tā darbosies ar pilnu jaudu, paredzēts saražot 40 tūkstošus kubikmetru finiera gadā. Pirmajai partijai jau atrasti pircēji Vjetnamā.

"Šobrīd galvenie tirgi ir Dienvidaustrumāzija, faktiski divas valstis – Vjetnama un Ķīna. Ceram pārdot arī Eiropā, bet Eiropā ir krīze kokrūpniecībā, bet par laimi ir šie citi tirgi Āzijā," teica SIA “AmberBirch” valdes loceklis Kārlis Kavass.

Jaunā rūpnīca veicina ne tikai Latvijas eksporta apjomu, bet arī nodarbinātību. Šobrīd  strādā 25 darbinieki – vietējie iedzīvotāji, no kuriem trešdaļa ir atgriezusies dzimtenē pēc darba ārzemēs. "Es biju 13 gadus vairākās valstīs. Tomēr bija cerība [atgriezties], labprāt centos šeit atrast kaut ko līdzīgu, ar atsaucīgu vadību. Beigās šeit nokļuvu un sapratu, ka šeit ir tas, ko es vēlos, ko meklēju," norādīja SIA “AmberBirch” iekārtu operators Zintis Kovaļevskis.

Iekārtu operators Ingus Dzenis pauda, ka pēdējos deviņus gadus strādājis Norvēģijā un gribējies atpakaļ pie ģimenes un draugiem. "Kā uzzināju, ka šeit tiek būvēta jauna rūpnīca, atnācu, iesniedzu CV. Tagad jau strādāju trīs mēnešus. Esmu apmierināts. Protams, atalgojums Norvēģijā ir lielāks, bet līdz ar to arī izdevumi. Šeit esmu apmierināts ar esošo situāciju," teica Dzenis.

Darbiniekiem tiek nodrošināts atalgojums vismaz 1100 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas. Šobrīd ražotnē strādā viena maiņa, bet līdz gada beigām jau plānotas trīs maiņas, dodot darbu 100 cilvēkiem. Savukārt nākotnē paredzēts uzbūvēt saplākšņa ražotni, tādējādi nodrošinot pilnu ražošanas ciklu un aptuveni 250 darbavietas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti