Krievija vēršas pret ārvalstu pārtikas ražotājiem; eksporta tiesības saglabā vien 9 Latvijas uzņēmumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vairāki Latvijas pārtikas uzņēmumi, kuri ilgāku laiku nav eksportējuši savu produkciju uz Krieviju, zaudēja iepriekš saņemtās tiesības to darīt, un vēl vairākiem noteikts pagaidu eksporta aizliegums, liecina Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) informācija. No 74 Latvijas pārtikas uzņēmumiem, kuri bija iekļauti Krievijas eksportēt tiesīgo uzņēmumu sarakstos, šīs tiesības pagaidām saglabāja tikai 9.

PVD ir saņēmis informāciju no Krievijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta, ka ir mainīta eksportēt tiesīgo uzņēmumu sarakstu uzturēšanas kārtība.

Jaunā kārtība nosaka - ja uzņēmums triju gadu laikā nav eksportējis produkciju uz Krieviju, tas automātiski tiek dzēsts no eksportēt tiesīgo uzņēmumu saraksta.

Savukārt, ja produkcija uz Krievijas Federāciju nav eksportēta no 18 līdz 36 mēnešiem, uzņēmumam tiek piemērots produkcijas ievešanas aizliegums uz laiku.

Saskaņā ar šo kārtību no Latvijas eksportēt tiesīgo uzņēmumu saraksta ir dzēsti vairāki uzņēmumi, bet atlikušajiem piemērots papildus produkcijas ievešanas aizliegums.

Līdz ar to šobrīd no atzīto Latvijas dzīvnieku izcelsmes produktu eksportētāju saraksta, kurā kopumā bija 74 Latvijas uzņēmumi,

  • izslēgts  21 uzņēmums (gaļas produktu ražotāji - 6; piena produktu ražotāji - 2; zvejas produktu ražotāji - 12; olu produktu ražotāji - 1)
  • apturēta sertifikācija  44 uzņēmumiem (gaļas produktu ražotāji - 8; piena produktu ražotāji - 9; zvejas produktu ražotāji - 26; oluproduktu ražotāji - 1)
  • atļauts eksports 9 uzņēmumiem (gaļas produktu ražotāji - 2; piena produktu ražotāji - 5; zivju miltu ražotāji – 1; zarnu ražotājs -1)

Saskaņā ar 2014. gadā Krievijas ieviesto Eiropas Savienības pārtikas preču embargo, daudziem Latvijas uzņēmumiem produkcijas eksports tika liegts un līdz šim nav atjaunots.

Ja situācija ar eksportu uz Krieviju nemainīsies, tas ir laika jautājums, kad arī tie no saraksta tiks izslēgti.

Šīs izmaiņas skar visas Eiropas Savienības dalībvalstis, tādēļ Eiropas Savienība nosūtījusi vēstuli Krievijas Federālajam veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienestam, kurā, norādot uz ieviesto aizliegumu pretlikumību, aicina esošo kārtību nekavējoties atcelt.

Šī gada 31. janvārī PVD nosūtīja vēstuli Krievijas Federālajam veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienestam, kurā tika sniegtas garantijas par vairāku uzņēmumu un to ražotās produkcijas atbilstību Krievijas un Eirāzijas Ekonomiskās Savienības normatīvo aktu prasībām.

Pamatojoties uz sniegtajām garantijām, PVD lūdza atcelt ieviestos produkcijas eksporta aizliegumus un pauda gatavību pieņemt Krievijas dienesta inspektorus atkārtotā uzņēmumu pārbaudē.

Ne uz vienu no šīm vēstulēm nav saņemta Krievijas dienesta atbilde, tādēļ PVD pagaidām nevar sniegt informāciju par turpmākajām darbībām, kas saistītas ar attiecīgo ierobežojumu atcelšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti