Kopš gada sākuma nodokļos iekasēts par 0,8% vairāk nekā plānots

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrēto kopbudžeta ieņēmumu plāns 2016.gada deviņiem mēnešiem izpildīts par 100,8% jeb par 48,52 miljoniem eiro vairāk nekā plānots, informēja Valsts ieņēmumu dienestā.

Salīdzinot ar 2015.gada deviņiem mēnešiem, šogad ieņēmumi palielinājušies par 7,4%.

Pēc apjoma lielākais ieņēmumu pieaugums ir akcīzes nodokļa ieņēmumiem. Salīdzinot ar 2015.gada deviņiem mēnešiem, akcīzes nodokļa ieņēmumi palielinājušies par 48,56 miljoniem eiro jeb 8,2%. To galvenokārt nodrošināja akcīzes nodokļa ieņēmumi par naftas produktiem un tabakas izstrādājumiem, kas savukārt skaidrojams gan ar akcīzes nodokļa likmju palielināšanu, gan patēriņa pieaugumu.

Iecerēto plānu gan nav izdevies izpildīt attiecībā uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem, ko VID skaidro ar veiktajām iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksām.

2016.gada deviņos mēnešos atmaksāti 81,62 miljoni eiro, kas ir par 18,63 miljoniem eiro jeb 29,6% vairāk nekā 2015.gada attiecīgajā periodā.

Tajā pašā laikā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi šogad deviņos mēnešos, salīdzinot ar 2015.gada attiecīgo periodu, palielinājušies par 5,2 %, kas ir lielākais pieaugums pēdējo trīs gadu laikā. Pieaugumu galvenokārt ietekmējušas nodarbināto ienākumu izmaiņas. Saskaņā ar informāciju iesniegtajos darba devēju ziņojumos par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli analīzes periodā vidējie mēneša ienākumi nodarbinātajam palielinājušies par 5,9 %, savukārt 2016.gada augustā, salīdzinot ar 2015.gada augustu, ­pieauguši par 7,9 %.

Tāpat šī gada deviņos mēnešos ir neliela pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumu plāna neizpilde.

Tomēr, salīdzinot ar 2015.gada deviņiem mēnešiem, PVN ieņēmumi šogad palielinājušies par 5,7%, kas ir par trīs procentpunktiem vairāk nekā pagājušajā gadā. PVN ieņēmumu pieaugums 2016.gada deviņos mēnešos saistīts ar atmaksātās summas samazināšanos, samazinoties deklarētajai no PVN atmaksājamai summai.

2016.gada deviņos mēnešos no pievienotās vērtības nodokļa atmaksāti 595,21 miljoni eiro, kas ir par 94,43 miljoniem eiro jeb 13,7% mazāk nekā 2015.gada attiecīgajā periodā. Straujākais atmaksātās summas samazinājums 2016.gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar 2015.gada attiecīgo periodu, ir nodokļu maksātājiem, kuru darbība saistīta ar būvniecību. Samazinājusies arī pievienotās vērtības nodokļu iemaksu summa par 14,83 miljoniem eiro jeb 0,7%.

VID norāda, ka, plānojot kopbudžeta ieņēmumus, iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums (faktiskajās cenās) 2016.gadā tika prognozēts 5,2% apmērā. Bet investīciju sarukšana, kas saistīta arī ar Eiropas Savienības struktūrfondu apgūšanas kavēšanos, lielā mērā samazināja iekšzemes kopprodukta pieaugumu.

Saskaņā ar Centrālas statistikas pārvaldes datiem 2016.gadā 1.pusgadā IKP (faktiskajās cenās) ir tikai par 2,5% lielāks nekā 2015.gada 1.pusgadā. Līdz ar to pastāv liela varbūtība, ka paredzētais ekonomikas pieauguma temps netiks sasniegts, kas negatīvi ietekmē PVN plāna izpildi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti