Krustpunktā

Par koalīcijas līgumu lems jūnijā. Nav vienprātības par skatītāju klātbūtni hokeja spēlēs

Krustpunktā

Vienoti principi minimālās algas aprēķināšanā ES: vai Latvijai šī kārtība būs izdevīga

Krustpunktā Lielā intervija: Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss

Kokrūpniecības federācija: Kokmateriālu tirgū ir burbulis, kas agri vai vēlu plīsīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pašlaik kokmateriālu tirgū – dēļu un plātņu segmentā – ir vērojams būtisks cenu kāpums jeb burbulis, kas agri vai vēlu plīsīs. To Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) izpilddirektors Kristaps Klauss.

"Krustpunktā" podkāstā:

Jauna epizode katru darba dienu, garums - 52 min.

Viņš skaidroja, ka 90%–95% no nozares apstrādes produkcijas, neskaitot malku, tiek eksportēti, līdz ar to produkcijas cenu lielā mērā nosaka norises ārējos tirgos. Eiropā cenas zāģmateriāliem jeb dēļiem gada laikā kāpušas divkārt, bet ASV – pat trīskārt.  Savukārt koka mēbelēm cenu kāpums ir "neparasti liels panākts" – 5%–8%. Tas nozīmē, ka izejmateriālu cenas ir krasi kāpušas, bet gala produkta cenas pieaugums ir samērā neliels.

"(..) Tas nav jaunais normālais. Tas ir burbulis dēļu un plātņu tirgos, un šobrīd mēs paši īsti neizprotam, kad tas plīsīs," sacīja Klauss.

Arī zāģbaļķu tirgū vērojams cenu kāpums – īpaši skuju koku zāģbaļķiem. Savukārt papīrmalku, tostarp skuju koku galotnes, ir grūti realizēt, un tās cenas ir ļoti zemas – krietni zem vidējās. Tikmēr lapkokiem nav vērojams tik krass cenu kāpums, piemēram, bērza saplākšņa tirgi "nav tik traģiski nostaigājuši". "Bērza finierklucim šobrīd nav tāda cenu kāpuma, drīzāk pret pagājušo gadu ir kritumi," klāstīja Klauss.

Viņš norādīja: tie, kuriem ir labas skuju koku cirsmas, šobrīd ir ieguvēji. Piemēram, ja vidēji "normālos laikos" maksātu 15 000 eiro par hektāru,  tad šobrīd var iegūt vairāk nekā 20 000 eiro par hektāru.

Latvijas Kokrūpniecības federācijas vadītājs norādīja, ka pašreizējās koka pirmapstrādes produktu cenas nav adekvātas.

"Tas nav vienīgi kokmateriālu tirgū, tas pats ir arī plastmasas, metāla nozarē, tas ir ļoti daudzos pirmapstrādes produktu [segmentos]," klāstīja Klauss

Viņš norādīja, ka izejmateriālu tirgus "noraustījusi" Covid-19 pandēmija, kādēļ tika piebremzēta ražošana. Taču pieprasījums pretēji prognozēm saglabājies vai pat pieaudzis, tostarp cilvēki pandēmijas laikā daudz atjaunoja savus mājokļus, klāstīja Klauss.

Viņš atzīmēja: visiem tiem cilvēkiem, kas šovasar bija nolēmuši ko būvēt, labāk to nedarīt un atlikt darbus uz nākamo vasaru, kad situācija kokmateriālu tirgū varētu normalizēties. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti