Ķīna un Krievija saņem asu nosodījumu par veto rezolūcijai Sīrijas jautājumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 5 mēnešiem.

Lai arī abas valstis savu rīcību attaisno, apgalvojot, ka viņu ieteikumi rezolūcijā nav ņemti vērā, rezolūcijas izstrādātāji apgalvo, ka par turpmāko vardarbību Sīrijā atbildība būs jāuzņemas arī Maskavai un Pekinai.

Ķīna un Krievija uzlikušas veto ANO Drošības padomes rezolūcijai Sīrijas jautājumā. Šāda rīcība izsaukusi asu nosodījumu gan citu Padomes dalībvalstu, gan Sīrijas opozīcijas vidū. Lai arī abas valstis savu rīcību attaisno, apgalvojot, ka viņu ieteikumi rezolūcijā nav ņemti vērā, rezolūcijas izstrādātāji apgalvo, ka par turpmāko vardarbību Sīrijā atbildība būs jāuzņemas arī Maskavai un Pekinai.

Kā jau tika gaidīts pirms ANO Drošības Padomes sēdes, Krievija un Ķīna ir izmantojušas savas veto tiesības, bloķējot Marokas un vairāku Rietumvalstu piedāvāto rezolūciju Sīrijas jautājumā. Lai arī tādas valstis kā Dienvidāfrikas republika sākotnēji iebilda pret rezolūcijas tekstu, vēlāk tās nobalsoja par dokumenta apstiprināšanu.

Krievijas un Ķīnas rīcība ir izsaukusi asu nosodījumu no citām Drošības padomes dalībvalstīm, īpaši Amerikas Savienotajām valstīm. ASV pārstāve ANO Sjūzena Raisa paziņojusi, ka veto ir patiešām uzskatāma par pretīgu rīcību, taču sāpīgākais esot kas cits: "Sāpīgākais ir tas, ka starptautiskā sabiedrība un šī padome kārtējo reizi ir pievīlusi Sīrijas iedzīvotājus. Ķīna un Krievija visu nedēļu kopā ar mums strādāja pie šīs rezolūcijas teksta, lai iekļautu visus viņus interesējošos aspektus. Taču jebkādi mūsu centieni izrādījās nepietiekami. Krievija centās panākt labojumus, kas nebija pieņemami pārējiem padomes locekļiem."

Kā paziņojis Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins, rezolūcijas autori nebija ņēmuši vērā visus Maskavas izteiktos piedāvājumus. Pēc viņa vārdiem, Maskava esot aicinājusi Sīrijas opozīciju distancēties no ekstrēmistu grupējumiem, kas atbildīgi par vardarbības aktiem, kā arī aicinājusi visas valstis iespēju robežās izmantot savu ietekmi lai pārtrauktu šo grupējumu vardarbību. Tāpat neesot pieņemts Krievijas ierosinājums pēc Sīrijas bruņoto spēku izvešanas no pilsētām pārtraukt bruņoto grupējumu uzbrukumus valsts institūcijām un dzīvojamajiem kvartāliem. Jāpiebilst gan, ka Rietumvalstis lielākoties uzskata, ka nekādu īstu ekstrēmistu grupējumu Sīrijā nav, bet par visnežēlīgāko vardarbību ir atbildīgi tieši Sīrijas drošības spēki, kas iespējamos grupējumus min kā attaisnojumu opozīcijas apspiešanai. Tāpat pēc Vitālija Čurkina vārdiem atsaucību neesot guvuši arī aicinājumi padarīt Arābu līgas starpniecību elastīgāku, lai tādējādi palielinātu iespējas veicināt Sīrijas kāroto politiskās iekļaušanas procesu.

Savukārt Ķīnas pārstāvis paziņojis, ka ANO Drošības padomes rīcībai Sīrijas jautājumā būtu jāatbilst ANO nolikuma principiem un vajadzētu mazināt saspīlējumu, veicināt politisko dialogu un strīdu atrisināšanu, kā arī uzturēt mieru un stabilitāti Tuvo Austrumu reģionā. Tā vietā pašlaik situācija tikai tiek sarežģīta.

Kā intervijā televīzijas kanālam CNN norādījusi Sjūzena Raisa, Amerikas Savienotās Valstis neatkāpsies tik ilgi, kamēr Sīrijas iedzīvotājiem nebūs nodrošinātas viņu pamattiesības. Tikšot atbalstīti cilvēki, turpināsies sadarbība ar Arābu līgu, kā arī citiem partneriem reģionā un visā pasaulē. Izņemot ķīnu un Krieviju, pārējās valstis kļūst arvien vienotākas, cenšoties rast mierīgu krīzes risinājumu. Raisa paudusi pārliecību, ka agri vai vēlu Ķīnai un Krievijai nāksies savu nostāju mainīt, jo pretējā gadījumā tās izrādīsies zaudētājas: "Tie, kuri ir bloķējuši šo rezolūciju, faktiski ir noraidījuši pēdējo iespēju apturēt vardarbību mierīgā ceļā un turpmāk izlietās asinis būs uz viņu rokām."

Kā pēc ANO Drošības padomes balsojuma paziņojuši Sīrijas opozīcijas aktīvisti, patiesībā līdz ar rezolūcijas noraidīšanu Bašara al Asada spēkiem ir dota atļauja nogalināt. Sīrijas nacionālā padome arī norādījusi, ka gan Ķīnas, gan Krievijas valdības turpmāk tiks vainotas vardarbības un genocīda pastiprināšanā. Vēl jo vairāk tāpēc, ka arī vardarbības laikā Krievija joprojām turpina piegādāt ieročus Sīrijas bruņotajiem spēkiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti