Kas notiek ar ārzemju ceļojumiem rudenī un ziemā?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai gan pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā no starptautiskās lidostas "Rīga" vairs nevar aizlidot uz Krieviju, Baltkrieviju un Ukrainu, šogad lidostā apkalpoto pasažieru skaits jau pārsniedzis četrus miljonus. Tūrisma ceļojumu kompāniju pārstāvji vērtē, ka aizvadītā vasara daudz neatšķiras no pirmspandēmijas laika, 2019. gada vasaras. Kā ārvalstu ceļojumus rudenī un ziemā ietekmēs energoresursu cenu pieaugums un citi faktori?

ĪSUMĀ:

  • Tūrisma kompānijas: rudenī samazinās tūristu skaits, bet braucieni ir garāki.
  • Tūrisma kompānijas cer, ka energocenu krīze neliks cilvēkiem beigt ceļot.
  • Iesaka vairs nepaļauties uz lidojumu pēdējā brīža piedāvājumiem. 
  • Tūrisms paliek dārgāks.

Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente un ceļojumu aģentūras "Vanilla Travel" vadītāja Inga Kavaca stāstīja, ka vasarā pieprasījums pēc ceļojumiem ārpus Latvijas bijis lielāks, nekā iepriekš tika plānots, bet rudenī, kā parasti, iedzīvotāji ceļo mazāk nekā vasarā.

"Sākoties rudenim, izvēlas tālākus galamērķus vai arī kādas lielpilsētas apmeklēt.

Varbūt nav tik karsts, mazāk cilvēku, un tad var vairāk kaut ko apskatīties apkārt. Vispār ceļo uz tālām zemēm – Bali, Taizeme, Meksika. Tā kā Latvijā ir iespējami tiešie lidojumi, šobrīd jau uz Tenerifi, Grankanārijas salu, uz Maroku, uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem, tad šie tomēr būs tie pieprasītākie. Un tā tendence ir, ka ceļo uz ilgāku laiku, 3–4 nedēļām, pat ilgāk. Tā kā ir lielas iespējas radušās strādāt attālināti, tad šāda tendence ir novērota," stāstīja Kavaca.

Kas notiek ar ārzemju ceļojumiem rudenī un ziemā?
00:00 / 04:56
Lejuplādēt

Starptautiskās lidostas "Rīga" pārstāve Ilza Salna vērtēja, ka lidosta līdz gada beigām apkalpos plānotos 5,2 miljonus pasažieru. Tas noticis gan tādēļ, ka aviokompānijas piedāvā jaunus galamērķus, gan arī stabilizējies tranzītpasažieru skaits.

Salna pastāstīja: "Joprojām mēs redzam arī ļoti labu gaisa kuģu piepildījumu, starp 70–80%. Pašlaik lidostā "Rīga" strādā 17 aviokompānijas. Daļa no tām ir arī čartera lidojumi. Šīs programmas joprojām ir aktīvas, un pasažieri izmanto iespējas doties galvenokārt uz siltajiem galamērķiem ar čartera lidojumiem. Sākoties ziemas lidojumu sezonai – tātad oktobra beigas, novembra sākums –, nacionālā aviokompānija "Air Baltic" piedāvās divus jaunus galamērķus uz Marakešu Marokā. Tātad tas būs pirmais pastāvīgais maršruts no Rīgas uz Āfrikas kontinentu. Un otrs jaunums ziemas sezonā būs lidojumi uz Grankanāriju. Ziemas sezonā mēs piedāvāsim no lidostas "Rīga" ik nedēļas apmēram 75 tiešos galamērķus, kas joprojām būs arī visplašākais galamērķu klāsts no visām Baltijas lidostām."

Tūrisma aģentūras "Novatours" Pārdošanas daļas vadītāja Sanda Roze norādīja, ka ārvalstu ceļojumu skaits šovasar atgriezies pirmspandēmijas līmenī.

"Rudens izpirkts nav, bet, protams, arī piedāvājums ir nedaudz mazāks kopumā, nekā tas ir vasaras sezonā. Bet, teiksim tā, rezervāciju ātrums ir tāds, kā mēs to arī sagaidījām. Tā ka nevarētu teikt, ka šobrīd ir kaut kāds kritums vērojams. Protams, nezinām, kas sekos pēc mēneša vai pusotra.

Beidzoties oktobrim, daudzi saņems faktiskos rēķinus par siltumu, elektrību. Bet es negribētu teikt, ka tas būs tas, kas liks ievērojami samazināt šo tūristu skaitu.

Protams, plus/mīnus 10%. Noteikti tas ietekmēs, bet tie, kas bija nolēmuši ceļot, lielākā daļa no viņiem tomēr īstenos savus mērķus. Protams, ir arī galamērķi, kuri ir pieprasītāki, kas droši vien ir cenas un kvalitātes labs balanss – vasarā Turcija, ziemā droši vien Ēģipte, tāpat eksotiskie galamērķi Taizeme, Dubaija, tāpat arī slēpošana. Arī tur cilvēki brauc," stāstīja Roze.

Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente Kavaca vērtēja, ka ceļojumi kļūst dārgāki un tūristi vairs nevar paļauties uz pēdējā brīža akciju cenām.

"Iesakām plānot laicīgi, pusgadu uz priekšu, bet sagaidīt, ka dienu vai divas pirms izlidošanas būs kaut kas ļoti lēts, – nē.

Tas pieprasījums ir tik liels, ka vienkārši ir pilnas lidmašīnas. Un tā ir šī rudens tendence, ka ceļas cenas tūrismā. 

Prognozējām, kad vēl necēlās energoresursu cenas. Vienkārši tāpēc, ka nozare divus gadus ir bijusi ļoti ierobežota. No tā vien jau kaut kādas izmaksas palielinās. Bet tagad vēl arī ceļas energoresursu cenas, degvielas cenas. Protams, ka tas kaut kādā veidā ietekmē izmaksas, bet jāsaka, ka, piemēram, viesnīcas pēc iespējas mēģina noturēt kaut kādu cenu līmeni – īpaši to nepaaugstināt. Es pieļauju, ka ceļos mazliet mazāk, bet ceļošana noteikti ir veids, kā atkal pārslēgt domāšanu, atjaunot spēkus. Varbūt arī to atstās kā prioritāti," klāstīja Kavaca.

Tūrisma nozares pārstāvji prognozē, ka daļa eiropiešu šo ziemu varētu pavadīt siltajās zemēs, jo pandēmijas laikā pieraduši strādāt attālināti. Piemēram, Turcijā šī gada astoņos mēnešos tūristu skaits jau palielinājies par 108%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti