Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Bankas prezidenta vietnieci Santu Purgaili

Rīta Panorāma

Astoņas ES dalībvalstis aicina nostiprināt bloka robežas

Intervija ar Ministru prezidentu (JV) Krišjāni Kariņu

Kariņš pieļauj – valsts varētu pati būvēt sašķidrinātās gāzes termināli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ja Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecībai privātais investors prasīs nepieņemamas garantijas, tad valsts varētu pati būvēt termināli, intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Attiecībā uz ieceri Latvijā būvēt sašķidrinātās dabasgāzes termināli Kariņš atgādināja, ka Saeima bija pieņēmusi likumu attiecībā uz tā nepieciešamību. "Ja Saeimā rastos diskusija, ka pēkšņi mainītos domas, tas būtu man samērā negaidīts pavērsiens," viņš pauda.

Premjers skaidroja, ka pašlaik Klimata un enerģētikas ministrija izvērtē potenciālā attīstītāja nodomus un to, ko tas varētu prasīt no valsts. Viņš bija kritisks par potenciālā investora sniegto informāciju par ieceri, kas esot "bez cipariem". "Tā ir tā interesantā lieta, ka kāds kaut ko piedāvā darīt un nevar uzrakstīt melns uz balta, ko grib," pauda politiķis.

Viņš sacīja – ja investors prasīs neiespējamo, tad tas netiks atbalstīts. Kā piemēru premjers minēja privātas garantijas: "Valsts negarantē jebkuram uzņēmējam peļņu; mēs negarantējam nevienā nozarē. Un kāpēc pēkšņi šajā gadījumā?"

Kariņš neizslēdza iespēju, ka sašķidrinātās dabasgāzes termināli varētu būvēt valsts, kas varot būt pats izdevīgākais variants.

"Es nepieļaušu, ka kāds no malas raustīs valsti un nodokļu maksātājus aiz deguna," sacīja premjers.

Februārī valdības vadītājs gaida no Klimata un enerģētikas ministrijas analīzi par variantiem un ieteikumu, kā rīkoties.

KONTEKSTS:

Pērn septembra beigās Saeima galīgajā lasījumā pieņēma valdības un Ekonomikas ministrijas virzīto likumprojektu, kas nosaka nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu Saulkrastu sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālim, tā cauruļvada savienojumam ar dabasgāzes pārvades sistēmu un ar to saistītajām būvēm.

"Skulte LNG Terminal" reģistrēta 2016. gadā. "Skulte LNG Terminal" mājaslapā norādīts, ka uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Arnfins Unums un Pēteris Ragaušs. Vienlaikus 2022. gada maija otrajā pusē par 20% "Skulte LNG Terminal" akciju iegādi paziņoja degvielas tirgotājs AS "Virši-A".

Termināļa attīstītāji – "Skulte LNG Terminal" – ir atraduši stratēģisko investoru un iesnieguši valdībā priekšlikumu ar vēlamajām sadarbības formām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti