Kailsals ziemājus Latgalē pagaidām neapdraud

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latgales zemnieki ar cerībām gaida nedēļas nogalē solīto sniegu, jo pagaidām ziemāju laukus klāj tikai neliela sniega kārta. Tomēr arī tas ļauj cerēt, ka graudaugu un rapša sējumi bargajā salā pārziemos veiksmīgi. 

Zemniekus ziemas nelutina - pēdējos gados katru pavasari daļu ziemāju lauku  bijis jāpārsēj.  Šobrīd Ilzeskalna pagasta zemnieku sējumus klāj vien neliela, irdena sniega sega.  Vieni no aktīvajiem pagasta lauksaimniekiem - Kotānu ģimene - apsaimnieko teju 600 hektārus zemes, no kuriem lielākā daļa ir graudaugu sējumi.  

Zemnieku saimniecības “Dimanti” īpašnieks Elmārs Kotāns stāsta, ka laukos strādā visa ģimene – viņš, brālis un „tagad jau arī bērni būs, es domāju, ka turpinās un tagad jau palīdz”.

Rapšu un graudaugu sējumu pārziemošana ir tieši atkarīga no laika apstākļiem ziemā. Lai arī šogad bargais ziemas sals iesākās vēlāk, zemnieki priecājas arī par nelielo sniega kārtiņu, kas uzkritusi jau uz sasalušas zemes, tādēļ liels kaitējums sējumiem pagaidām nav paredzams.

Saimniecības “Irbītes” īpašniece Daiga Kotāne stāsta, ka arī šī neliela sniega kārta ir pietiekama ziemājiem, „kalnu galos, ja nebūs vēju, tad arī būs labi, jo vēji ir tie, kas arī noņem to sniega kārtu un ziemājiem drusku grūtāk ir”.   

„Pēdējos gados tā iznāk, ka drusku tomēr ir jāpārsēj, jo gadalaiki tādi nav kā parasti, kad sākas ziema, tad ir ziema, aukstums, pavasaris, ir silti, tagad tā kā ziemā ir siltāks, pavasarī atkal vēsi,” atzīst Kotāne.

Latgales zemnieki atzīst, ka ziemas rapša lauki ziemas apstākļiem sagatavojušies labi, vienīgi agri sētajam rapsim šie apstākļi var kaitēt vairāk.

Elmārs Kotāns stāsta, ka pagājušajā ziemā jau bija ļoti bieza sniega kārta, un tā uzkrita un zeme nesasala, un tāpēc ziemāji diezgan slikti pārziemoja. „Šogad, es domāju, būs labi,” pauž Kotāns.

Daļa Latgales zemnieku izvēlas ziemāju sējumus vai graudaugu ražu apdrošināt, tomēr Kotāni smej, ka pieder pie optimistiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti