Dienas ziņas

Latvijas krusta koki

Dienas ziņas

Pagaidu žogs ierīkots nepilnu divu kilometru garumā

Ievērojami pieaugs maksa par atkritumiem

Jaunu pārstrādes rūpnīcu izveides dēļ visā Latvijā varētu pieaugt atkritumu apglabāšanas tarifi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Līdz ar bioloģisko atkritumu pārstrādes rūpnīcu izveidi Latvijā maksa par atkritumu apglabāšanu, iespējams, būtiski pieaugs visā valstī. SIA ''Getliņi Eko'' no nākamā gada plāno palielināt atkritumu apglabāšanas tarifu par apmēram 90%. Maksa par atkritumiem būtiski palielināsies ne vien Rīgā un Pierīgā, bet arī līdzšinējā Bauskas novadā. Novadus, kas pēc teritoriālās reformas pievienoti Bauskas novadam,  pagaidām būtiskais cenas kāpums neskaršot. 

Jau no pagājušā gada 1. aprīļa, kad atkritumus no Bauskas un astoņiem apkaimes pagastiem sāka apglabāšanai nogādāt poligonā ''Getliņi Eko'', tarifs palielinājās par apmēram 7%.Tas tika skaidrots ar attālumu, kas ir lielāks nekā līdz ''Brakšķu'' poligonam Jelgavas novadā, bet no nākamā gada nešķiroto atkritumu apglabāšana, visticamāk, kļūs būtiski dārgāka.

“Getliņi Eko” valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns sacīja: “Iedzīvotājiem tas izskatīsies tā, ka vidējais pieaugums sakarā ar tarifa kāpumu Getliņos būs seši eiro par kubikmetru.”

Poligons ''Getliņi Eko'' esot gatavs apglabāt arī atkritumus no visa jaunā Bauskas novada. Tomēr vismaz pagaidām atkritumi no Rundāles, Iecavas un Vecumnieku novadiem, kas pēc teritoriālās reformas arī iekļauti Bauskas novadā, tāpat kā līdz šim tikšot vesti uz ''Brakšķu'' poligonu pēc viņu tarifa. 

“Tad, kad būs lēmums par jauniem reģionāliem atkritumu apsaimniekošanas centriem. Vai viņš būs viens, kurā ietilpst abi – gan  Getliņi, gan Brakšķi, vai būs divi centri, tas jau būs pašvaldību lēmums, kad  Ministru kabinets būs nodefinējis, kuras pašvaldības ietilpst Viduslatvijas apsaimniekošanas reģionā,” norādīja Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis (Nacionālā apvienība).

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīsības ministrijas (VARAM) pārstāve Rudīte Vesere skaidroja: “Reģionālais atkritumu apsaimniekošanas plāns ir jāizstrādā līdz nākamā gada beigām. Tad arī pašvaldībām, kas ietilpst atbilstošajā reģionā, ir jānosaka gan kādi poligoni, gan kuras pašvaldības uz kuriem poligoniem ved. Viduslatvijas reģionā ir paredzēts, ka divi poligoni turpinās savu darbību. Gan “Brakšķi”, gan “Getliņi Eko”.”

Tarifa pieaugums aptuveni par 90% poligonā' “Getliņi Eko” lielākoties skaidrojams ar jaunas infrastruktūras izbūvi, bet tas nebūt nenozīmējot, ka citos poligonos ilgstoši paliks līdzšinējais tarifs.

“Tādas bioloģiskās rūpnīcas tiks Latvijā izbūvētas vēl četras – Valmierā, Daugavpilī, Jelgavā un Liepājā. Līdz ar to atbilstoši prasībām tarifa izaugsme jeb pieaugums būs neizbēgams visā valstī. Vienkārši mēs esam pirmie, kas no 1. janvāra sākam pārstrādāt bioloģiju,” sacīja Stirāns. 

Atkritumu apsaimniekošanas reģionu skaita samazināšana esot nepieciešama, lai varētu izveidot  mūsdienīgus, prasībām atbilstošus reģionālos atkritumu apsaimniekošanas centrus, kas ļaus pārstrādāt pēc iespējas vairāk atkritumu, tādējādi  cenšoties izpildīt Eiropas nosprausto mērķi līdz 2035. gadam apglabāt tikai 10% saražoto atkritumu. Pašlaik poligonos tiek apglabāti vairāk nekā 60% saražoto atkritumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti