Dienas ziņas

Uz Ventspili pārvesta Dores priede

Dienas ziņas

Mjanmas līdere ANO tiesā noraida apsūdzības genocīdā

Uzņēmums skolēniem ar īpašām vajadzībām

Jauniešu mācību uzņēmums iesaistās ergonomisko krēslu ražošanā Latvijas skolām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību tam, ka arī jaunieši ar garīgās attīstības traucējumiem var būt noderīgi darba tirgū, Viduskurzemes pamatskola - attīstības centrs nodibinājis mācību uzņēmumu. Kopā ar “Rīgas krēslu fabriku” sākta ergonomisku krēslu ražošana Latvijas skolām.     

“Rīgas krēslu fabrikas” darbinieki skolēnu mācību uzņēmuma “Jaunais amatnieks”  dalībniekus apmācīja, kā apstrādājama krēsla savienojuma nesošā detaļa,  kas pēc tam tiek ievietota uzņēmuma ražotajā ergonomiskajā krēslā. 

Viņu uzdevums piegādātās detaļas noslīpēt, padarīt gludas, jo tālāk tās tiek lakotas un piemontētas krēslam.

“Viņi ir ļoti akurāti, pat par daudz cītīgi rīvē vienu maliņu, ātrums jāsavieno ar kvalitāti,” atzina “Rīgas krēslu fabrikas” Servisa departamenta vadītājs Andris Nīmanis.

“Man darbs patīk, atbildīgs, dažkārt tas darbs ir arī grūts, ar savām rokām nav viegli uztaisīt,” stāstīja “Jaunā amatnieka” dalībniece Laurita Logina.

Viduskukuzemes pamatskolā - attīstības centrā mācās bērni un jaunieši ar garīgās attīstības traucējumiem. Centra direktore Ināra Oļena uzsvēra – lai arī skolā sagatavo galdnieka un pavāra palīgus, arī mežstrādniekus, pēc skolas beigšanas darbu atrast šiem bērniem ir ļoti grūti.

Jau pirms četriem gadiem pēc sociālās uzņēmējdarbības kursu beigšanas viņai bijusi iecere parādīt, ka šiem jauniešiem nav jābūt lūdzēja un patērētāja lomā, bet viņi var palīdzēt tapt visai sabiedrībai vajadzīgām lietām – ergonomiskiem krēsliem, kas novērstu skoliozi.

“Tas ir veids, kā visiem cilvēkiem Latvijā pateikt, ka šie bērni ir ļoti noderīgi, saredzēt, cik viņi ir ļoti vajadzīgi, un mainīt šo attieksmi pret cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Manuprāt, šis projekts ir lielisks piemērs, kā to izdarīt,” atzina Ināra Oļena.

“Skolai.lv” vadītāja  Ieva Andžāne  savukārt stāstīja, ka ergoterapeiti un pasniedzēji zina, ka ir tikai 4 % bērni, kuriem nav muguras problēmu, un krēsli ir svarīgi.  

“Lai ideju īstenotu, piesaistītu investorus, pagājuši aptuveni četri gadi, līdz atsaucība gūta “Rīgas krēslu fabrikā”. Te ergonomiskie krēsli pēc jaunākajām Eiropas ergonomikas vadlīnijām tiek ražoti otro gadu, bet nu [darbā] iesaistīti arī jaunieši ar garīgās attīstības traucējumiem,” stāstīja Ieva Andžāne.

Skolas direktore uzsvēra, ka šobrīd strādā pie tā, lai nākotnē ar dažādu institūciju un sociāli atbildīgu uzņēmēju atbalstu šis skolēnu mācību uzņēmums kļūtu par sociālo uzņēmumu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti