Jaunie elektrības sadales tarifi sāpīgi skars mazos uzņēmējus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jaunie elektrības sadales tarifi, kuri asās diskusijās tika apstiprināti šogad pavasarī un  stāsies spēkā augustā, tika sākotnēji uztverti ar uztraukumu to ietekmes dēļ uz mājsaimniecībām. Tomēr uzņēmēju aprēķini liecina, ka pretēji mājsaimniecībām, no kurām liela daļa no jaunajiem tarifiem var pat iegūt, smagākā nasta saistībā ar tarifiem gulsies tieši uz uzņēmējiem.

Apstiprinot elektrības sadales tarifus, lielāko sašutumu sabiedrībā izraisīja fakts, ka turpmāk iedzīvotājiem būs jāmaksā elektrības abonēšanas maksa arī tad, ja viņi savā īpašumā elektrību nelieto. Tomēr jau rudenī par jaunajiem tarifiem patiess sašutuma vilnis var nākt no uzņēmējiem, kuri aprēķinājuši, ka lielākais tarifu sadārdzinājums gulsies tieši uz viņu pleciem, bez tam atsevišķs tarifu sadārdzinājums ir sagaidāms arī tad, ja uzņēmējs elektroenerģiju izmanto maksimāli iespējamā apjomā.

Uzņēmējs Alfrēds Zarāns aplēsis, ka viņam piederošā beķereja, neskatoties uz to, ka tajā elektroenerģija tiek patērēta pietiekami čakli, turpmāk par elektroenerģijas sadali maksās pusotru reizi vairāk nekā līdz šim.

Uzņēmēja sašutumu visvairāk izraisa fakts, ka lielākais izmaksu slogs gulsies tieši uz mazajiem ražotājiem. Alfrēds Zarāns arī pievērš uzmanību tam, ka lielākie ieguvēji no jaunā tarifa būs turīgas mājsaimniecības.

Arī enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš pievērš uzmanību tam, ka atšķirībā no mājsaimniecībām jaunie elektrības sadales tarifu ietekme uz uzņēmumiem ir ļoti pretrunīgi.

Eksperta aplēses liecina, ka visneizdevīgākā jauno tarifu struktūra būs tiem uzņēmumiem, kuriem nepieciešamas lielas jaudas, bet patēriņš būtiski svārstās.

Lai gan pirms tarifu apstiprināšanas uzņēmums ''Sadales tīkls'' solīja, ka tarifi kopumā būs taisnīgāki pret tiem lietotājiem, kuri elektroenerģiju patērē intensīvi, uzņēmuma klientu līgumu direktors Vents Kleikalīdis atzīst, ka šobrīd no tiem galvenie ieguvēji tomēr būs lielie uzņēmumi.

Kleikalīds piekrīt, ka plašākam lietotāju lokam jaunā tarifu sistēma varētu sniegt ieguvumus tikai ilgākā termiņā, jo tiks efektīvāk izmantotas pieejamās sadales tīkla jaudas un nākotnē varētu sarukt tīkla uzturēšanas izmaksas.

Jāmin arī, ka būtisku daļu no iedzīvotājiem jaunie tarifi neskars - Ekonomikas ministrija sagatavojusi priekšlikumu, kas paredz novērst AS "Sadales tīkls" jaunā elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifa negatīvo ietekmi uz aizsargāto lietotāju elektroenerģijas izdevumiem - sociāli mazaizsargāto sabiedrības daļu, kompensējot sadales tarifa fiksētās daļas sadārdzinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti