Panorāma

Vai uzraugošās inspekcijas līdzatbildīgas par situāciju ārstniecības iestādēs?

Panorāma

Atceļ e-nosūtījumu obligātu ieviešanu no 1.marta

Jaunajā nodokļu sistēmā jāuzmanās, lai nekļūtu par parādnieku

Jaunajā nodokļu sistēmā jāuzmanās, lai nekļūtu par parādnieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai arī daudzi darba ņēmēji šogad “uz rokas” saņem vairāk nekā pērn, daļai var nākties vilties. Nodokļu likmju un nodokļu atvieglojumu sistēma šogad ir sarežģītāka un, nesekojot tai līdzi, gada beigās daudzi var izrādīties valstij parādā. Īpaši jāuzmanās tiem, kuru alga augusi vai kuri sākuši strādāt tikko vai pēc lielāka pārtraukuma.

Mazāks ienākumu nodoklis mazāku algu saņēmējiem un lielāka ar nodokli neapliekamā algas daļa jeb tā sauktais neapliekamais minimums ir iemesls, kādēļ daudzi šogad uz rokas saņem vairāk. Tomēr jāņem vērā, ka nodoklis ir progresīvs, bet neapliekamais minimums – diferencēts: jo lielāka alga, jo neapliekamais minimums mazāks, bet virs 1000 eiro – nepienākas vispār. Turklāt Valsts ieņēmumu dienests aprēķina pēc iepriekšējā perioda datiem. Ko tas nozīmē?

Piemēram - pērn jums vidējie ienākumi bijuši 500 eiro mēnesī. Valsts ieņēmumu dienests jūsu darbavietas grāmatvedim norādījis, ka jums attiecīgi piemērojams ar nodokli  neapliekamais minimums 178 eiro un 57 centu apmērā.  Tomēr alga šogad ir lielāka – piemēram, 700 eiro.  Šādas algas saņēmējiem ik mēnesi pienāktos vairs tikai 107 eiro un 14 centu neapliekamais minimums, tomēr grāmatvedībā tiek ņemta vērā vecā – lielākā summa. Un tādējādi pēc šī minimuma piemērošanas uz rokas jūs saņemiet par aptuveni 14 eiro vairāk, nekā saskaņā ar nodokļu likmēm pienāktos. Tā nav nauda, ko var paturēt. Gadam noslēdzoties, tā jāatdod valstij kā nodokļu parāds. Gada griezumā tas ir aptuveni 171 eiro.

Grāmatveži atzīst – gan pašiem, gan darba ņēmējiem un devējiem tas rada apjukumu.

"Līdz ar to ir situācijas, kad atnāk māmiņa no dekrēta, un mums atsūta informāciju, ka viņai ir pilnīgi pilns neapliekamais minimums – mēs zinām, ka tā nav, jo viņai ir alga, kur pat nepienākas tas neapliekamais minimums," piemēru min Grāmatvežu asociācijas valdes locekle Lilita Bērziņa.

Mainīt summu vai neapliekamo minimumu pēc savas iniciatīvas grāmatvedim tiesību nav.  Taču neesot aizliegt darbiniekam pašam rakstīt iesniegumu, lai neapliekamo minimumu nepiemēro vispār. Ja gadījumā tomēr tas būs pienācies, gadam noslēdzoties un iesniedzot deklarāciju, nesaņemto algas daļu summu no valsts varēs atgūt kā nodokļu pārmaksu. Bet vismaz nebūs risks iekrāt nodokļu parādu.

"Šīs likuma izmaiņas mums kā sabiedrībai ienes arī milzīgas pārmaiņas. Ir savādāk. Šeit mēs jau katrs kā indivīds paliekam atbildīgāki, kas notiek ar maniem nodokļiem. Jo līdz 2018. gadam par visu rūpējās darba devējs un grāmatvedis. Bet tagad jau sekošana  līdzi nodokļiem tiek uzlikta katram cilvēkam," atzīst Bērziņa.

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) atzīst, ka ir iespējas nonākt situācijā, kad ienākumu saņēmējs paliek kādu nodokļu daļu parādā, jo ienākumi ir lielāki nekā iepriekšējā periodā.

"Jāuztraucas pirmām kārtām māmiņām, kas atnākušas no bērnu kopšanas atvaļinājuma, vai tiem, kuri tikko uzsākuši strādāt – skolnieki un studenti," saka VID nodokļu  inspektore Ināra Kopase.

Tāpat uzmanīgiem jābūt cilvēkiem ar svārstīgu algu vai mainot darba vietas, vai, ja tādas ir vairākas. Lai mazinātu iespēju, ka nepieliekamā minimuma summa neatbilst faktiskajai situācijai, VID to pārrēķinās divreiz gadā. Tomēr, ja darba ņēmēji redz, ka atšķirības ir būtiskas, arī VID iesaka rakstīt iesniegumu darba devējam par neapliekamā minimuma nepiemērošanu. Turklāt līdzīga situācija ir arī progresīvo ienākumu nodokļa likmi. Brīdī, kad ienākumi sasniedz nākamo pakāpi, bet darba devējs to nezina, jo papildu ienākumi ir citā  vietā, arī var izveidoties nodokļu parāds.

Finanšu ministrijā saka – lai arī ir sarežģīti, sistēmu nemainīs, jo alternatīva būtu gada laikā nevienam nepiemērot, bet tiem, kam pienākas – pēc gada samaksāt, tomēr zaudētāj no tā būtu mazo algu saņēmēji.

"Mums Latvijā pēc VID datiem ir ļoti daudz šādu personu, un tām ir ļoti būtiski šo neliekamo minimumu saņemt uzreiz – jau februāri, jau aprīlī, jau martā, nevis gaidīt līdz nākamā gada jūnijam un tad, kad iesniegta deklarācija, saņemt šo summu vienā maksājumā. Šai personai ar minimālo algu  ir ļoti būtiski saņemt šo bonusu, ko valsts ar nodokļu reformu piedāvā jau tūlīt uzreiz," norāda Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta vadītāja Astra Kaļāne.

Minimālās algas saņēmējam šī summa ir ap 40 eiro mēnesī. Tiem, kas tomēr riskē drīzāk palikt parādā, ar laiku varētu nākt pretim, atvieglojot atteikšanos no neliekamā minimuma ikmēneša piemērošanas. Ar Valsts ieņēmumu dienestu notiekot sarunas, lai katrs šo  atzīmi – “nepiemērot” – varētu izdarīt algas nodokļu grāmatiņās EDS sistēmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti