Izdevies panākt globālu vienošanos par uzņēmumu ienākumu nodokļa izmaiņām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Gandrīz 140 pasaules valstis un teritorijas ir parakstījušas jauno globālo nodokļu vienošanos, kas paredz, ka uzņēmumu ienākuma nodoklis lielajām starptautiskajām korporācijām nedrīkst būt zemāks par 15%. Tāpat daļu no nodokļiem būs jāmaksā ne tikai valstīs, kur uzņēmumi ir reģistrēti, bet arī tur, kur tie veic darbību un gūst peļņu.

OECD vienošanās par nodokļiem
00:00 / 02:57
Lejuplādēt

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai jeb OECD ir izdevies panākt globālu vienošanos par izmaiņām nodokļu sistēmā. Tā paredz, ka korporācijas turpmāk maksās vismaz 15% lielu uzņēmumu ienākuma nodokli.

Līdz ar to būtiski tiks ierobežoti valstu savstarpējie mēģinājumi pievilināt lielas kompānijas, nosakot arvien zemākas nodokļu likmes.

Otra vienošanās daļa paredz, ka nodokļi turpmāk tiktu līdzvērtīgāk sadalīti starp tām valstīm, kur uzņēmumi ir reģistrēti, un tām, kur tie darbojas. Te runa galvenokārt ir par tādiem tehnoloģiju uzņēmumiem, kā "Google", "Facebook" vai "Amazon".

Iepriekš "Google” viceprezidents Karans Batia intervijā Latvijas Radio sacīja, ka viņa kompānija atbalsta globālo risinājumu šajā jomā: "Vidēji pasaulē mēs maksājam aptuveni 20% lielu uzņēmuma ienākumu nodokli. Protams, ka pašreizējā starptautiskā nodokļu sistēma ir uzbūvēta tā, ka kompānijas maksā lielāko daļu nodokļu tur, kur tās ir reģistrētas. Mēs uzskatām, ka tam būtu jāmainās, lai nodokļi tiktu līdzvērtīgāk sadalīti starp valstīm, kur kompānijas atrodas un veido produktus, un valstīm, kur šie produkti tiek patērēti.”

Precīzs mehānisms, kā nodokļi tiks sadalīti starp dažādām valstīm, kā arī starp mātes kompānijām un filiālēm vēl ir neskaidrs. Tomēr OECD sola, ka vislielākos ieguvumus proporcionāli iegūs attīstības valstis.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis paziņojumā medijiem ir nosaucis šo vienošanos par vēsturisku. Viņš uzskata, ka tā pielāgos starptautisko nodokļu sistēmu 21. gadsimta realitātei.

Pēc zināmas kavēšanās vienošanos parakstīja arī Īrija, Ungārija un Igaunija, kas sākotnēji nevēlējās noteikt minimālo uzņēmuma ienākumu nodokli. Lai pierunātu Igaunijas amatpersonas mainīt viedokli, Tallinā septembrī viesojās gan ASV ekonomikas ministre Džina Raimondo, gan OECD ģenerālsekretārs Matiass Kormans.

Pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens ir viens no aktīvākajiem šīs globālās vienošanās aizstāvjiem. Gan savā priekšvēlēšanu kampaņā, gan vēlāk viņš ir iestājies par ideju, ka lielajām korporācijām būtu jāmaksā adekvātus nodokļus. Pašreiz daudzas no tām spēj paslēpt lauvas tiesu savu ienākumu, izmantojot sarežģītas nodokļu shēmas un īpašās vienošanās ar atsevišķu valstu nodokļu dienestiem.

Tomēr ASV jau tagad izskan bažas, ka minēto vienošanos būs grūti apstiprināt ASV Kongresā. Arī Eiropas Savienībā tai vēl ir jāpārtop par likumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti