Ir uzsākta 2011.gada valsts budžeta dokumentu gatavošana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 5 mēnešiem.

Finanšu ministrija sadarbībā ar nozaru ministrijām jau ir sākusi darbu pie dokumentiem un informācijas apkopošanas, kas nepieciešami 2011.gada valsts budžeta likumprojekta sagatavošanai. Tādējādi tiek pildīts Ministru kabineta 9.februārī apstiprinātais 2011.gada valsts budžeta likuma izstrādes grafiks, kurā noteikti detalizēti un savlaicīgi nākamā gada budžeta sagatavošanas pasākumi.


„Tehniski 2011.gada valsts budžeta projektu Finanšu ministrija sagatavos jau pirms Saeimas vēlēšanām, bet politiskā izšķiršanās būs jāpieņem nākamajai valdībai. Aicinu politiskās partijas un nozares ministrijas it sevišķi priekšvēlēšanu laikā sagatavot kvalitatīvus un pārdomātus priekšlikumus nākamā gada budžeta veidošanai, lai tos varētu laikus piedāvāt publiskai apspriešanai. Ir svarīgi šo laiku izmantot mērķtiecīgi, nevis nodarboties ar lētu populismu,” uzsver finanšu ministrs Einars Repše.

Saskaņā ar grafiku Finanšu ministrija jau sadarbībā ar nozaru ministrijām ir sākusi bāzes izdevumu aprēķinus 2011. un 2012.gadam. Tāpat sadarbībā ar Valsts kanceleju sākts budžeta izdevumu izvērtējums sadalījumā pa definētajām funkcijām, izstrādāts un nodots sabiedriskajai apspriešanai vidēja termiņa nodokļu politikas dokuments, strādā darba grupa, lai sagatavotu priekšlikumus ēnu ekonomikas mazināšanai.

Līdz 25.maijam paredzēta vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvara 2011.–2013. gadam sagatavošana, kuru nepieciešamības gadījumā jāaktualizē līdz 15.oktobrim. Finanšu ministrija uzsver, ka nekad, arī stabilas valsts ekonomikas izaugsmes gados budžeta projekts nav ticis gatavots un vispār nevar tikt gatavots, balstoties tikai uz divu šā gada mēnešu rādītājiem – IKP, inflācijas, budžeta izpildes, nodokļu ieņēmumu u.c. datiem, kas nepieciešami makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvara sagatavošanai. Arī ārējās vides faktori, piemēram, ekonomikas tendences eirozonā, var ietekmēt Latvijas makroekonomisko attīstību.

Apstiprinot 2011.gada valsts budžeta projekta izstrādes grafiku, tika ņemts vērtā likumā par budžetu un finanšu vadību noteiktais, ka Saeimas vēlēšanu gadā gadskārtējā valsts budžeta likuma projekts un vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvars iesniedzams Saeimai ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc tam, kad jaunievēlētā Saeima izteikusi jaunajam Ministru kabinetam savu uzticību.

Tomēr, neraugoties uz šo likumā paredzēto laika rezervi, valdība aktīvi strādā saskaņā ar noteikto grafiku, gatavojot nākamā gada budžeta projektam nepieciešamo informāciju un datus, apzinoties nepieciešamību veikt 2011. un 2012.gada valsts budžetos fiskālo konsolidāciju. Tiks turpināta strukturālo reformu ieviešana un no valsts budžeta finansēto funkciju rūpīga izvērtēšana. Budžeta sagatavošanas procesā paredzēta cieša sadarbība ar sociālajiem un valdības sadarbības partneriem.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti