Investīciju fonds «Blackstone» kļūst par «Luminor» stratēģisko investoru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem un 10 mēnešiem.

“Luminor” banka ceturtdien, 13.septembrī, paziņoja par jaunas stratēģiskas korporatīvās partnerības uzsākšanu ar konsorciju, kura vadībā būs pasaules vadošais investīciju fonds “Blackstone Group L.P.” (“Blackstone”). Darījuma ietvaros “Blackstone” iegādāsies 60% “Luminor” akciju un kļūs par vairākuma akciju īpašnieku līdzās bankas pašreizējiem akcionāriem “Nordea Bank AB” un “DNB Bank ASA”, medijiem informēja “Luminor” pārstāve Signe Lonerte.

Šis ir pēdējās desmitgades vērienīgākais privātā kapitāla fonda bankas vairākuma akciju iegādes darījums Baltijas reģionā, informēja Lonerte.

Apvienojot “Nordea” un “DNB “biznesu Baltijas valstīs, “Luminor” izveidota 2017. gadā un ir trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs reģionā ar 23% tirgus daļu kreditēšanā, kopējiem bankas aktīviem 15 miljardu apmērā, aptuveni 3000 darbiniekiem un 64 klientu apkalpošanas centriem visā Baltijas reģionā.

“Nordea” un “DNB” saglabās vienādas kapitāla daļas 20% apmērā, turpinot atbalstīt “Luminor” ar ilgtermiņa finansējumu, zināšanām un pārstāvniecību “Luminor Grupas” padomē.

Tāpat arī “Blackstone” un “Nordea” noslēguši papildu vienošanos par “Nordea” 20% akciju pārdošanu tuvāko gadu laikā.

“Luminor Grupas” padomes priekšsēdētājs Nils Melngailis norādīja, ka “Blackstone” ir pasaules vadošais partneris lielu uzņēmumu transformācijā un pārmaiņu vadībā.

“Kā pēdējās desmitgades vērienīgākais privātā kapitāla darījums Baltijā “Blackstone” lēmums investēt “Luminor” apliecina mūsu izvēlēto stratēģisko virzienu. “Luminor” ilgtermiņa plāns ir kļūt par biržā reģistrētu uzņēmumu,” komentēja Melngailis.

“Luminor Grupas” vadītājs Erki Rāzuke uzsvēra, ka arī turpmāk ikdienas klientu apkalpošanai un darbam pie servisa uzlabošanas uzņēmums pievērsīs ļoti lielu uzmanību.  

“Blackstone” vecākais izpilddirektors Nadims El Gabani norādīja, ka “šī ir aizraujoša iespēja investēt lieliskā uzņēmumā, kas darbojas pievilcīgā tirgū”.

Darījumu plānots slēgt 2019. gada pirmajā pusgadā pēc Eiropas Centrālās bankas un vietējo uzraudzības iestāžu apstiprinājumu saņemšanas.

“Blackstone”  viens no pasaules vadošajiem investīciju fondiem, tā aktīvu pārvaldības uzņēmumi ar apmēram 439 miljardiem ASV dolāru pārvaldīšanā ietver starptautiskus ieguldījumu fondus, kas vērsti uz privāto kapitālu, nekustamo īpašumu, valsts parādu un pašu kapitālu, neinvestīciju kredītiem, reāliem aktīviem un sekundāriem fondiem.  

2007.gadā “Blackstone Group” plānoja iegādāties Nila Melngaiļa vadītā daļēji valstij piederošā  “Lattelecom” kontrolpaketi. "Blackstone" plānoja iegūt nedaudz vairāk par 50% uzņēmuma daļu. Pārējais piederētu uzņēmuma vadītāja Nila Melngaiļa dibinātajai firmai "Riga Capital" un uzņēmuma darbiniekiem un vadībai. "Lattelecom" daļas izpirktu "Blackstone" un "Riga Capital" dibinātais kopuzņēmums, un līdz ar to gan investoriem, gan darbiniekiem "Lattelecom" daļas piederētu pastarpināti. Toreiz pēc diskusijām un politiķu šaubām  darījums tomēr nenotika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti