Eiro fokusā

Mazo veikalu īpašniekiem daudz neskaidrību par depozīta sistēmas ieviešanu

Eiro fokusā

Ko Latvijas uzņēmēji ražo Latvijas aizsardzības industrijas vajadzībām?

Interese par iepirkšanos internetā aug. Kā to darīt droši

Interese par iepirkšanos internetā aug. Kā to darīt droši?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pasaulē aizvien populārāka kļūst iepirkšanās interneta veikalos. Pētījumu kompānijas "Kantar" veiktā aptauja liecina – ārvalstu interneta veikalos iepirkušies 80% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, bet pēdējā pusgada laikā to darījuši 58%. Interneta veikalos visbiežāk pērk apģērbu, mobilos tālruņus un to aksesuārus, preces mājokļa labiekārtošanai, apavus, sporta preces un skaistumkopšanas produktus. Kā droši iepirkties internetā?

Patērētāju sarga ieteikumi

Pirms iepirkties interneta veikalā, vispirms jāpārliecinās, vai mājaslapā norādīts uzņēmuma nosaukums un reģistrācijas numurs, juridiskā adrese, tālrunis un e-pasta adrese. Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāve Santa Zarāne stāstīja, ka svarīgi ir iepazīties arī ar citu pircēju atsauksmēm un apmaksas veidu.

"Mūsu ieteikums ir vienmēr skatīties, vai ir iespējams samaksāt preces saņemšanas brīdī. Vai arī, ja tiek piedāvāta apmaksa pirms preces saņemšanas, vai ir iespēja samaksāt ar bankas karti. Tad banka dod garantiju, ja tas ir bijis krāpniecisks darījums, ka ir iespēja to naudu atgūt.

Iepērkoties interneta veikalā, mēs drīkstam atgriezt preci 14 dienu laikā no tās saņemšanas brīža bez jebkāda iemesla. Var gadīties, ka par preces sūtīšanu atpakaļ veikalam tomēr jāsamaksā pašam patērētājam.

Pie mums var vērsties par interneta veikaliem, kas reģistrēti kādā citā Eiropas Savienības dalībvalstī, Norvēģijā vai Islandē. Eiropas Patērētāju informēšanas centrs tad palīdz pārrobežu strīdu gadījumā sazināties ar komersantiem, kas reģistrēti Eiropas Savienībā. Tad vēl populāras ir tās lielās vietnes, piemēram, "Ebay" vai "AIiexpress", bet tie nav interneta veikali. Viņi nav reģistrēti Latvijā un Eiropas Savienībā, bet tajās platformās strīdus atrisina ļoti ātri, jo viņi vēlas, lai cilvēki turpina tur iepirkties, un tāpēc līdz mums tie strīdi arī nenonāk," atzina PTAC pārstāvis.

Finanšu nozares asociācijas ieteikumi

Finanšu nozares asociācijas innformācijas tehnoloģiju (IT) drošības darba grupas līdzpriekšsēdētājs Oskars Blumbergs iesaka uzmanību pievērst maksājumu kartes funkcijām, ko lietotājs atkarībā no nepieciešamības var pats ieslēgt vai atslēgt.

"Cilvēkiem, kuri pa retam iepērkas internetā, tas ir, manuprāt, vislabākais risinājums.

Savukārt tad, ja cilvēki internetā iepērkas vairākas reizes dienā, parocīgākas risinājums būtu šiem mērķiem izveidot atsevišķu karti.

Tur ir kartes dati, kas nepieciešami interneta pirkumiem, bet fiziski tā karte nekur nav jāuzrāda. Var pārskaitīt uz šo karti kaut kādu salīdzinoši nelielu summu, kuru izmanto ikdienišķajiem pirkumiem. Darbošanās ar limitiem ir ļoti svarīga lieta, jo tas viss ierobežo maksimālo zaudējumu apjomu. Limitus var noteikt arī interneta pirkumiem, un tos arī var regulēt caur internetbanku vai mobilo aplikāciju. Bet attiecībā uz pirkumiem Latvijā diezgan saprātīgs veids, kā to darīt, ir maksāt pie preces saņemšanas," skaidroja Blumbergs.

"Latvijas pasta" ieteikumi

"Latvijas pasta" pārstāve Gundega Vārpa stāsta, ka, arī saņemot pirkumus interneta veikalā pa pastu, svarīgas ir daudzas nianses. Preci var sūtīt kā vienkāršu sūtījumu, bet var arī izmantot nedaudz dārgāko reģistrēto vai eksprespasta sūtījumu.

"Sūtījumi no dažādām valstīm nonāk Latvijā gan ar lidmašīnām, gan jūras transportu. Ja nav pasta uzņēmuma piešķirtā sūtījuma numura, tad sūtījums nav reģistrēts un nav iespējams izsekot tā ceļam un zināt, kad precīzi sūtījums nonāks pie adresāta.

Ja tiek izvēlēts reģistrētais jeb ierakstītais sūtījums, tad šim sūtījumam tiek piešķirts numurs – 13 zīmju kods, kas sastāv no diviem burtiem sākumā un beigās un cipariem vidū.

"Latvijas pastam", atšķirībā no daudzām lielām valstīm, ir sūtījumu izsekošanas sistēma. Tāpat ir svarīgi atcerēties, ka atsevišķām Eiropas Savienības dalībvalstīm ir piederīgas teritorijas ar atšķirīgu nodokļu režīmu.

Piemēram, Lielbritānijai piederošā Gērnsijas sala vai Gibraltārs. Mēs praksē sastopamies ar tādiem interneta veikaliem, kas strādā šajās teritorijās un mēdz maldināt patērētājus, apgalvojot, ka uz šiem preču sūtījumiem attiecas Eiropas Savienības muitas nodokļu režīms. Bet realitātē pircējs, lai saņemtu sūtījumu, ir spiests maksāt arī muitas nodevu," atzina pasta pārstāve.

Plašāku informāciju par pasta sūtījumiem varat atrast "Latvijas pasta" mājaslapā "Starptautisko sūtījumu rokasgrāmatā".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti